Mauser M18 var skjult i en trækasse som et lille barn, der måtte vente med at komme ud til sin fødselstermin. Jeg fulgte riflen på internettet, frem til trækasserne blev åbnet, og Mauser M18 blev vist frem.

Der var åbenbart sket et læk på nettet, så riflen kunne ses inden dens lanceringsdag. Det var ikke til at skjule, at mange Mauser-entusiaster var skuffede. Det kan have to grunde: De forventede noget mere klassisk og måske noget i retning af Mauser M98 eller M66, som begge er i en højere prisklasse. Derudover bunder deres skuffelse efter min opfattelse i, at de ikke har haft en i hånden og skudt med den. For er Mauser M18 en skuffelse? Det mener jeg bestemt ikke.

For nyligt talte jeg med en våbenjournalist fra England, som sagde, at der på det engelske marked er en kamp om at tilbyde en jagt i god kvalitet tilunder £500. Det er tænkt til jægere, der har et rent pragmatisk forhold til en riffel: Deres passion er haglbøsserne, og de dyrker kun riffeljagten lejlighedsvist. Pengene vil de hellere bruge på en fin haglbøsse. De billige rifler kan også aflaste de finere rifler på dage, hvor det er et møgvejr, og regnen siler ned, og vinden driver regnen ind alle steder i riflen. Mauser M18 er dog i en højere prisklasse end de helt billige rifler.

Gummikappe op i pibe og lyddæmper sikrer at der ikke kan komme vand ind
Der kan sættes en gummiknap i piben og lyddæmperen, så der ikke kan komme vand eller skidt ind

Rotation

Mauser, Blaser og Sauer hører hjemme i den samme koncern. Det ser vi tydeligt på deres rifler. Man kan skimte det igennem fælles træk i deres finish og formerne på pibekonturen, og man se det på nogle af deres komponenter.

En af de helt i øjenfaldende brikker på Mauser M18, der er flyttet fra en af deres andre rifler, er sikringen. Den er transplanteret fra en Sauer 100. Magasin og lås er også langt henad vejen hentet fra Sauer 100. Linjer mellem Sauer 100 og Mauser M18 er ikke til at tage fejl af.

Piberne til Blaser, Mauser og Sauer bliver lavet på de samme maskiner. Piben på en Mauser M18 er koldhamret, og piberne fra Mauser har ry for at være præcise. Det bekræftede testriflen også. Piben er krympet i låsen på Mauser M18. Det er er en billigere produktionsform. At piben bliver krympet i låsen, vil sige, at den ikke er fæstnet i låsen med gevind. Det betyder, at den bliver en anelse sværere at udskifte den dag, piben er skudt ud og skal skiftes.

Mauser M18 er en præcis riffel
Den prisbillige Mauser M18 viste sig at være en præcis riffel

Hvor præcis er Mauser M18?

Den prisbillige Mauser M18 viste sig at være en præcis riffel. Testriflen var i kaliber .308 Win. Den bedste præcision opnåede vi med lyddæmper og Blaser CDP-ammunition. Det gav en egenspredning på 18 mm.

Blaser CDP-ammunition bliver lavet hos RWS – et firma, som er kendt for sin høje kvalitet på ammunition. Jeg har ved flere lejlighed målt hastigheder på deres ammunition, hvor jeg fandt, at spredningen på hastigheden var meget lille. Hylstrene fra Blaserpatronerne er stemplet i bunden med RWS.

Skydningen uden lyddæmper gav en egenspredning på ca. 25 mm. Vi testede også riflen med træningsammunition fra Sako. Kuglen vejede 8,0 gram. Det var en behagelig patron at skyde med. Den gav præcision med en egenspredning på 30 mm.

Bundstykke til Mauser M18
Der er to udstøderpinde på bundstykkehovedet til at udstøde det tommehylster. Det giver en god patrondudkastning

Låsetøjet på Mauser M18

Mauser har valgt at lave deres lås af stål hele vejen igennem. Låsen har tre knaster, hvilket giver en lille lukkevinkel (ca. 60 grader), og låsen har én række låseknaster. Mange forbinder en Mauser med kontrolleret fødning. Det er der ikke på Mauser M18. Det er ’push-feed’, hvilket betyder, at patronen bliver skubbet ind i kammeret, uden at bundstykket har fat om randen på patronen. Det får den først, når patronen er i slutposition og ført helt ind i kammeret, og låsen presses mod patronen. Patronudtrækkeren bliver presset forbi randen og har nu fat i patronens rand.

Låsegangen er som forventet rigtig god. Det kan man også finde på rifler, der er endnu billigere. Låsegangen med en lås af typen ’fatbolt’ går som regel rigtig godt og uden slør, uanset prisklasse.

Lyddæmper til Mauser M18 produceret af A-TEC
Firmaet A-TEC laver lyddæmper for Mauser

Erantis i nyfalden sne

Kaliber-udvalget i Mauser M18 er som blomsterne i det spæde forår: Der er ikke mange, men der kommer flere. Kaliberudvalget er på nuværende tidspunkt meget lille. Her i begyndelsen er riflen kun tilgængelig i følgende kalibre: .243 Win. .308 Win og .30-06 Spr.

Til sommer vil Mauser M18 også kunne fås i kaliber .270 Win., 7mm Rem. Mag., .300 Win. Mag. Mauser skriver godt nok, at .243 Win. først er tilgængelig til sommer, men jeg har dog allerede set et par stykker. Der er nok ikke tvivl om, at der igen senere vil komme flere kalibre.

Rygtet går, at den allestedsnærværende 6,5 Creedmore vil blive tilføjet kaliberprogrammet. Det er et kaliber, som har fået en efter min mening overdrevet opmærksomhed. I en Mauser M18 vil det være tåbeligt ikke at vælge en 6,5×55. Låsen findes kun i én låselængde, så gevinsten med 6,5 Creedmores korte patron forsvinder fuldstændigt. Derudover er 6,5 Creedmore ikke mere præcis end 6,5×55.

Magasinet til Mauser M18
Magasinet er lavet af plastik. Det er dobbeltradet og utrolig nemt at betjene

Magasin

Hvor låsen er lavet af stål, så er magasinet lavet af plastik. Det er noget, man ser på mange billige og mellempris-rifler. Magasinet på Mauser M18 er dobbeltradet, og det er utrolig nemt at lade op: Det kan lades op, mens det sidder i riflen, og når det er afmonteret.

Nogle magasiner har en meget hård fjederbelastning, hvilket kan gøre repeteringen lidt mere hård og besværlig. Dette var der ikke noget spor af med dette magasin. Jeg testede riflen ved at lave hurtig repetering på løbende mål, og jeg havde ingen funktionsfejl i riflens repeterbarhed.

Bagkappen kan trækkes af, og der er et lille rum i bagskæftet

Portabelt barskab?

Bagkappen kan tages af skæftet, og så er der et lille rum inde bagved. Jeg vil tro, at der kunne være plads til et par Underberg-flasker og en rensesnor. Det er også en nem vej til at få sat en rekyldæmper ind. Den forreste del af bagskæftet er delvist fyldt med skum. Jeg oplevede på ingen måder, at bagskæftet virkede hult, som man ofte oplever det på de billigste syntetiske skæfter. Skæftet virker til at være af rimelig høj kvalitet.

Skæftet har indlæg af blød gummi. Jeg kan ikke bedømme, hvor godt det er sat fast. Det virker som om, det er lavet godt. Men som køber kan du sørge for at bruge din riffel intensivt, inden garantiperioden udløber.

At sætte bløde gummiindlæg i et kunststofskæfte er ikke en ny teknologi. Denne type skæfter med gummiindlæg har været på markedet i mere end 20 år. For en person som gnubber, piller i ting og trævler ting op vil jeg anbefale at gå uden om et skæfte med gummiindlæg.

Min oplevelse af riflen er, at skæftet har et godt rekyloptag. Skæftet er klassisk ret. Det betyder, at rekylet kommer i en mere lige linje tilbage. Bagkappen har en rigtig god rekyldæmpende egenskab. Forskæftets bredde er hverken for bredt eller smalt.

Pistolgrebet er rigtig godt at holde fast i. Det har et langt bedre ergonomisk design, hvis vi sammenligner den med Mauser M12. Mauser M18’s ergonomi er mere i Sauers tegn. Det er helt afgjort det, som jeg har savnet ved Mauser M12, de gange jeg har skudt med dem.

Pistolgrebet på Mauser M18
Pistolgrebet på riflen har en rigtig god ergonomi. Den har både god fylde og en vertikal profil

Aftræk

Aftrækket var en af de klare lyspunkter på Mauser M18

Der er intet vigtigere på en jagtriffel end aftrækket. Det er det punkt på en riffel, hvor man ikke må tolerere dårlig kvalitet. Jeg vil hellere have en riffel med 5-6 cm. egenspredning og et godt aftræk fremfor en superpræcis riffel med et sløret og vandrende aftræk. Aftrækket er flaskehalsen på en riffel. Et dårligt aftræk kan få al skydekoncentration til at falde og skabe et farligt rod i hovedet.

Aftrækket var en af de klare lyspunkter på Mauser M18. Aftrækket havde ingen vandring eller kryb. Det var ekstremt kontant og med en dyb, massiv slip. Aftrækket er indstilleligt fra 1-1,5 kg, og det gik lige i underkanten af 1,3 kg. På skydebænken var belastningen ingen problemer. Siden jeg normalt skyder med aftræksbelastning i underkanten af 1 kg., skulle jeg lige vænne mig til aftrækket, da jeg skød på løbende mål. Der var nogle gange, hvor jeg kom til at rykke skuddet af. Jeg kan ikke huske, at jeg har testet en riffel i denne prisklasse, som har haft så godt et aftræk.

Sikringen er en tre-punktsikring (tre positioner). Det er efterhånden standard på de fleste rifler. En to-punktsikring kan ikke aflades i afsikret tilstand, som en tre-punktsikring kan. Det er den afgørende forskel på de to sikringstyper. Man skal lige lære bruge sikringen, for hvis man blot skubber sikringen frem, kan den godt drøne fremad og give et højlydt klik. Det er positivt, at Mauser M18 ikke har kuglespændersystem. Det er et system, hvor slagstiften spændes op, når riflen afsikres. Det sidste er dog udtryk for min personlige præference.

Simpel og funktionel er betegnende ord for en Mauser M18

Bundlinjen

Tekniske specifikationer

Pibelængde: 56 cm for standardkalibre – 62 cm for magnumkalibre

Totallængde: 106 cm for standardkalibre – 112 cm for magnumkalibre

Vægt: 2,9 kg. for standardkalibre – 3,0 kg. for magnumkalibre

Kalibre: .308 Win og .30-06. Senere på året kommer: .243 Win., .270 Win., 7 mm Rem. Mag., .300 Win. Mag.

Skæfte: Kunststof med indlæg af bløde gribeflader.

Magasinkapacitet: 5+1

Pris: 7.499 kr. (tillæg for gevind: 500 kr.)

Yderligere info: L&O Group Aps. tlf. 5631 5735

Mauser.com

Hvis jeg stod overfor at skulle vælge mellem en Mauser M18 og en M12, og jeg havde råd til begge prisniveauer, så vil jeg vælge Mauser M18. Jeg foretrækker skæftets form og afsikringstype. De er de to afgørende faktorer, der gør, at mit valg falder der.

Finishen på riflen er rigtig god. Der var kun et sted, jeg faldt over: Det var et sted på en af kanterne af de bløde gummiindlæg i skæftet. Der var det en smule flosset. At Mauser har valgt at krympe piben i låsen, sætter riflen i økonomiklasse.

Jeg plejer at inddele rifler i tre priskategorier, hvor grænserne måske er en anelse flydende. Den billigste kategori er op til 5.000 kr., den midterste kategori ligger fra 5.000 til 10.000 kr., og den dyreste gruppe er fra 10.000 kr. og opefter. Hvis jeg skal uddele points til sammenhæng mellem pris og kvalitet, og pointskalaen går op til 10 points, så vil jeg give 10 points til Mauser M18.

Her er en riffel, som kommer til at sætte en standard for andre rifler i den midterste priskategori. Det er også en riffel, som måske vil få nogen til at spare en lille skilling mere op og springe op i den mellemste priskategori. Min dom er, at Mauser M18 er en helt regulær jagtriffel uden spektakulære udskejelser.

LÆS OGSÅ

Repeterriflernes Rygrad: Mauser 98