Foto: Johannes Krarup

De fleste forbinder Smith & Wesson med revolvere og pistoler. Men Smith & Wesson har igennem tiden også sat navn på rifler og haglbøsser, selvom de ikke er nær så kendte. Thompson er nok mest kendt for deres enkeltskudspistol og -riffel. Den hedder Thompson Contender. De har været lavet specifik til pistoljagt i USA. Men den har også være lavet som riffel.

Nu har Thompson valgt at gå ind i kampen om repeterrifler i det laveste prissegment. Thompson giver en garanti på, at den kan skyde tre-skudsgrupper på under 1 MOA, hvilket i runde tal svarer til 29 mm på en afstand på 100 meter. Det levede riflen også op til under testen.

Testriflen levede op til sin præcisionsgaranti. Den leverede tilfredsstillede præcision og endnu bedre i betragtning af prisen.

Skæfte

Tekniske data

Justerbart aftræk: 1,3-2,4 kg.

Pibelængde: 56 cm.

Totallængde: 106 cm.

Skæftelængde: 33,7 cm.

Skæfte: Kompositmateriale.

Vægt: 3,2 kg.

Gevind til lyddæmper: 5/8-24

Magasinkapacitet: 5 patroner

Tilgængelige kaliber i DK: .223 Rem., .270 Win. eller .30-06 Spr.

Pris: 4.999 kr.

Yderligere info: Vaabensmeden.dk, tlf. 3810 2403.

Vi har set et kønnere riffelskæfte før. Det er klart, når man ser riflen, at det er på de synlige linjer og detaljer, der er sparet. Det vil også være fuldstændigt tåbeligt, hvis ikke det var det visuelle, man sparede på, når der er tale om en budgetriffel.

Vi har set skæfter, der er kønnere. Men det er rimeligt, at det er på æstetikken, man sparer, når man skal lave en budgetriffel.

Skæftet har en såkaldt pillarbedding. Det betyder, at der er lavet cylindriske indsatser af aluminium i skæftet, der hvor låsen og bundmetallet spændes sammen over skæftet. Det er en metode, man bruger for at gøre riflen mere stiv, og målet med stivhed er en forøget præcision. Flere billige rifler kommer med denne feature, men det er ikke alle, der har det. Skæftet er også frilagt, så piben kan svinge frit.

Skæftelængden fra aftræk til bagenden af skæftet er i den korte ende: Den er 33,7 cm. Det var i kal. .270 Win., jeg testskød riflen. Jeg havde ikke problemer med at sigtekikkerten var ’oppe at hilse på panden’. Hvis det havde været en .30-06 med 11,7 grams-kugler, kunne det godt have været en udfordring.

Bagkappen på riflen fungerer fint i forhold til rekyldæmpning. Kindpuden giver også godt anlæg for kinden.

Bemærk, at udløserknappen til at tage bundstykket ud med er lavet af rustfrit stål. Det er også tilfældet med sikringen. Det er bevidst fra producentens side: Det er gjort for at modvirke rustangreb fra berøring med syrebefængte fingre. Det signalerer overskud for en budgetriffel.

Tre knaster

Testriflen er bygget op omkring en låsestol af fatbolt-typen med tre knaster (60 graders lukkevinkel) og frit flydende bundstykkehoved. Lukkevinklen er på 60 grader, hvilket betyder, at kikkerten kan monteres lavt. Låsebolten kommer derfor ikke til at lægge sig alt for tæt op ad sigtekikkerten. Det kan være et problem med låsesystemer med to lukkeknaster, hvor lukkevinkelen er omtrent 90 grader.

Låsebolten har en udstøderpind, og udtrækkeren er ganske standard.

I lyset af, at lukkevinkelen er lav, synes det unødvendigt, at man har valgt at bukke bolthåndtaget yderligere. Det er for meget efter min mening. Der er ingen tvivl om, at håndtaget kommer til at lægge sig mere ind til riflen og formodentlig fylder noget mindre. Men det kommer også til at være lidt mindre tilgængelig og lidt svært at tage fat i, når det skal gå stærkt.

Bundstykket er en simpel konstruktion. Håndtaget er bukket tilbage og også en anelse nedad. Det behøvede den ikke. Jeg vil også have fortrukket en lidt større knop.
Låsestolen har boret huller til montering af weaverbaser. Kikkerten på testriflen er en Leupold Rifleman 3-9×50. En prisbillig kikkert, der klarer de fleste opgaver til jagt i Danmark.

Riffelgange

Piben er en ’5R-pibe’. Det står for, at riflen har fem riflinger. Ud fra det lover Thompson Center en 1 MOA-præcisionsgaranti på en 3-skuds gruppe på 100 yards. Fem riflinger skulle efter sigende give bedre grundlag for stabilisering af kuglen.

Det vil kræve mange rifler af forskellige typer, som man kunne sammenligne, for at komme med en efterprøvelse af denne teori. Men teorien er, at riffelfelterne ikke står lige over for hinanden med fem riflinger, hvilket er tilfældet med piber med f.eks. seks riffelgange.

Lidt forenklet forklaret svarer det til forskellen på en trebenet og firbenet skammel. Den trebenede skammel vipper med sikkerhed ikke. En firbenet skammel skal trimmes i længden for ikke at vippe.

Det er svært at afvise denne teori, selvom jeg i udgangspunktet har set mange præcise rifler med et lige antal riffelgange. Thompson Center Compass er en rigtig præcis riffel i praksis. Derfor må man bøje sig. Præcision i praksis taler altid et tydeligt og forståeligt sprog.

Det skulle også i teorien være nemmere at rengøre en pibe med en færre riffelgang. Det er måske en lidt mere søgt fordel, men lidt tæller vel også med.

Gevind

Piben har et gevind til montering af lyddæmper, og det er lavet i tommemål. Til det danske marked havde det været en gevinst med et gevind i metriske mål. Ikke at det er noget problem i sig selv, men mange rifler i Danmark med større kalibre end 6 mm har fortrinsvis metriske gevind.

Hvis man i forvejen har en anden riffel med et andet gevind, kan det være, at der skal skæres et nyt gevind eller endnu bedre anskaffes en ny lyddæmper, der også passer til kaliberet.

Aftræk og sikring

Aftrækket er justerbart fra 1,3-2,4 kg. Aftrækket er absolut bestået, når man ser det i lyset af riflens pris. Det ville selvfølgelig være ønskeligt, at det kunne justeres ned til underkanten af 1 kg.

Sikringen er en tre-positionssikring, der direkte låser slagstiften. Det er efterhånden ved at være standard på de fleste rifler. Men vi bemærker, at dette ikke er sparet bort. Sikringen svarer til den type, man finder på en Ruger 77 eller Winchester 70.

Riflen har et roterende magasin, som kan indeholde fem patroner.

Roterende magasin

Magasinet er aftageligt og kan indeholde fem skud. Magasinet er som på så mange andre rifler i dag lavet af et plast-materiale. Magasinet ligner samme type, som jeg har set på en hel række andre rifler. Dette magasin er dog et roterende magasin.

Det er en ret simpel konstruktion. Det roterende magasin giver mulighed for, at man kan have et magasin med fem skud og samtidig have en rimeligt lav profil på magasinets udformning. Et enkeltradet magasin med fem skud vil stikke et stykke ud af bunden på riflen. Det gør dette magasin ikke. Det er nemt og enkelt at føre i magasinbrønden. Det er også meget nemt og smidigt at fylde op.

Kalibersortiment

Der kan vælges mellem følgende kalibre: .223 Rem. .270 Win. eller .30-06 Spr. Det er de kalibre, som riflen er hjemtaget til i Danmark. I USA findes riflen i et noget større kalibersortiment. Det er dog ikke et stort kaliberprogram. Jeg synes, at det havde været bedre at tage en anden kaliber end .223 Rem., hvis man skulle begrænse sig til et kalibersortiment på tre kalibre. Thompson fremstiller riflen i 11 forskellige kalibre: .204 Ruger, .223 Rem., .22-250 Rem., .243 Win., 6,5 Creedmoor, 7-08 Rem., 7 mm. Rem. Mag., .308 Win., .30-06, .300 Win. Mag.

Vortex Viper HS 4-16×50

Vortex er et firma, som blev grundlagt i staten Wisconsin i USA i 2002. Firmaet udvikler optik, men de producerer ikke selv deres optik. De får det blandt andet lavet i Japan, Filippinerne og Kina, som mange andre optiske leverandører gør det i dag. Vortex har et utroligt godt ry, når det kommer til service og garanti.

Trådkorset på testkikkerten er meget tiltalende. Vortex kalder det for Dead-Hold BDC (bullet drop compensator). Vortex har rigtig mange typer trådkors, som i udpræget grad er lavet til langdistanceskydning. Testkikkertens trådkors har en størrelse, som minder meget om de forskellige ’duplex-trådkors’, som flere producenter bruger. Det midterste af trådkorset dækker ca. 5 mm på 100 meter. Denne kikkert kan også fås med et simpelt ’plex-trådkors’.

De små bjælker under centeret af trådkorset nedenfor kan du sigte direkte på målet med, når du skyder på længere hold, end riflen er indskudt til. Den første bjælke er 1,5 MOA under det primære sigtepunkt (hvilket svarer til ca. 4,5 cm på 100 meter – husk, at disse værdier skal multipliceres – fordobler du skudafstanden, skal værdien fordobles – altså 4,5 cm x 2 = 9 cm).

Vortex Viper HS blev spændt på min Winchester 70 i kal. .270 WSM. Kikkerten blev testet med Federal Fusion i 140 grains. Patronen havde en god præcision i min riffel.

Husk at læse instruktionen til trådkorset, hvis du vil bruge det med disse bjælker. Jeg troede, at jeg kunne gennemskue det på skydebanen, men jeg måtte lige kigge i papirerne for at få de præcise talværdier. Der er både bjælker på de horisontale og vertikale streger på trådkorset. Det giver faktisk god hjælp, når man skal indskyde sin riffel. Her kan man rimelig præcist forudsige, hvor meget trådkorset skal flyttes, uden at du skal gå ned og måle på skiven.

Kliktårnene på Vortex Viper HS er skjult under dækslerne. Du kan også få den i udgaver, som har udvendige kliktårne. Jeg synes ikke om åbne kliktårne til brug på jagt, og slet ikke hvis de ikke kan låses.

Testkikkerten havde et meget tiltalende trådkors, som ikke fylder og ikke dækker så meget. Den er enkel og hurtig at bruge. Jeg testede den både på 100 og 300 meter.

Kikkerten har et pænt og enkelt design efter min mening. Den oser på ingen måder af taktisk kikkertsigte, hvis du gerne vil undgå det. Jeg synes ikke, at sigtekikkerter, som har et ’taktisk udseende’, hører hjemme på almindelige og klassiske rifler. De passer lidt mere på rifler med syntetiske skæfter og konkurrencevåben. Men det er min personlige smag.

Vortex Viper HS 4-16×50 har trådkorset i andet billedplan (trådkorset forstørres ikke), og det betyder, at talværdierne på trådskorset absolut kun gælder ved en given forstørrelse. De opgivne tal gælder, når kikkerten står på 16 ganges forstørrelse.

Når man kigger gennem kikkerten, vil man lægge mærke til, at der er tunnelsyn i kikkerten. Jeg plejer at skrue fokusjusteringen i et godt stykke over i minus, og det er også med til at forstærke tunnelsynet. For de, som ikke skal justere og holde fokus i nul, vil tunnelsynet ikke opleves så udtalt.

Sigtekikkerten er en god begynderkikkert. Den er også god for den, som vil smage lidt på langdistanceskydningen uden at skulle optage et lån. Dens kliktårne fungerer fint. De justerer fint og præcist. De virker også robuste. Billedet i kikkerten oplevede jeg også som værende skarpt.

Prismæssigt ligger Vortex Viper i den billige prisklasse: Den koster 4.899 kr. Det stemmer også overens med, hvad man får. Priserne for Vortex-produkter er her i Danmark meget fornuftige. Her er der ikke meget at spare ved f.eks. at købe i USA. I et senere nummer skal vi se nærmere på en anden kikkert fra Vortex i en højere prisklasse. Jeg kan afsløre, at jeg mener, at der er en rimelig sammenhæng mellem pris og kvalitet, og at der er mere at vinde ved at ofre lidt mere.

Vortex leverer et ’skyggerør’ med kikkerten som standardudstyr. Den første testskydning var midt om eftermiddag en særdeles solrig sommerdag. Der kunne jeg tydeligt se effekten af røret. Det ekstra hvide spredningslys, som man får ved stærk solskin, bliver minimeret. Røret får kikkerten til at få en meget stor længde og vil ikke kunne bruges på en riffel med ydre sigtemidler, med mindre montagen er meget høj. Til brunstjagt på råbukke i august, hvor solen kan være skarp om aftenen, kan dette skyggerør være behageligt for øjnene, fordi det lukker det forstyrrende og blændende lys ude. Det kan også være en fordel i Afrika, hvor man ofte jager det meste af dagen – herunder også jagten midt på dagen, hvor solen skinner stærkt.

Optik til jagt fra Vortex kan ses på den danske importørs hjemmeside, 2astro.dk, og på Vortex’ egen hjemmeside, vortexoptics.com.

Læs også: Riffeltest: Sako S20

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: