Foto: Johannes Krarup

Jeg har været en fast bruger af Viper-Flex skydestokken igennem de sidste otte år. Jeg har prøvet tre generationer af Viper-Flex. Jeg har fulgt med i årene under udvikling af Viper-Flex. Det er et produkt, som har vist sit værd igennem hårdhændet brug. Viper-Flex er et godt og robust produkt produceret her i Danmark.

Denne stående skydestilling er den primære brug af Viper-Flex. Udviklerens primære motiv for udviklingen af skydestokken var hans egen kamp mod bukkefeberen.

Intelligent design

Hvis evolutionisterne klapper i hænderne over artiklens overskrift, så kan jeg ikke lade være med at sige, at bag ved evolutionen af Viper-Flex sidder der intelligent design. Ikke blot intelligent men også lyttende. Bagmændene bag Viper-Flex har været meget lyttende over for erfaringer fra brugere af deres skydestokke. De er også begge passionerede jægere og riffelskytter. Dette har de omsat i en kontinuerlig udvikling af deres skydestok. Skydestokkens udvikling er en forfinelse. Skydestokken er grundlæggende den samme. I den sammenhæng er der ikke lavet en markant ændring af produktet – der er ikke noget ”missing link”.

Ved natjagt på vildsvin er den firbenede skydestok virkelig en stor hjælp, når man skal bruge al koncentration på de minimale lysforhold.

Evolution

Den første skydestok, jeg fik fra Viper Flex, var en udgave, som havde fast længde. Den var lavet til min specifikke højde. Der gik ikke lang tid, før den kom i en opgraderet udgave, hvor man kunne justere højden. Der var også blevet lavet gummiindlæg i anlægsstykkerne. Der var fræset små spor i anlægsfladerne og indlagt gummilister. Den bagerste anlægsflade var heller ikke så dyb, som på den første udgave.

De mange huller på den højdejusterbare udgave havde den uheldige egenskab, at de lavede fløjtelyde, når det blæste. Det fandt Viper-Flex en løsning på. De fremstillede nogle tynde rør, som kunne monteres over hullerne.

Tredje generation har fået gjort sokkelen på benene større, det sikrer, at skydestokken får det lidt sværere med at synke i blød underterræn.

Tredje generation

Den tredje generation af skydestokke fra Viper-Flex løftede den på to afgørende måder. Den første er efter min mening den vigtigste, og det er en-håndsbetjeningen. Der er blevet indbygget en transmission og et håndtag på den forreste anlægsflade. Når man tager fat i håndtaget og stængerne, så skyder benene ud til siden. Det gør, at Viper-Flex skydestokken nu også kan bruges som en hurtig to-benet skydestok. For mig er denne funktion utrolig vigtig. Især i de situationer, hvor der pludselig opstår noget på nært hold. Her kan man hurtigt slå stokken ud og afgive skud. Denne egenskab på skydestokken er i skrivende stund under patentbehandling.

Bredden på den forreste anlægsflade er den anden forbedring. Den er ca. 40 % bredere. Fra at være 9 cm. er den nu 12,5 cm. Det giver et meget større spillerum, så man ikke behøver at flytte på skydestokken, hvis dyret bevæger sig uden for den vinkel, som skydestokken giver mulighed for at afgive skud indenfor. Hvis man under en pürsch f.eks. har lokaliseret et dyr, som går skjult i en tykning, og man ikke præcist ved, hvor det kommer ud, så kan man flytte riflen betragteligt mere fra side til side uden at skulle flytte på selve skydestokkens ben. Man behøver heller ikke i kampens hede at være særlig nøjagtig, når man stiller skydestokken op.

En tredje vigtig ting, som er forbedret på trejde generation Viper-Flex, er, at den har mindre klapre-lyde end de to forgående generationer. Det væsentligt større gummiovertræk på anlægsfladerne er afgørende årsag til dette.

Selv de mindste detaljer er i orden.

Rejsestænger

Jeg har rejst et par gange med fly med standardudgaven af Viper-Flex. Den er ca. 110 cm., når den er presset sammen. Den kan gå i en våbenkuffert, hvis våbenkufferten er stor nok. Jeg har selv tapet den fast til våbenkufferten. Det er ikke en optimal løsning.

Viper-Flex Journey kan skilles ad. Her bliver den 65 cm. Den passer fint ned i de fleste rejsekufferter. Det er vigtigt, at man læser sin brugermanual, når man skal samle sin skydestok. Adskilt er der 8 dele, som skal samles. Der er én grundregel, når man skal samle den: man skal samle de stænger sammen, som har bogstaver i den ene side, og de andre i den anden side. Følger man denne regel, så er man godt på vej.

Rejseudgave af Viper-Flex har midterrørene lavet af kulfiber. De er efter min erfaring mere behagelige at holde på, hvis ikke man har handsker på, og det er lidt koldt. Det er ikke meget, at de som helhed reducerer vægten på stokken. Vægten reduceres ca. 100 gram i forhold til standardudgaven. Du får selvfølgelig også lidt æstetisk hype med et carbon-look.

Hullerne i den midterste kulfiberdel kan i visse situationer virke som en slags fløjte hvis man ikke dækker dem af. Det har fået nogle afrikanske PHere til at kalde denne skydestok for The Danish Pipes.

Hvis du ikke rejser med fly på jagtrejse, så er den eneste gevinst med rejseudgaven af Viper-Flex, at den er en anelse lettere end standard udgaven. Det vil jeg personligt ikke betale prisdifferencen for.

Viper-Flex standard model koster 1.649 kroner, og deres letvægts rejseudgave koster 2.399 kroner.

Ved almindelig brug spreder man benene på skydestokken.
Hvis man vil bruge Viper-Flex til løbende mål, skal benene holdes samlet.

Drivjagt?

Viper-Flex kan godt bruges til drivjagt. Den giver god stabilitet i den vertikale retning. Det er vigtigt, at man her justerer højden på stængerne i den tilstand, hvor den ikke er slået ud. Når man bruger skydestokken, skal benene ikke slås ud til siden. Jeg tror dog ikke, man vinder noget ved at bruge den, hvis man står på en post, hvor man fortrinsvist kun har korte skudhold. Men hvis man står på et åbent stykke, vil den helt klart være en fordel. Den kan også aflaste skytten fysisk, ved at riflen står på skydestokken.

I skumringen i et kuperet terræn med sandede jorde og brunlig visnet vegetation er Viper-Flex en stor hjælp. Den yder stabilitet. Især når man skal kønsbestemme dyrene til korrekt afskydning, så kan man bruge sigtekikkerten som spottingscope.

Gaffeltruck

På tredje generationsudgaven kan man faktisk vende skydestokken baglæns. Den bagerste anlægsflade er faktisk så bred, at forskæftet kan gå ned i den. Det betyder, at man kan styre riflen bagfra med én hånd. Så hvis man har en svag hånd, som man plejer at styre forskæftet med, så er Viper-Fleks skydestokken et gevaldigt godt redskab til at kompensere med.

Det femte ben

Til Viper-Flex skydestokken kan man tilkøbe et femte ben, som giver en stabiliserende effekt i de vertikale rystelser. Den er først og fremmest særlig attraktiv, hvis man skal afgive skud, der er længere end 200-250 meter. Man kan også bruge et af sine ben til at sætte imod skydestokken for at minimere den vertikale vandring. Men det bliver ikke helt så godt som det femte ben.

Mådehold

Jeg har i de sidste par år optrænet nogle unge jagttegnsløsere til at skyde med riffel. I den sammenhæng oplevede jeg Viper-Flex skydestokken som en rigtig god støtte til at introducere til stående skydning. Men det er vigtigt, når nye skytter skal lære at skyde, at de ikke bliver ved Viper-Flex skydestokken. Viper-Flex skydestokken skal ikke stå alene. En oplæring i riffelskydning skal ske også med simplere skydestokke og andre anlæg. Man skal også lære at kunne afgive skud fritstående. Generelt må jeg sige, at, hvis man mestrer de øvrige skydediscipliner, så kan man også bruge en Viper-Flex, blot man har lært at betjene skydestokken.

Claus Christiansen er manden med ideen der nu er blevet verdenskendt – med Ilse Jacobsen som medindehaver.

Løvens hule

Indehaverne af Viper-Flex var med i tv-programmet Løvens hule. Her blev de mødt af overordentlig stor interesse. De sagde ovenikøbet nej tak til investor-tilbud, men de fik dog solgt 20 % til Ilse Jacobsen. Viper-Flex har også gjort sig uden for landets grænser og vinder også vej der.

Viper-Flex har på sin gode samvittighed, at den har afværget mange anskydninger. Den er en virkelig god hjælp til en jæger, som kæmper med bukkefeber. Den er også god for en ældre jæger, som måske ikke føler sig helt så sikker, som da han var yngre.

Den knælende skydestilling bliver markant mere stabil med den tobenede støtte. Hvis du går ned i siddende stilling og føjer albuestøtte på knæene, så er det næsten kun jordrystelser, der kan forstyrre.
Denne skydestok har stået udendørs i det danske vejrlig i 12 måneder. Den er stadig stabil og pålidelig som var den helt ny.
Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: