Så kom sommeren over os og måneden, hvor vi som ofte længes efter ferie, strand, vand, grill, rosé og masser af kolde øl. Afslapning og ren nydelse – om det så er i hængekøjen med en god bog, i strandkanten med børn og skovle eller alene i en hochsitz på udkig efter den sidste sommerbuk. Åh ferie! Kom bare an – jeg er bevæbnet og klar! Men der er aldrig to (jægere), som ønsker helt samme form for ferie. Nogle længes efter at komme sydpå, få varmet skindet op og slappe af i solen, mens andre i højere grad ønsker at komme ud og vandre i fjelde eller gå på endnu én af de fordanskede stier som Camøno, Amaramino eller… Domino?

Selv holder jeg ikke ferie om sommeren, da jeg er lykkelig gift med en landmand og bor på en gård. Så der arbejdes i døgndrift, lige så snart høsten sætter ind, og her gælder devisen: Uden mad og drikke, duer høsten ikke! Så der skal laves mad i mængder og mættes mange munde. Heldigvis er fryseren fyldt med vildt fra sidste jagtsæson, så der bliver lavet vildtgryder, fasansovs, vilde deller og l’andsagne til det arbejdende folk. Så dækkes der op i marken, og vi samles alle mand (og landkone) om måltidet. De lyse sommeraftener, hvor vi kan høste, pløje eller så, afbrydes altid af fællesspisning i marken kl. 18.30.

Så går snakken lystigt om oplevelserne fra de forskellige maskiner om stort som småt, og det er som om, humøret løftes efter en lang arbejdsdag i marken og derved giver ekstra energi til at få det sidste læs i laden. Sådan er det altid i høst her på gården.

Jeg tror faktisk på, at hvis man spiser sammen med andre, så bliver man gladere, får mere energi og livslyst. Så drop tanken om slankekuren inden ferien og diverse damebladsteorier og formaninger om at skulle spise efter blodtype, faste 5 dage om ugen, æde ananas og bønner døgnet rundt eller hvad pokker, kloge selvbestaltede sundhedsguruer prædiker om. Hver anden dag kommer der jo nye teorier og idéer til, hvordan man får mere energi og lever sundere i sin ferie. Mit simple råd: Spis sammen! Så snakker man mere og spiser mindre!

Jeg dækker gerne op i marken og inviterer hermed på en vild sommersalat med røget fasan med hjemmerørt olie-eddikedressing. Og skulle du længes efter sydlige himmelstrøg så kald den bare for Salade Fasa’Niçoise au vinaigrette!

Mit sommerråd: Snak, spis og smil sammen!

Salad FasaNiçoise

– en bid af sommeren

4 personer

4 æg

200 g grønne bønner

4 hjertesalat

4 tomater

100 g oliven

400 g røget fasanbryst

Vinaigrette:

1 tsk. sennep

1 spsk. hvidvinseddike

¾-1 dl olivenolie

salt og peber

Kog æggene i 9 minutter, til de er hårdkogte, og lad dem afkøle i koldt vand. Nip bønnerne og kog dem i en lille gryde i 3 minutter. Hæld vandet fra bønnerne og skyl dem i koldt vand. Skær stokken fra salaten og del den i grove stykker. Skyl og slyng salaten. Skyl tomaterne. Pil æggene og skær æg og tomater i både.

Vinaigrette: Kom sennep og hvidvinseddike i en skål og rør det sammen. Tilsæt olien drypvis under konstant kraftig piskning, til dressingen samler sig og bliver tyk. Smag vinaigretten til med salt og peber.

Vend salaten i en skål med bønner, oliven og 3 spsk. vinaigrette. Anret salatblandingen på tallerkener eller et fad og pynt med æg, tomat og tynde skiver af røget fasan. Server resten af vinaigretten til salaten.

TIP

Hvis du ikke har røget fasan, så brug røget gås, and eller dyrekølle.

TIP

Det er ikke svært at røre sin egen vinaigrette. Det handler om at dosere den korrekt med 1 del syre (eddike) til ca. 3 dele base (olie). Det er herefter vigtigt, at olien dryppes i under konstant piskning, så den langsomt røres ind i eddiken. Tilsæt olie drypvis lidt ad gangen, så skiller dressingen ikke men bliver tyk og cremet.

LÆS OGSÅ

DET VILDE KØKKEN HOS JULIE HEY

Test af frysetørret turmad

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: