René Rask Bruun

René Rask Bruun
Indehaver af Bruuns Dental Laboratorium og et fritidslandbrug. Formand for Dansk Falkejagt Klub.
Født i 1958
Jagttegn i 1974
Riffeltegn i 1994, da det blev lovpligtigt
Falkoner i 1997
Går primært på jagt på Møns Klint
Har en sort labrador og en jack russell terrier

Interessen for jagt og natur stammer fra barnsben. Omkring 1970 startede jeg i “Natur og ungdom” og havde en lille fugleklub med et par kammerater, hvor vi samlede på fjer og andre værdifulde relikvier, såsom et indtørret ben fra en blishøne. En luftbøsse Diana 25 førte mig ind i jagtens verden, og så var det slut med at komme i “Natur og ungdom”. Hele min familie var jægere, og der var jo krig imellem organisationerne.

Jeg har trådt mine jagtlige barnesko på et 300 hektar stort område af den fredede Klinteskov og Jydelejet ved Møns Klint. I 1983 måtte vi desværre forlade jagten på Møn, da staten opkøbte området. Nogle år senere erhvervede familien 78 hektar helt ud til Møns Klint og begyndte omlægningen fra intensivt landbrug til natur med jagt for øje. Muligheden for at komme tilbage til ’barndommes land’ og give det videre til vores egne børn har været noget af det mest berigende i mit jægerliv.

Min første jagtrejse fik jeg i studentergave i 1978. Den gik til øren Islay i Skotland efter hjorte. Her tabte jeg første gange mit hjerte til den traditionsrige hjortejagt med stalker, ponyman, tweed og de smukke engelske våben. Mange år senere fik jeg mulighed for igen at tage afsted på et gods som, Knuthenborg ejede i det nordligste Skotland. Her introducerede falkoneren Eckart Schormaier mig til falkejagt, og jeg tabte mit hjerte for anden gang.

I en falkejægers verden er det mindste det størtste: At fange en bekkasin i fornem stil med sin lille falk er mere værd end at nedlægge en bøffel i Botswana. Det lykkedes kun, hvis man har trænet sin falk optimalt og mentalt selv evner at forene falkens, hundens og terrænets muligheder for en succesrig flyvning. At jage med en rovfugl er for mig den ultimative jagt. Det er en kæmpe udfordring, men også en stor tilfredsstillelse, når det lykkes. Du kan ikke købe dig til succes eller store trofæer som falkoner. Det er som at spille skak med naturen.

Min drømmejagt er septemberjagt i det skotske højland. Falkene sættes ud til luftning fra morgenstunden, så de kan bade og gylpe, inden de skal på jagt om eftermiddagen. Tiden indtil da bruges på at stalke efter en gammel hjort. Om eftermiddagen skifter man riflen ud med falken, og turen går over heden med nogle engelske setters, klar til at sætte falken i luften, så snart der er sikker stand for en grouseflok. Forhåbentlig har man mætte fugle på handsken og trætte hunde om benene, når man går hjem i højlandets store vidder.

Falkejagt er ikke tilladt i Danmark, men lige nu blæser positive vinde i retning af en genindførelse af den 4.000 år gammel jagtkultur, som er anerkendt af UNESCO. I den forbindelse oplever jeg, hvordan organisationer som DOF og DN bevidst misinformerer offentligheden og forsøger at afspore den politiske proces i stedet for at tænke på, hvad der gavner naturen og vildtet på et overordnet plan. De mister naturligvis troværdighed med denne hetz, som selv deres egne rummelige medlemmer er imod. Mit håb er, at de ansvarlige politikere vil benytte lejligheden til at bevise, at man naturligvis modarbejder enhver form for fundamentalisme og forfølgelse af en bæredygtig og naturbevarende minoritet.

Den måde, som jagt og jægere anskues på af nogle af de grønne organisationer, trænger til et paradigmeskift. I dag handles der ud fra den grundlæggende præmis, at jægerne skal købe sig aflad, fordi de går på jagt. Det betyder politisk set, at alle andre naturbrugere skal have en form for kompensation, fordi jægerne ’belaster’. Men det er jo helt forkert: Jægerne løfter en vigtig opgave med at passe på og udvikle vores fælles natur og tilfører værdi til skovbrug og landbrug.

De mennesker, der måske er lidt skeptiske over for jagt, er dem, man i særdeleshed skal tage med på falkejagt. Jeg har aldrig oplevet nogen, der ikke falder i svime over jagtformen, når de første gang ser den praktiseret. Falkejagten kunne gøre stor gavn for jagten generelt, fordi vi når helt ud til skeptikerne og giver dem et mere nuanceret syn på jagten.

Læs mere om Dansk Falkejagt Klub på foreningens Facebookside @DanskFalkejagtKlub

Læs også

Portræt af Per Kauffmann

Falkejagt på Møn