EN JÆGER LÆNGE LEVE

Fotograf: Betina Hastoft

April du er tiltrængt. Jeg skifter ham og kravler ud af mit varme grønne termojagttøj for at springe ud i naturen – dog ikke helt som Vorherre har skabt mig – men hvor er det rart, at de lange lyse dage nu kan mærkes. Bare tanken om at være mere ude i naturen giver mig energi. Det er faktisk videnskabeligt bevist, at naturen har en positiv indflydelse på menneskers sind og krop og derved styrker vores mentale og fysiske sundhed. Det er også blevet vældig populært at udbyde forskellige alternative former for udeterapi, så som at kramme træer, skovbade, samle sten, få himmelhealing eller deltage i haveterapi. Jeg vil gerne udbyde haveterapi helt gratis. Alle er velkomne i min vilde køkkenhave – med skovl og lugejern! Jeg ved, at mange kreative mennesker finder stor inspiration i at opholde sig i naturen, og selv får jeg tit idéer til denne månedlige klumme, jagtartikler eller til mine vilde opskrifter, når jeg dagligt går tur med hunden i skoven sammen med min svigerfar.

Svigerfar

Min svigerfar fylder 90 i år, og han insisterer på at komme ud og gå hver dag. I regn og slud – skal svigerfar ud! Ellers får han ingen energi eller luft til hjernen, som han siger. Efterfølgende er han ekstra klar i hovedet til lige at løse en større kryds-og-tværs inden frokost. Jeg skulle hilse og sige, at det er en krydsordsopgave af en kaliber, som ville tage mig flere dage (og ca. 50+ snydeopslag på nettet) at få ekspederet. Det er imponerende. Min svigerfar er mit store forbillede – men han har også gået på jagt en stor del af sit liv og må derfor være et levende pragteksempel på, at naturen gør os godt. Vi skal bare huske at passe på den – og på os selv, så må vi deraf kunne konkludere: jægere lever længe! Bare det at kunne være selvforsynet og spise vildt, er sundt. Inspirationen til denne måneds opskrift udsprang også på vores daglige gåtur, da vi diskuterede emnet: Salat! Jeg vandt lidt, da jeg sagligt argumenterede for, man jo sagtens kunne spise salat uden salat: Hønsesalat, skinkesalat og røget fasansalat!

Svigerfar godkendte opskriften med velbehag. Så god tur og god appetit…

Røget fasansalat
– uden salat!

4 personer

1 spsk. røget paprika
olivenolie
500 g fasanbrystfileter (ca. 6 stk)
ca. 2 dl vand
400 g stenfrie vindruer
5 forårsløg
2 store æbler
salt og peber

DRESSING
1 tsk. røget paprika
½ spsk. flydende honning
2 tsk. hvidvinseddike
3 spsk. olivenolie
salt og peber

Rist 1 spsk. røget paprika af på en tør pande. Tilsæt 1½ spsk. olivenolie og brun fasanbrysterne på begge sider i paprikaolien. Tilsæt vand så det når halvt op ad fasanbrysterne, og lad dem simre i vandet i 3-4 minutter på hver side. Sluk for varmen og lad fasanbrysterne trække i lagen på panden i ca. 5 minutter.

Skyl vindruerne og halver dem. Rens forårsløgene og skær dem diagonalt i skiver. Skyl æblerne, fjern kernehuset og skær æblerne i tern. Rør 1 tsk. paprika med honning og eddike i en skål og tilsæt olien drypvis under konstant piskning, så den samler sig til en dressing. Smag til med salt og peber.

Hæld vandet fra panden og del fasanbrysterne i mindre stykker. Vend fasankødet med vindruer, forårsløg og æblestykker, tilsæt dressingen og smag til med salt og peber.

Server salaten med godt brød.

TIP: Hvis du ikke bryder dig om den røgede smag, så brug almindelig paprika i stedet for. Du kan også tilsætte lidt mayonnaise eller cremefraiche, hvis du ønsker en cremet salat.

TIP: Fasansalaten er god i madpakken eller som en stille snack i naturen.

Læs også: Nem opskrift: Kødboller af vildtkød garneret med festlig kålsalat