SCHULTZ & LARSEN

Schultz & Larsen, Skanderborg

Schultz & Larsen s Geværfabrik i Otterup fremstillede gennem mere end 100 år jagtrifler i verdensklasse, som blev berømte verden over. Selvom produktionen oprindelig var rettet mod konkurrencerifler, så var ejerne også ivrige jægere, hvorfor det var nærliggende at lave sine egne jagtrifler. I takt med at forholdene langsomt blev normaliserede efter 2. Verdenskrig, designede ejerne af fabrikken en jagtriffel med lukkeknasterne placeret bag på bundstykket. Det gav en meget stiv låsestol, og sammen med fabrikkens lange erfaring i at fremstille riffelpiber blev disse rifler kendt for deres præcision verden over.

Schultz & Larsens produktion i Otterup har siden grundlæggelsen været baseret på piber og til dels færdige rifler til skytteforeninger og konkurrencebrug. Fabrikken var ikke designet eller dimensioneret til masseproduktion, og i alt blev der derfor fremstillet mindre end 10.000 jagtrifler i Otterup i årene fra 1953 – 1970. Riflerne var af meget høj kvalitet, både når det gjaldt præcision og finish, men blev forholdsvis dyre på grund af de ineffektive fremstillingsmetoder, der tillige krævede en stor del håndarbejde. For ikke at øge de allerede store produktionsomkostninger ville en fortsat produktion kræve omfattende investeringer i nyt maskineri. Hertil kom tidens store problemer med hastig lønudvikling, høj inflation og stærkt svingende valutakurser. Resultatet af alle disse omstændigheder blev, at ejerne i Otterup besluttede at indstille produktionen af jagtrifler i starten af 1970’erne. Nogle år senere forsøgte man i Otterup at genoptage en produktion af jagtrifler med Model 100, men heller ikke denne produktion var lønsom. I 1994 lukkede ejerne fabrikken efter mere end 100 års virke, og solgte først maskinerne og siden fabriksbygningerne i Otterup. En æra var forbi.

riffelkuffert Schultz & Larsen
Riflerne fra Schultz & Larsen er i dag fremstillet på en lås, som gør det nemt at skifte piber til forskellige formål. Samtidig er riflerne langt lettere at transportere.

Skanderborg

I dag producerer man igen jagtrifler i verdensklasse – og fortsat med det kendte brand Schultz & Larsen. I dag produceres S&L-riflerne i Hørning mellem Århus og Skanderborg. Indehaveren er Morten Krogh, som i 1999 erhvervede rettighederne til at producere rifler med navnet Schultz & Larsen. Sammen med engagerede kolleger påbegyndte han straks at designe en ny lås med de gode egenskaber fra model 100. Resultatet blev Model 97 standard, som blev grundlaget for en række af rifler til både jagt og konkurrenceskydning. I dag er S&L en succesfuld virksomhed, der fremstiller både jagt- og konkurrencerifler med en enestående præcision og af en meget høj kvalitet.

Man kan dog roligt sige, at Mortens baggrund ikke er typisk for branchen. Han er født i 1972, samme år som hans far startede en jagtforretning i en gammel villa på Søvej i Brabrand. Det var starten på den forretning, der i dag hedder Jagtstuen, og som ligger lige over for Århus rådhus. Her blev Morten uddannet som salgsassistent og gik på handelsskole. Af samme grund er han vokset op med jagt og våben – især rifler og riffeljagt. Siden købte han halvpart i Jagtstuen og havde egentlig ikke forestillet sig at skulle skifte branche.

Morten voksede op blandt jægere, der brugte rifler fra Otterup, og selvom riflerne dårligt nok er blevet fremstillet i Mortens levetid, havde navnet Schultz & Larsen nærmest ikonisk status i de kredse, han kom i. Og det fik stor betydning for opretholdelsen af jagtriffelproduktion i Danmark, at Morten – på grund af sin store respekt for S&L-riflerne – endte med at blive ejer af fabrikken.

Schultz & Larsen
Hjertet i S&L-systemet er låsestolen, som både giver mulighed for at nemt at udskifte piben og samtidig sikrer, at piben/løbet sidder helt koncentrisk.

Nu eller aldrig

Hvorfor skifter man fra detailhandel til avanceret riffelproduktion? Også her er Morten klar i mælet:

”Det var en rask beslutning som følge af tilfældigheder, forkærlighed for riflerne og stor lyst til at prøve noget helt nyt. Jeg fik en fredag at vide, at S&L skulle finde en køber senest den følgende mandag, ellers ville navnet Schultz & Larsen forsvinde ud af historien. Jeg valgte at sælge min halvpart i butikken, købe fabrikken og påbegyndte en uddannelse som værktøjsmager ved siden af arbejdet med riffelproduktionen.”

Piberne fra S&L har vundet talrige verdensmesterskaber. Her ses det norske militære landshold, som er de regerende verdensmestre. De tre herrer har også vundet civile verdensmesterskaber – og alle med piber fra S&L.

Morten blev nu aldrig uddannet værktøjsmager, for det gik slag i slag med fabrikken, selvom det også kom til at koste nogle lærepenge. Sammen med gode og engagerede medarbejdere lykkedes det at få rettet op på børnesygdommene hos Model 97 Standard. Men hverken Morten eller hans medarbejdere var tilfredse med det. De så mulighederne i at lave riflerne, så ejeren kunne anvende forskellige piber i riflen til forskellige formål ved at gøre det enkelt at udskifte dem. Men der skulle vise sig at være lang vej fra et nemt pibeskift, og til at piben stadig bevarede samme træfpunkt efter at have været fjernet og monteret igen. Men også disse vanskeligheder lykkedes det fabrikken at overvinde gennem mange trængsler og forsøg. Resultatet blev Model 97 DL, som siden er fremstillet i talrige forskellige udgaver og med mange forskellige pibeprofiler. Hertil kommer flere modeller til langdistanceskydning. Riflerne eksporteres til mange lande, og den årlige produktion skal tælles i adskillige tusinder.

De maskiner, som skærer riffelgange i løbet på Schultz & Larsen-piberne, er mere end 100 år gamle.

Schultz & Larsen

 

 

 

 

 

 

Selv tilskriver Morten fabrikkens succes de gode og engagerede medarbejdere, som gennem alle årene har bidraget konstruktivt til både rationaliseringer og ikke mindst kvalitetsforbedringer via produktudviklingen. Men Mortens egen indsats skal nu ikke underkendes. Sidste år var det første gang siden 1999, han holdt 14 dages ferie.

Gammelt og nyt

Det specielle ved produktionen hos S&L er, at piberne fremstilles med teknikker og maskiner, som er mere end 100 år gamle. Riflernes øvrige dele fremstilles med højmoderne CNC-styrede bearbejdningsanlæg. Alt sammen for at bevare en meget høj kvalitet og samtidig holde omkostninger og pris nede på et yderst konkurrencedygtigt niveau. Mens de fleste andre riffelproducenter indkøber enkeltdele såsom aftræk eller skæfter fra andre producenter, så har man hos S&L valgt at fremstille eller færdigbearbejde alle riflens dele selv. Eneste undtagelse er skæfter af kompositplast, der kræver både maskiner og en faglig indsigt, som man har søgt eksternt. Dog udvikler man selv alle tekniske krav og specifikationer til formene, hvori støbningen af skæfterne sker.

De fleste jægere er klar over, at pibens kvalitet er en af de vigtigste faktorer for en riffels evne til at lave små skudgrupper. Det kan derfor forekomme utroligt, at piberne hos Schultz & Larsen stadig bliver fremstillet på de remtrukne maskiner, som Otterupfabrikken købte brugte i 1919, da tyskerne efter 1. Verdenskrig måtte nedlægge størstedelen af deres våbenproduktion. Men det har sin årsag.

De fleste riffelpiber bliver i dag koldhamrede. Dette begreb dækker over, at man borer et hul i et pibeemne, placerer en hærdet dorn i hullet, og derefter slagbearbejder ydersiden, så piben får riffelgange indvendigt. Der findes en anden version af denne proces, hvor man trækker eller presser en kortere dorn igennem løbet under bearbejdningen; den såkaldte button rifling.

Hos S&L har man valgt at bevare den gammeldags metode, hvor man skærer riffelgangene ud i piben ved at trække et skær igennem løbet, som for hver passage fjerner en smule materiale. De største fordele ved denne metode er, at piben ikke får indbygget spændinger under bearbejdningsprocessen, og at man kan opretholde meget små tolerancer. Ulempen er, at den er tidskrævende, og kræver indvendig polering (lapning), efter at riffelgangene er skåret. Faktisk gennemgår en pibe fra S&L mere end 50 håndterings- og bearbejdningsprocesser, før den sidder på riflen. Fremstillingstiden for en skåret råpibe er omkring 2½ time, mens en koldhamret pibe kan laves på få minutter.

SCHULTZ&LARSEN
S&L laver alle riflens dele selv. Her er det ca. 5000 aftrækkere.

Øvrige dele

Det siger sig selv, at en pibe, som bliver skåret, er med den lange bearbejdningstid meget dyrere at fremstille end andre typer af piber. Derfor anvender de fleste riffelproducenter dem kun som prototyper eller til testpiber, som ikke fremstilles i stort tal.

Når man hos S&L har valgt at opretholde den gamle produktionsmetode, skyldes det, at man af erfaring ved, hvor stod betydning for præcisionen det har, at der ikke er spændinger i pibematerialet. Det undgår man bedst ved at bruge spændingsfrit materiale som udgangspunkt og forsigtigt fjerne materiale. Der er naturligvis mange andre faktorer, som påvirker en riffels egenspredning, og som man hos S&L tager højde for i jagten på høj kvalitet. For eksempel er koncentriciteten mellem løb, pibe og kammer af allerstørste betydning, ligesom kvaliteten af den indvendige lapning og overgangen fra kammer til riffelgang. Holdbarheden af piben bestemmes i høj grad af den ståltype, man anvender, hvorfor S&L anvender en særlig stærk og ensartet type af stål. Kort sagt har man vurderet, at den bedste metode til at sikre systematisk høj præcision opnås med skårne piber. Og bedst er som bekendt sjældent billigst.

Under affyringen fastlåses bundstykket direkte i en forlængelse af piben bag kammeret. For at sikre en meget smidig og let låsegang anvender S&L det såkaldte ”fat bolt-design”, hvor lukkeknasterne ikke stikker uden for bundstykkets krop i modsætning til for eksempel en Mauserlås.

Når pibeproduktionen af hensyn til kvaliteten ikke kan rationaliseres nævneværdigt, stiller det tilsvarende større krav til, at resten af riflen fremstilles effektivt, så prisen ude hos forhandlerne stadig er konkurrencedygtig. Det har man gjort ved at tage højmoderne CNC-styrede bearbejdningsmaskiner i brug.  Disse maskiner fremstiller alle metaldele på de færdige rifler – fra låsestol til aftrækker.

Skæftefremstillingen foregår på fabrikkens egne kopifræsere. Skæfterne kan fås i forskellige kvaliteter af tyrkisk valnød. Det udmærker sig ved at have cirkulære porer, mens amerikansk valnød har aflange porer. Det tyrkiske træs runde porer giver mulighed for at lave en bedre finish.

Schultz & Larsen
Model Tactical kan fås med låsestol af letmetal, som gør riflen hele 400 gram lettere.

Stål og letmetal

Låsestolene fremstilles normalt af massivt stål, som bearbejdes og derefter hærdes, poleres og bruneres. Låsestol og pibe skal være centreret perfekt i forhold til hinanden, så man opnår en optimal bæring imellem pibe- og bundstykkets lukkeknaster. I nogle modeller fremstilles låsestolen dog af vægthensyn i en speciel legering af letmetal, som er udviklet til flyindustrien. Herved bliver riflen hele 400 gram lettere.

I kraft af den moderne produktionsteknik er det ikke så kompliceret som tidligere at lave en lås til venstrehåndede skytter, hvorfor flere af fabrikkens modeller også findes i linksudgave. Da det kun er ca. 10 % af befolkningen, som er venstrehåndet, er der dog desværre ikke økonomi i at tilbyde linksudgaver i alle modeller.

Vekselpibesystemet gør det nemt at udskifte riflens pibe. Man fjerner bundstykket og skæftet, løsner to heksagonskruer i bunden af låsestolens forreste del og kan derefter trække piben ud af låsestolen. Når en anden pibe monteres, sikrer man korrekt position via et indfræst styrespor, som passer til en tap i låsestolen. Herefter er det blot at spænde skruerne i låsestolen og igen montere skæfte og bundstykke. Er den nye pibe til en patron med en anden bunddiameter end den oprindelige pibe, må man dog også skifte bundstykke.

Schultz & Larsen
Skæfteproduktionen er i høj grad automatiseret.

Den moderne fremstillingsteknik har også gjort det nemt at forsyne låsestolen med integrerede baser til S&L’s eget montagesystem, kaldet slide & lock. Samtidig er låsen også forberedt til andre typer af montager, herunder en picatinnyskinne, som S&L også fremstiller.

Låsen har stikmagasin og en trepunktssikring, som gør det muligt at lade og aflade riflen i sikret tilstand. Også aftrækket er af fabrikkens

Schultz & Larsen
Morten Krogh med et skæfte, der er klar til afsluttende oliering og pudsning.

eget design og produktion – igen for at sikre sig fuld kontrol over kvaliteten.

Høje kvalitetskrav

Når piberne og riflerne fra S&L kan tegne sig for adskillige verdensrekorder for præcisionsskydning, skyldes det naturligvis ikke tilfældigheder, men benhård fokus på kvalitet og detaljer.

Det frustrerende ved at lave rifler med høj præcision består i, at de skal være meget bedre end det, man kan se. Graden af koncentricitet mellem låsestol, pibe og kammer er som nævnt af afgørende betydning. For eksempel må fabrikken råde over hele fem forskellige kammerrivaler for hver kaliber. Rivalerne har fortil en rulle, som glider ind i løbet og sikrer koncentricitet, når rivalen skærer materiale ud og danner kammeret. Forskellen på de fem kammerrivaler er diameteren af rullen. Men forskellen er ikke stor – 5/1000 mm. for hvert trin.

Et yderligere bevis på fabrikkens kvalitetsbevidsthed er, at piberne ligger et helt år på lager, så man kan være sikker på, at de er spændingsfrie, og at bruneringen er helt oxideret, før piberne bliver solgt.

Som om fremstillingen af jagtrifler ikke var nok, laver fabrikken også lyddæmpere. Det begyndte for 15 år siden, da Morten på en messe i Norge så, hvor stor gavn skytterne havde af lyddæmpere. Han besluttede sig for at udvikle sin egen udgave. Det greb om sig, og i dag producerer og sælger S&L hele 10 forskellige modeller af lyddæmpere til hele verden.

Som det fremgår af lageret her, har Schultz & Larsen en stor omsætning. Her er der hundredvis af låsestole og lyddæmpere klar til brug.

Fremtiden

Da der nu eksisterer et omfattende modelprogram for både jagt- og konkurrencerifler, er det nærliggende at spørge Morten om, hvad han mener opgaverne for S&L vil bestå i fremover:

”Vi skal naturligvis følge med tiden og holde os à jour med tiden og dermed kundernes krav. Lige nu lancerer vi en model, som har kunststofskæfte med thumbhole. Vi har i et stykke tid også set en stigende interesse for våben til langdistanceskydning og har derfor udviklet forskellige rifler til de ekstreme afstande, der skydes på. Det seneste skud på stammen er vores nye model Long Range, hvis skæfte har et aluminiumschassis.”

Navnet på model Long Range må man sige er velvalgt. Vi forhørte os hos landets førende ekspert på dette område, Lars Koch Hansen, der var vinder af Kahles Cup sidste år, og som har prøvet riflen for Schultz & Larsen.

Long Range-riflen er i kaliber .338 Lapua Magnum, og med den præsterede Lars Koch fem fuldtræffere på både 800, 1000 og 1250 meters afstand. Skiven er en cirkel med en diameter på 50 cm.

Lars Koch Hansen har i flere år brugt piber fra S&L, også til skydning på endnu mere ekstreme skudhold. Med sin S&L-riffel i kaliber .300 Win. Mag., der er indskudt på 100 meter, har han præsteret to træffere i træk på først 1.000 meter, dernæst det samme på 1.250 meter og 1.420 meter. På 2.000 meter er skivens diameter øget til 100 cm., men alligevel lykkedes det ham at sætte to kugler i den efter 7-8 skud. Lars er også den eneste skytte, som havde 2 træffere ud af 2 skud på 2 miles eller 3.218 meters afstand. Men som Lars understreger, så synes han egentlig ikke, at det andet skud talte, da det kun ramte kanten af skiven.

Det siger sig selv, at den slags resultater ikke opnås, uden man afgiver et meget stort antal skud. Og Lars fortæller, at han er glad for de danske piber af høj kvalitet, ikke bare på grund af deres præcision, men også fordi de holder meget længere. Jeg har haft piber fra andre producenter, som kun holdt i 10 måneder.

Schultz & Larsen

Status

Interessen for langdistanceskydning er steget de senere år, og til det formål har S&L udviklet en særlig model, hvor skæftet er bygget på en chassisramme af aluminium.

Det må siges at være imponerende, at man har kunnet vende en riffelproduktionen til at være både kvalitetsmæssigt førende og yderst konkurrencedygtig. Endda med en riffel, hvor ingen dele indkøbes fra udlandet, men fremstilles på egen fabrik. Når man ser på det historiske forløb, sætter prisudviklingen S&L’s succes i perspektiv. I 1972 kostede en Model 68 fra Otterup Geværfabrik 2.300 kroner, mens en Sako L61 model Finnbear kostede 1.400. I dag koster en Sako 85 ca. 18.000 kroner, mens en S&L Victory koster ca. 17.000 kroner.

Jeg spurgte Morten, hvad han selv mener er årsagen til denne bemærkelsesværdige udvikling.

”Jeg er imponeret over, hvor gode rifler man i

Model Hunter med thumbhole-skæfte er et af de seneste skud på stammen fra S&L.

1960’erne kunne lave per håndkraft i Otterup, når man tænker på, hvor krævende det var at opnå den grad af præcision, som de faktisk kunne dengang. Det ville i dag næppe være muligt for nogen med det produktionsudstyr, man havde til rådighed dengang. Men dengang havde man en gammeldags ledelsesfilosofi, der gik oppefra og ned, mens vi i dag arbejder som et team, hvor alle bliver hørt, og alle konstant har fokus på kvalitet og detaljer, som kan effektivisere produktionen. Og det er nok her, man skal finde svaret på dit spørgsmål”.  

Læs også

Riffeltest: Sako S20

Historien om Leupolds Sigtekikkert

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: