Foto: Rafal Lapinski og Steen Andersen samt Steve Ikeguchi, Elmira Yu/Shutterstock

Jeg hører ofte, at jagt er blevet meget dyrere end før i tiden. Men spørgsmålet er, hvad man sammenligner prisen på jagt med. For et par generationer siden var det ikke ualmindeligt, at jagtlejen for et mindre terræn bestod i en hare til ejeren af jordlodden. De fleste almindelige jægere havde kun en haglbøsse og nedlagde næsten udelukkende naturligt forekommende arter som agerhøns, duer, ænder og harer. Jagt på udsatte fugle foregik på godserne, og dengang var der ingen godsejer med respekt for sig selv, som kunne drømme om at sælge en dag med klapjagtsfasaner.

De tider er forbi. Den såkaldte lille mands jagt er stort set et en saga blot, og det giver derfor ikke nogen mening at bruge den som sammenligningsgrundlag.

Intensiveringen af landbrugsdriften har voldsomt reduceret mængden af harer og agerhøns, og med de nye jagttider på skovduer er jagten på denne art også kun en skygge af sig selv. Der er langt færre vådområder tilbage, hvor der kan drives jagt, og mange tidligere jagtbare arter er i dag fredede. Størstedelen af jagten herhjemme foregår i dag på de kun 11 % af landet, som er dækket af skov, samt de...

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: