Langdistanceskydning Lange skudhold

Lange skudhold. Moderne rifler er generelt set meget præcise og vil kunne bruges til nærmest alle typer jagt. Det er lidt en anden sag med langdistanceskydning. Her må man nødvendigvis ned på millimeterpræcision for at kunne lave tætte grupper på 500 meters afstand eller længere ud. Derfor kan du med fordel kigge efter en riffel, der er bygget, så du har forskellige indstillinger på skæftet. Der skal nemlig trænes intensivt og skydes mange skud, og en behaglig skydestilling er den mest direkte vej til bedre skydning.

Her vil også rekyldæmpning betyde en stor del, og du bør fra starten tænke en mundingsbremse eller lyddæmper ind som del af dit standardudstyr. Har riflen også en vis tyngde, er det kun en fordel.

Langdistanceskydning
Foto: Aske Rif Torbensen

Flere moderne producenter tilbyder en eller anden form for præcisionsgaranti på deres rifler. Det skal man nok ikke lægge for meget i, men du skulle dog gerne undgå, at der er deciderede produktionsfejl på riflen. Den slags specialrifler, med taktisk udstyr og diverse indstillingsmuligheder, er også dyre rifler, og du skal regne med 25.000 kr. eller mere for riflen alene.

Er du nybegynder, kan mindre også gøre det, og der findes forskellige genveje til at opgradere din egen riffel.

Lange skudhold – De sidste 20 cm

Til lange skud er det som sagt præcisionen, der er altafgørende. Men præcisionen ligger ikke kun i riffel, pibe og patron. De fleste dårlige skud skyldes den altdominerende 20 cm-fejl, og det er de 20 cm, der ligger mellem ørerne på skytten.

Det kan for eksempel være, at du har indarbejdet en dårlig skydestilling, der gør, at riflen bliver ’presset’ derhen, hvor du ønsker, den skal pege. Det vil give en uens skudafgivelse og i den sidste ende være dårligt for præcisionen. I virkeligheden skal riflen kunne ligge mere eller mindre stabilt af sig selv og på den måde lave det samme rekylspring hver gang.

Langdistanceskydning
Lange skudhold kræver et godt anlæg.

Prøv at lukke sigteøjet et par sekunder, og åbn det igen. Ideelt set skal krydset stadig ligge præcist på målet, ellers har du sikkert spændt i skuldre og arme og dermed presset riflen unødigt. Det kan være en svær øvelse, men forsøg altid at skyde afslappet.

Et andet problem kan være, at du ikke kender din riffel godt nok. Det kan for eksempel være, hvordan aftrækket indstilles og fungerer. Optimalt set skal det faktisk kun være fingeren på aftrækkeren, der bevæger sig ved skuddet, og derfor er et godt og ensartet aftræk et must. Her er tørtræning en vigtig og gratis måde at træne på. Så lærer man ikke at tænke for meget på skuddet og gøre den samme lille bevægelse hver gang. Derfor er riflens skæfte og aftræk en lige så vigtig del af et langdistance-setup som pibens egen præcision.

Fire forskellige rifler til de lange skudhold.

Produktnavn: Blaser R8

Forhandler: L&O Group, med GRS-skæfte er prisen 41.999 kr., mens Success-versionen fås fra 34.400 kr. Dual Brake-bremsen koster 1.855 kr., kikkerten er Zeiss V8 i 2,8-20 x 56 fra 22.490 kr. hos Zeiss.dk.

Lange skudhold
Blaser R8 til klar lange skudhold.

Funktioner

Med den nye .338 Lapua Magnum i den efterhånden velkendte Blaser R8 har firmaet sammensat et lidt uvant makkerpar. Vanligvis er Blaser-fans mere traditionelle i deres kalibervalg, og 338LM’erens meget taktiske brugsområde er relativt nytænkende i den opsætning, Blaser nu har præsenteret.

Desuden har det også taget tid for Blaser at få tilpasset deres rifler til kaliberet. Udfordringen er selve patronens størrelse: Med sin samlede længde på 93,5 mm er den faktisk to mm for lang til at kunne passe i det kombinerede aftrækker og magasin på R8’eren. Dette er klaret ved, at Blaser har udviklet en ny aftrækkergruppe til 338LM.

Derfor skal du være opmærksom på, at hvis du benytter ATZL-aftrækkeren, skal du kamre den store patron fra toppen et enkelt skud ad gangen, for patronen kan simpelthen ikke være i magasinet. Sammen med en nyintroduceret, konkav udskæring i bunden af kammeret kan du presse den lange patron fra magasinet og op i piben.

Ellers er det vanlige R8-komponenter, der sidder på riflen – her er ikke noget anderledes. Eller det vil sige næsten, for løbet er 68,5 cm langt, mod de vanlige 65 cm for magnumkalibre. Derudover er piben i matchdimensioner med en 22 mm eller 19 mm mundingsdiameter. Den fås ikke tyndere, og du skal derfor have et skæfte, der passer til de tykkere løb, før du kan bruge dette kaliber. For at bundstykket skal passe til hylsteret, skal du skyde med et JE-bundstykkehoved, som er det næststørste, Blaser laver. Med lidt tilpasning kan du således få din egen R8-riffel til at spise den store 338LM.

Skydebane Lange skudhold
Lange skudhold i praksis.

I praksis

Som den eneste riffel blev R8’eren (med GRS-skæfte, men den kan også fås som Success-model) testet på 600 meter. Der er reelt set også først ved disse afstande på den lange side af 300 meter, at kaliber .338 Lapua Magnum for alvor giver mening. Den skyder med tunge kugler, og de har høj fart, så megen træning er simpelt hen påkrævet, for at man kan få en ordentlig præcision ud af sådan en riffel og dens rekyl.

Den bedste gruppe var på 16,7 cm, hvilket svarer til ca. tre cm på 100 m, mens de øvrige grupper lå på omkring 20 cm spredning. Det er en god præcision for et så vanskeligt kaliber. Men det fortæller samtidig meget godt, hvilke krav der stilles til skytten ved lange skud. Selv med en spredning på tre-fire cm ved 100 meter er man – ved optimal skydestilling og uden stress – ude på en skudgruppe, der ikke længere er jagtlig forsvarligt. Skydning på 600 meters afstand er bestemt alletiders træning, men til jagt bør man komme tættere på.

PLUS +

Diversitet: Med de to forskellige skæftemuligheder er det faktisk lykkedes Blaser at dreje kaliber 338LM i retning af et jagtrelevant produkt.

Mundingsbremse. Selv om der skydes med et virkelig potent kaliber, er rekylen ikke helt ude i skoven. Det skyldes den velfungerende mundingsbremse.

Modulopbygning: En dedikeret riffel i 338LM er nok lidt for stor en mundfuld for de fleste. Med vekselpibesystemet bliver det lettere at eksperimentere med taktiske kalibre.

MINUS –

Aftræk: Aftrækket ligger på omkring 750 gram for den testede model, og det virker meget lavt. Det er mærkeligt, at Blaser ikke tilbyder en højere aftræksvægt.

 

Produktnavn: Schultz & Larsen 97DL

Forhandler: vaabensmeden.dk. Modellen er udgået, men tilsvarende kan købes fra 10.495 kr. Kikkerten er Kahles 3-12×56 CSX Multizero fra 14.495 kr. hos guntex.dk.

Langdistanceskydning Lange skudhold Den testede model 97DL er faktisk ved at være en gammel traver, og der er kommet flere nye modeller til, siden den blev introduceret. Det er imidlertid en riffel, der er ganske mange af på det danske marked, og skydeegenskaberne er ikke så væsensforskellige fra dens efterfølger, model Victory.

Generelt set har Schultz & Larsen en række intelligente løsninger til en fornuftig pris. Med kombinationen af et fatbolt-bundstykke og den lave lukkevinkel fra de tre lukkeknaster, der låser direkte i piben, har 97DL en virkelig god låsegang, og den løber uden det mindste slør. Magasinet kan tages ud, og der er plads til tre patroner.

Derudover har riflen et vekselpibesystem, hvilket betyder, at du med samme bundstykke kan skyde med de helt små kalibre som 22-250 op til den tunge 9.3 x 62. Investerer du i et magnum-bundstykke, kan du nå op på 458 Winchester magnum.

Desuden er der, som oftest, i låsestolen fræset ud til S&L’s eget montagesystem. Da montagen er aftagelig og har to positioner, tillader det en lav og fleksibel montering af kikkerten. Riflen har trepunktssikring, så du kan aflade våbenet i sikret tilstand. Men sjælen i S&L’s produktion er deres piber. De er skårne, polerede og afspændt fra fabrikken. Det betyder, at ud over være meget præcis er piben mindre følsom over for ophedning og forskellige ladninger end koldhamrede piber. Af samme årsag ligger riflerne fra S&L’s blandt de masseproducerede riffel, der har den bedste ‘out-of-the-box’-præcision.

Denne version blev købt som vanlig jagtriffel i 9,3 x 62 og blev senere monteret med en kraftigere jagtmatchpibe i 6,5 x 55 og et GRS-skæftet, som også er bedded til låsestolen. En sådan ombygning koster 5.399 kr. for GRS-skæfte, 900 kr. for bedding og 7.000 kr. for jagtmatchpibe. Hertil kan så lægges mundingsbremse eller lyddæmper.

Langdistanceskydning Lange skudhold

I praksis

Med den viste opsætning på 97DL’eren har du et virkelig godt udgangspunkt for eksempelvis jagtfeltskydning. Skæftet fra GRS er en fornuftig investering til lange skud, og det samme er en lyddæmper. Du kan indstille bagskæftet, så det passer til din anatomi, og med tyngde i pibe, skæfte og tilhørende lyddæmper er det en sand fornøjelse at skyde med 6,5 x 55.

Man fornemmer en god kontrol i skuddet, og det har man som regel også. Spredningen er på 36 mm på 200 meters afstand, og du kommer ikke meget længere ned med fabriksammunition. Her vil du givetvis kunne tune en hjemmeladning til endnu tættere grupper, men det kræver en del tests og skydetid.

PLUS +

Piberne: Det er helt utroligt, så konsistente S&L-piberne er – nærmest uanset hvad man stopper i dem, giver de en høj præcision.

Låsegang: Når ‘fat bolt’-bundstykket betjenes, kan du virkelig mærke, hvor glat det kører. Det er behageligt, når man skyder mange liggende skud.

Stålsat: Alle dele på riflen er fremstillet i stål, og der er ingen steder, der er sprunget over, hvor gærdet er lavest.

MINUS –

Brunering: Det virker, som om at den brunering, S&L tidligere brugte, er en smule sårbar. Man skal altså være over riflen med oliekluden, så snart man er hjemme fra banen eller jagt.

 

Produktnavn: Sako TRG-22

Forhandler: Normark.dk, prisen er 31.299 kr. og stiger med specialskæfter og magnum-kalibre. Kikkerten er Steiner Military 5-25×56 fra 23.699 kr.

Langdistanceskydning
Sako TGR-22 – Lange skudhold

Siden Anden Verdenskrig har finske Sako produceret præcisionsrifler, og deres TRG-serie ligger i forlængelse af denne tradition. De første blev sendt på markedet i 1989, og den seneste gennemgribende opgradering kom i 1999, hvor model 22 og 42 (som er til magnumkalibre) blev introduceret.

Der er altså tale om en riffel, der igennem en længere årrække er blevet tunet til lange skud. Magasinet holder 10 patroner i .308 win, det er udtagelig, og aftrækket er indstilleligt fra 1 til 2,5 kg. Selve aftrækkeren er meget flad og har en tydelig frigang, inden skuddet går. Som en særlig detalje er aftrækkerbøjlen forstørret en smule, så man lettere kan benytte handsker, når man skyder, og desuden sidder sikringen foran aftrækkeren. Pistolgrebet er helt vertikalt stillet.

På oversiden af låsestolen er indfræset en 17 mm svalehale-base, og der er udboret til montering af picatinny-rails. Skæftet betegner Sako som en Copolymer-opbygning, hvor det indre består af et skelet i aluminium med en fyldig polymer-krop, med en relativt glat overflade. Skelettet er skruet til låsestolen og fungerer som en slags bedding med tre skruer, hvor man vanligvis kun ser tre skruer. Bagskæftet kan justeres i diverse retninger, både på kammen og bagkappen, så du får en optimal skydestilling. Kolbekammen har en afskåret front, som gør, at bundstykket kan tages ud uden problemer. TRG’en kan også leveres med foldbart skæfte.

Der findes to standardlængder på piberne på 51 og 66 cm for både standard- og magnumkalibre, og den længste riffel vejer samlet set 4,9 kg. Piberne er koldhamrede og har gevind, til hvilken type dæmpning du nu foretrækker. Desuden kan du få en særligt bipod i stål, som passer direkte ind i forskæftet.

Langdistancesmål
Gruppe på lange skudhold.

I praksis

Riflen blev testet på 200 meter og gav den bedste og mest konsistente præcision af de testede rifler. 27 mm på 200 meter er svært at gøre bedre, og der er således potentiale for virkelig lange hold med denne riffel. Desuden er det en riffel, mange jægere vil kunne magte, både skydemæssigt og i forhold til prisen. Den er let at gå til og vil kunne levere tætte grupper for de fleste skytter.

Bipod’en bør i øvrigt nævnes: Den har en ganske bred benafstand og et tyngdepunkt i højde med piben. Fødderne er brede og giver en solid kontakt til undergrunden. Den vil dog givetvis ikke virke så godt på beton og andre hårde flader. Det er dyrt tilbehør, den men fungerer virkelig godt med TRG’ens øvrige opsætning.

PLUS +

Præcision: Med de tætte grupper, der kan sættes med denne riffel, er man nødt til at række tommelfingeren op på dette punkt.

Aftræk: Det er et relativt tungt aftræk, der sidder på TRG’en, men det er virkelig behageligt at skyde med.

Magasin: Ved langdistanceskydning skal der ofte sendes meget bly afsted, og så er det rart med et rummeligt magasin til 10 skud.

MINUS –

Indstilling: Da flere af indstillingerne på bagskæftet kræver mellemlæg og adskillelse af skæftet, er det ikke noget, du lige gør i felten. Det skal altså klares hjemmefra.

 

Produktnavn: Voere X3

Forhandler: merciaoutdoors.dk, prisen er 56.400 kr. og stiger ved de større kalibre. Kikkerten er en Nikon Monarch X, 4,16 x 50 fra 9.795 kr.

Langdistanceskydning
Voere X3 til lange skudhold.

Voere er et mindre østrigsk våbenfirma, der har en lang tradition for at fremstille innovative ‘special purpose’-rifler. Det gælder også den seneste af deres taktiske rifler, model X3. Den er mest af alt møntet på militær og specialstyrker, men har, af samme grund, også mange af de egenskaber, der gør den velegnet til langdistanceskydning.

X3 blev introduceret i 2013 og er derfor et relativt nyt produkt. Den mest påfaldende egenskab ved riflen er dens modul-opbyggede design. Det vil sige, at du, for det første har mulighed for at skifte piben på riflen. Derfor kan du på samme riffel skyde med velkendte .308 win, men også gå helt op til maksimum ’umpfh’ med .408 Cheytac. Det er en patron, der er designet til de virkelig lange skud ud på de fircifrede meter. Det kan kun lade sig gøre, fordi X3’eren er udstyret med et virkelig fyldigt bundstykke, som du kan skifte hovedet på. Der er i øvrigt placeret en manuel opspænder bagerst på bundstykket.

For det andet er skæftet lavet i aluminium og stål og designet til at kunne sammensættes på diverse måder. Der altså forskellige coatings, pistolgreb, aftrækkere, bundstykkegreb med mere, du kan vælge i din personlige opsætning. Derudover kan du spænde en masse ekstraudstyr direkte på skæftet. Der er flere rails til lygter, kikkertsigte, iPhone eller hvad du måtte have brug for.

Selve skæftet er foldbart, og bagskæftet kan derfor svinges over på venstre side af låsestolen, og det er malet, i hvad der ser ud til at være Cerakote. Der er også indstillelig kolbekam, og endelig er der et kraftigt støtteben på bagskæftet, der kan betjenes med den frie hånd, når du skyder. Magasinet tager seks patroner og er selvfølgelig udtageligt. Den testede version havde en flutet .308-pibe på 66 cm, hvilket er standard, og var monteret med en større mundingsbremse med tre kamre.

Skydemål
Resultat efter lange skudhold.

I praksis

Man har nærmest fornemmelsen af at sidde med en to-håndsbetjent riffel, når man sidder bag X3’eren. Det skyldes, at aftrækkerhånden naturligvis ligger klar til skud, men man sidder også og drejer på støttebenet med den anden hånd for at få kornet lagt på målet.

Riflen vejer omkring 7,5 kg, og sammen med mundingsbremsen giver hele opsætningen en afslappet skydning, hvor du ikke spænder op i overkroppen for at få riflen på plads og tage imod rekylen. Herved kan du sende projektilet afsted på den mest konsistente måde, hver gang.

Den testede model var helt ny og altså ikke skudt med overhovedet. Alligevel gav de tungeste kugler (180 grain) en god spredning på 26 mm på 100 meter, og riflen vil med den rette træning kunne give endnu tættere grupper.

PLUS +

Skæfte: Der er næsten ikke den kontaktflade, der ikke kan indstilles, eller det ekstraudstyr, der ikke kan monteres et eller andet sted. Og så er det endda lavet i en bundsolid alu/stål-kombination.

Støtteben: Det ret kraftige støtteben på bagskæftet er en stor fordel ved liggende skydning eller fra bænk. Med et par simple vrid kan du virkelig få lagt krydset præcist på målet.

Aftræk: Aftrækket føles let, men har alligevel en markant modstand. Det er den slags aftræk, man nærmest ikke tænker over at betjene, og det er det, man stræber efter.

MINUS –

‘Specialistisk’: Ordet findes egentlig ikke, men beskriver faktisk meget godt det eneste problem med X3 – den giver kun mening som til langdistanceskydning, men her nærmer den sig også pole position.

Se også:

Kalibre til de lange afstande

Riffelkikkerter til de lange distancer