Tekst og foto: Mads D: Jessen

I den moderne jagtverden medbringer mange jægere forskelligt elektronisk udstyr derud, hvor det hele sker. Derfor bør du tage dine forholdsregler og få styr på mulighederne for opladning, inden du drager i felten.
En af de store spillere på det område er Goal Zero. Et firma, der startede som en humanitær hjælp til små forretningsdrivende i Dem. Rep. Congo, der havde behov for bærbar strøm i deres arbejde. Selvsagt var løsningen hårdføre og effektive solpaneler kombineret med solide powerbanks. Derfor er Goal Zero-produkterne designet til at kunne klare både daglig og hård brug, og ikke mindst fungere under vanskelige klimatiske påvirkninger.

Helt optimalt er selvfølgelig en kontrolleret vinkel direkte mod solen, men du vil ofte skulle flytte lidt på opstillingen for, at det virkelig spiller. Det fungerer dog meget enkelt med den lille kickstand, der sidder bag på panelet.

Solcelle

Vi har testet et af Goal Zero’s outdoor-sæt, der består af solpanelet Nomad 14 Plus, der kan kobles med powerbanken Venture 70, og som er optimeret til at fungere sammen. Nomad 14 kan give 14 Watt (18-22V), hvis indstrålingen ellers er god nok. Panelet er desuden gummieret og er derfor også vandtæt. Det gælder dog ikke tilkoblingen, som skal holdes i tørvejr. På selve panelet sidder der en lille LED indikator, så du let kan se, hvor god indstrålingen er på panelet. Er den for lav, kan du så justere vinklen med den lille støttefod bagpå, så opstillingen bliver optimal. En af styrkerne ved solpanelet er, at du faktisk kan lave en direkte opladning af det udstyr, der kobles med USB til solpanelet. Det sker med den såkaldte dynamiske auto-restart, der er et ladesystem, som automatisk genererer det bedste elektroniske output til det udstyr, der bliver tilkoblet. Der skulle altså ikke være fare for at beskadige din elektronik med panelet.

På det lille LED-display kan du let følge med i, hvor meget strøm, der genereres på cellerne. I den danske vinter med lav sol når du sjældent over 2 lys.

Batteri

Powerbanken Venture 70 er en del af Goal Zeros vandtætte serie. Den er gummieret og i kraftigt gods, så den kan klare de samme strabadser, som du selv skal igennem. På siden af banken sidder der to kabler, med henholdsvis USB/Micro og USB/lightning, som kobles til de to 2.4A USB porte. Litium-batteriet på Venturen holder i alt 17,700mAh. Opladning af iPhone 5 fra omkring 15% til 100% tog i gennemsnit 84 minutter, hvilket passer forbavsende godt med en lille morfar i soveposen efterfulgt af en kop kaffe.
En iPad fra 13% til 100% tog 144 minutter. På en fuldt opladet Venture kunne vi i alt oplade mobilen cirka 2 gange plus iPad’en en enkelt gang. Antallet af opladninger ligger mellem 500-800 gange, inden batteriet på banken begynder at miste kapacitet. Det skulle være nok for de fleste jægere. Opladning af Venture 70 med solpanelet er lidt mere tricky, og du skal regne med, at det vil tage mindst én dag. En hel sommerdag vel at mærke, og det kræver, at du giver det lidt opmærksomhed, så der hele tiden er en god vinkel mod solen. Alternativt kan du spænde den på rygsækken, og så lader den, når der er lys til det. Så vil det givetvis tage to-tre dage at fylde en Venture 70 helt op. Og så er der den lille detalje, at der på toppen af banken sidder en lille lommelygte på 65 lumen. Det er smart, og det fungerer til præcis det, udstyret er bygget for: til brug i teltet og omkring lejrbålet.

Produktinfo: Goal Zero Nomad 14 Plus koster 1.349 kr. og Venture 70 koster 1.199 kr., se mere på www.playground.dk.

Lys ind, Lys ud. Udstyret er tænkt til livet i felten, og en ekstra lygte er aldrig at fornægte, så de små LED-pærer i powerbanken er en helt god detalje.

 

PLUS:

SOLIDITET: Det er hårdføre materialer, Goal Zero er lavet af. Du kan roligt tage den med op i fjeldet uden at være bange for, at det går i stykker.

TILBEHØR: Med Goal Zero får du mulighed for at købe ’hele pakken’, og der er mange typer udstyr, du kan tilkøbe, og som er optimeret til samkørsel. De største powerbanks kan endda styres med en app.

MINUS:

VÆGTEN: Tager du både solpanelet og banken med, lander du på 1320 gram. Det er næsten en halv riffel, så du skal være helt sikker på at få udstyret brugt, ellers er slæberiet spildt.

 

Lige knap 1.320 gram siger vægten. Det er altså relativt tungt udstyr at slæbe med på tur, så du skal virkelig have behovet for ekstra strøm, før det kan betale sig.
De fleste rygsække har mulighed for at spænde udstyr på ydersiden. Det er er godt sted for solpanelet, hvis du er på farten.
Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: