Foto: Johannes Krarup og Rizzini

To timer efter, at jeg fik Rizzinis 505 Round Body-bøsse i hånden for første gang, fik jeg mulighed for at skyde ringduer i forbindelse med en reguleringsopgave. Mit første indtryk var, at bøssen var nem at skyde med: Det tog ikke lang tid, før jeg oplevede at svinge instinktivt med den.

Rizzini 550 Round Body var en nem haglbøsse at skyde med. Tilvænningen til instinktiv skydning gik meget hurtig.

Under duereguleringen observerede jeg en klynge træer på en bakketop, som duerne brugte som mellemlanding, inden de gik på rov i salatmarkerne. Jeg fandt mig en plads og fik mulighed for nogle svære skud mellem træerne, som pressede mig til at improvisere. Træfferne afslørede, at jeg ret hurtigt havde taget bøssens balance til mig. Det er en utrolig nem bøsse at skyde med. Den ligger ikke i den svære ende.

Man kan vælge at få udskiftelige chokes i piberne. Det koster ikke ekstra, men det gør piberne ca. 110 gram tungere. Choksene har en god længde på 70 mm.
Både engelsk skæfte og skæfte med pistolgreb var i klassiske linjer. De havde begge nogle fine maskinelle netskæringer.

To varianter

Egentlig fik jeg udleveret to 505 Round Body-geværer fra CNH Gunimport: Den ene var med engelsk skæfte og faste boringer, den anden havde pistolgreb og udskiftelige chokes. Selvom bøsserne har den samme låsemekanisme, er der lidt forskel i balancen. De har begge 76 cm. piber, men udgaven med pistolgreb balancerer ca. 3 cm længere foran tværbolten. Det skyldes til dels, at denne udgave har monteret udskiftelige chokes, hvilket gør piberne ca. 115 gram tungere. Piberne på den vejer 1.485 gram, mens piberne på bøssen uden chokes og med det engelske skæfte vejer 1.370 gram.

Testbøssen med pistolgrebet vejer 3.220 gram, og den med engelsk skæfte vejer 3.330 gram. Skæftetræet i bøssen med det engelske skæfte er en anelse mere massivt, og det mærker man også i balancen. Af de to bøsser har den med det engelske skæfte den bedste balance – om end det er marginalt. Begge bøsser er hverken lette eller tunge. De ligger i en mellemvægtsklasse.

Skæfte og body

Pistolgrebet er utrolig flot udført på testbøssen. Det er lidt tilbagetrukket, og det er en type pistolgreb, som jeg synes er meget flottere, end man finder det på mange andre side-by-side-bøsser. Jeg tror, at du vil opleve udgaven med pistolgreb som en blid overgang fra en over/under, hvis du har været inkarneret fastlåst til over/under-bøsser.

I de senere år er haglvåben i både side-by-side og over/under med runde baskuler kommet på mode. Udover at de ser pæne ud, sparer man en anelse i vægt. Den bølgede bagkant på baskulen på Rizzinis model 550 RB (ofte kaldet ’fancy back’) er også med til at give bøssen en smuk kontur.

Rizzini model 550 kan også fås i en almindelig udførelse, hvor baskulen ikke er afrundet. Det er en smagssag, om man kan lide en firkantet baskule eller en afrundet. Men der er som nævnt ingen tvivl om, at moden for tiden dikterer en afrundet låsekasse.

Låsen er en traditionel bokslås. Det er ikke en ’round action’, hvilket er en anden type lås, som typisk er forbundet med langt dyrere bøsser. Jeg vil personligt hellere have en bokslås i højere kvalitet frem for en lidt billigere sidelåsbøsse. En sidelåsbøsse er traditionelt væsentligt dyrere end en bokslåsbøsse.

Du kan vælge, om du vil have bøssen med løbsvælger eller uden. Jeg ville vælge det sidste.

Sikringen

Udformningen af sikringen er udmærket, den er hverken for kantet eller for glat. Den er heller ikke automatisk, og jeg foretrækker faktisk, at der ikke er automatisk sikring på en haglbøsse. Hvis du ønsker det, kan bøssen dog leveres med automatisk sikring.

Du kan få en løbsvælger, som sidder på selve sikringen. Det synes jeg dog, at du skal holde dig fra: Jeg kan ikke se nogen virkelig anvendelse af den. Jeg har løbsvælger på flere af mine gevær, og jeg bruger den dybest set ikke.

Rizzini 550 RB er en god allround-haglbøsse til jagt, men den er ikke skabt til store mængder lerdueskydning.

En bøsse til jagt

Side-by-side-haglbøsser er først og fremmest egnede til jagt. Med de fleste af denne type bøsser vil du ofte opleve, at piberne meget hurtigt bliver varme, når du skyder lerduer. Hvis man f.eks. ikke er mere end to, der skyder på en sportingbane, vil piberne blive for varme til at holde dem med de nøgne hænder. Her hjælper en håndbeskytter eller et par tykke læderhandsker gevaldigt. Et par tynde handsker er efter min erfaring ikke tilstrækkeligt. Med mere end otte skud i hurtig kadence med de bare hænder lægger man op til, at ”pølserne bliver ristet”.

Magnumkamre

Det er for mig uforståelig, at flere producenter vælger at give side-by-side-bøsser magnumkamre. For et engelsk skæfte er som regel forholdsvis spinkelt, selvom Rizzini 550’en med engelsk skæfte ikke er helt så spinkel som de lidt mere slanke englændere. Men den er dog stadig slank.

Lad være med at bruge hårdkogte patroner i en side-by-side, med mindre det er en af de meget tunge og robuste bøsser, som specifikt er lavet til det. Hvis du vælger at bruge den slags patroner i denne Rizzini, vil jeg spå skæftet til en kort levetid. Det er en unødvendig belastning af bøssen.

Ejektorer og aftræk

Ejektorerne virkede virkelig godt under min test, og de var meget ensartede i udkastningen. Jeg synes også, at den mekaniske finish var rigtig fin, og pasningerne i ejektorerne i piberne var rigtig god.

Jeg havde ingen problemer med enkeltaftrækket. Italienerne mestrer virkelig at lave gode enkeltaftræk til side-by-side-bøsser. Det er bestemt ikke alle producenter, der mestrer det, men jeg har set gode enkeltaftræk på selv billige italienske haglbøsser.

Enkeltaftrækkere har været et problem på mange side-by-side-bøsser – der har f.eks. været problemer med dobbeltskud og aftræk, der satte sig, så det andet skud ikke kunne affyres. Enkeltaftrækket på testbøssen er inertidrevet, og det andet skud bliver aktiveret ved rekylen.

Bøssen var hverken for stram eller løs, når jeg lukkede og åbnede bøssen. Den bar præg af god tilpasning i låsen – endnu et vidnesbyrd om godt håndværk.

Der er nogle, som hårdnakket påstår, at de ikke kan skifte over til dobbeltaftrækkere. Det påstod jeg også selv, indtil jeg insisterede på at gå på skydebanen og få udfordret mit autistiske skydehjerte. Der skulle blot to æsker patroner til, og så var den på plads, og jeg har set flere nidkære tilhængere af enkeltaftrækker åbne sig for, at omvendelse kan lade sig gøre.

Chokes og skinne

Der var monteret en meget fin relativ bred konkav sigteskinne på testbøsserne. Den var meget neutral.

Der er nogle, som af æstetiske grunde mener, at udskiftelige chokes ikke hører hjemme på en side-by-side. Det mener jeg ikke, hvis blot disse chokes er diskrete. Du skal dog være opmærksom på, at de som nævnt øger pibernes vægt. På testbøssen var det ikke til at se på den udvendige profil, at bøssen havde udskiftelige chokes.

Skinnen på testbøsserne er en diskret konkav skinne. Den laver en fin overgang mellem piberne og forsvandt helt, når jeg skød instinktivt med bøssen. Overfladen er glat og uden filspor. Skinnen er forholdsvis bred ved kammeret og bliver smal ud til pibemundingen.

Fremtoning

Graveringerne på en Rizzini 550 er lavet maskinelt og efterfølgende fulgt op og færdiggjort af en gravør. Maskinelle graveringer bliver bedre og bedre i denne tid, for dybe og detaljerede graveringer, som er lavet i hånden, er utroligt kostbare. Graveringerne på testbøsserne er efter min smag meget klassiske og tiltalende.

Netskæringerne er velgjorte og pæne, og træet er gjort af ægte tyrkisk valnødtræ. Det er også valgfrit i pris mellem engelsk skæfte, Prince of Wales-skæfte eller pistolgreb. Man kan vælge mellem lakeret skæfte eller olieret skæfte (glanspoleret eller matpoleret).

Skæftet har en lækker træafslutning: Man er ikke i tvivl om, at der er tale om en bagkappe i træ. Det er der ikke forsøgt på at skjule ved at matche med træ. Bøssen kan også fås med en bagkappe af gummi, hvis du ønsker det. Hvis du ønsker lidt rekyldæmpning, kan det være en oplagt løsning.

Rizzini 550 Round Body fås i standard med en bagkappe af træ. Jeg kan godt lide denne form for afslutning, hvor det er synligt, at der er tale om en bagkappe. Den kan også fås med en bagkappe af gummi, hvis du ønsker det

Skal jeg sætte et lille kritisk punkt på bøssen, vil det være, at jeg synes, der er lidt for meget træ i overskud på forskæftet – der, hvor skæftetræet og beslaget mødes. Det samme gælder også i overgangen mellem bagskæftetræet og baskulen. Det er noget, man ser mere og mere i dag. Producenterne giver selv udtryk for, at det skyldes, at der er mangel på god og langtidslagret valnøddetræ. Hvis det skulle ske, at træet i løbet af et par år skrumper, vil træet ikke være under niveau i forhold til metallet.

Rizzini har valgt at lavet et spil mellem blåneret beslag på forskæftet, blank baskule og blåneret aftrækkerbøjle. Jeg synes dog, de har været lidt for generøse i overskuddet af træ på forskæftet i forhold til beslaget.

CNH Gunimport

Hvad tilbyder CNH Gunimport? De ønsker at levere varer, som ikke bare står på hylderne i en jagtbutik: De vil gerne levere et skræddersyet produkt. De kan således tilbyde at lave en opmåling af bøssen, og en fuld opmåling af skæfte koster 7.500 kr. ekstra.

Bøssen kan fås med eller uden chokes til den samme pris. Med chokes leveres den med 5 chokes og chokes-værktøj. Der er en merpris på dobbeltaftræk på 1.200 kr. (hvilket er unormalt og omvendt – som regel er der endog en betragtelig merpris for enkeltaftræk). Der er også valgfri længde på piberne fra 71 – 81 cm.

Du kan frit vælge mellem kalibrene 12, 16, 20 (28 og .410) uden merpris, og du kan erhverve dig et ekstra sæt piber for 12.000 kr. Dertil kan du vælge en række andre customløsninger og opgraderinger, hvis haglbøssen skal pimpes mere op med dyrere graveringer, højere grade i træ og evt. en manchet på pistolgrebet. Bøssen bliver leveret i en plastkuffert.

For ydereligere information kan du kontakte CNH Gunimport på tlf. 5059 8087 eller cnh@gunimport.dk. Rizzinis fulde modelprogram kan ses på gunimport.dk.

Der kan være mange diskussioner om hvilke låsekonstruktioner, som er stærkest. Rengøring af låsen er den mest afgørende faktor i en haglbøsses levetid.

Mine valg

Følgende valg vil være mine ved et køb af en Rizzini 550 Round Body: Jeg vil ikke være i tvivl om, at bøssen skal have faste boringer i ¼  og ¾. Jeg vil også tage den med enkeltaftrækker, for jeg vil ikke betale ekstra for dobbeltaftræk. Jeg vil også tage den med engelsk skæfte. Det er ikke af praktiske grunde, men af æstetiske hensyn. Jeg vil også fravælge at have løbsvælger, for den ved jeg af erfaring, at jeg ikke får brug for. Jeg vil hellere købe en ekstra pibe til bøssen, frem for at købe mig til andre opgraderinger. Jeg synes, bøssen kunne være sjov at skyde med en 81 cm. pibe.

En Rizzini 550 Round Body koster 34.995 kr. Prisen dækker over en standardudførelse med en række valgmuligheder. Disse valgmuligheder får du ikke, hvis du går ind i en jagtbutik og køber en bøsse fra hylden. Graveringerne er pæne og dybe, og træet ligger i omegnen af grade 3-4. Det vil sikkert variere lidt. Prisen er efter min mening ikke urimelig, men den må heller ikke koste mere. Side-by-side-bøsser laves der ikke nær så mange af som over/under-bøsser. Det betyder en forklarlig og rimelig merpris. Sammenligner man Rizzini 550 Round Body med andre side-by-side-bøsser i samme prisklasse, vil den helt klart stå mål med dem.

CNH Gunimport er også importør af Baschieri & Pellagri (B&P) haglpatroner. Det var med patroner fra dette firma, at jeg testede bøsserne. Jeg skød både med deres patroner på lerduebanen og på jagt. På skovduerne skød jeg med 28 og 32 gram-ladninger i haglstørrelse nr. 4 og 5. Jeg oplevede, at der var god dækning med alle patronerne. I det lys foretrækker jeg patroner med 28 gram. Her får man en anelse mindre rekyl. Light Steel, som 28 gram-patronen hedder, har også et lavere kammertryk end 32 gram-patronerne.

B&P laver patroner med nedbrydelige haglskåle. Haglskålene er konstrueret til at blive nedbrudt af solen, og den vil ifølge producenten i gennemsnit blive nedbrudt i løbet af 2 år.

B&P er kendt for deres Gordon-system. Det har de desværre ikke fået udviklet til stålhaglspatroner. De vælger i hvert fald ikke at bruge det på deres egne patroner. Jeg oplevede at skyde med patroner med Gordon-systemet i Sydafrika på en duejagt for et par år siden.

Gordon-systemet er en plastik-enhed i bunden af hylsteret, der er lavet for at minimere rekyl. I en haglskål kan der være det, man kalder for en ’buffer’. Det er et fjedrende stempel mellem selve haglskålen og den del af haglskålen, som presser krudtladningen og holder den adskilt fra haglene. Denne buffer giver en rekyldæmpning, samtidig med at den også sikrer et lidt længere forløb i tryk-udviklingen i kammeret. Lidt samme virkning har Gordon-systemets plastikindsats i hylsterbunden. Lad os håbe, at B&P får udviklet Gordon-systemet til stålhaglspatronerne.