Foto: Christian Rysgaard

Amerikanske KUIU har kun været på markedet i godt et årti, men har allerede en stor fanskare verden over. De sælger primært letvægtsjagttøj til den mere krævende bjergjagt, men har også en del andet gear i deres program. Det gælder fx telte. Deres mest populære model er Mountain Star 2p, som blev introduceret allerede i 2013. I 2017 kom en lettere opgraderet version, som fx har mulighed for gearhylde inde i teltet, og med signalorange fortelt. Den store sællert ligger dog i vægten, knapt 1.5 kg., og så er der plads til 2 personer. Det er ikke meget, og det er ret imponerende, hvor funktionelt teltet er, selvom der er skåret ned på materialerne. Faktisk er teltet så let, at, når du slår det op, er det en god idé at sætte to pløkker i hjørnerne af teltet op imod vinden, så det ikke blæser væk.

I hver ende er der en god åbning til at sikre luftgennemstrømning, selv om alle døre er lukkede. Bemærk i øvrigt de to krydsende stænger, der holdes sammen af en lille karabinhage, og som selve telt klikkes på.

Mountain Star er bygget op omkring et såkaldt exoskelet, der blot består af to lange stænger og en helt kort. Systemet betyder, at stængerne ikke sidder inden for teltdugen, men derimod udenpå, så man kan spænde teltet fast på stængerne. Det har flere fordele. For det første behøver du ikke sætte et indertelt op for derefter at smide et oversejl over – de hænger allerede sammen – og slås op samlet.

Pladsen inde i teltet er udnyttet godt med små hjørnelommer hele vejen rundt. De passer fint til mobiler, lygter og andet gear, du kan få brug for om natten.

For det andet bliver det også meget stabilt, da de krydsende stænger vil fordele trykket jævnt og hele tiden forsøge at vride hinanden tilbage i rette position. Begge de to langsider kan på det nærmeste lynes helt op, så der på varme dage kommer maksimal luftgennemstrømning. De to fortelte giver dog samtidig mulighed for at have gearet under tag, også selv om I skulle være to afsted. I en snæver vending kan du også lave mad i et af forteltene. I enderne er der to åbninger til ventilation, så kondensen fjernes, mens du ligger og sover.

I den tidligere version kunne teltet kun fås i gråt, mens der nu er orange fortelt. Hvis du er i et ukendt terræn, bliver det lettere at finde tilbage til teltet, men også nemmere for redningsfolk at se det på afstand, hvis uheldet skulle være ude.

Hvis du har planer om ar bruge teltet i hård frost, ville jeg nok tage reservedele med. Jeg kunne nemlig godt være en smule nervøs for de mange plastikclips, der holder dugen på stængerne – sådan nogle har det med at knække i frost. Og begynder de først at knække, mister du også stabiliteten i teltet. Skal du et sted hen, hvor du ikke altid kan komme til at slå teltet op på et fladt eller blødt underlag, vil jeg nok også overveje at tage det lille ekstra ’foot-bed’ underlag med, som vil beskytte teltets underside mod skarpe sten. Derudover er det nogle virkelig gennemtænkte løsninger, der er lagt i teltet, så det er faktisk mest teoretiske problemer, jeg her nævner. I praktisk brug har der ikke været noget at sætte fingeren på. KUIU Mountain Star 2p er meget stabilt, vandtæt, uhyggelig let at slå og fylder minimalt i oppakningen.

Mountain Star 2p er tænkt til to personer, og det kan også godt lade sig gøre. Jægere har det dog med at slæbe rigtig meget gear med i felten, så det mest komfortable vil være at bruge det ene mand.
Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: