Selvom det er forår, er det bedst at fortsætte fodring af fasaner og agerhøns i maj; specielt nu, hvor de ligger på rede og ruger.  Derfor er det vigtigt, at de rugende fugle har let adgang til foder og vand.  Dog kan de første fasankyllinger allerede være på benene her i maj, og så er det vigtigt, at du også giver dem tilskudsfoder ud over deres føde i form af frø, blade, larver, græshopper og insekter.

Du skal være opmærksom på, at du skal fodre dér, hvor der er mulighed for naturlig føde netop i form af insekter til både fasankyllinger og agerhønekyllinger. Den naturlige føde kan du så supplere med færdigfoder købt hos grovvareselskaberne med flere.

De fleste foderfirmaer har forskellige foderblandinger både til voksne fugle og kyllinger, alt sammen typer af foder, som netop passer til dit behov.

Foto: WildMedia og Sandra Standbridge/Shutterstock

Efter at fasankyllingerne er klækket og cirka fire uger frem, udvikles kyllingernes immunforsvar. Derfor skal foderet have et højt energi- og proteinindhold, samtidig med at der skal være aminosyrer med biologisk høj værdi i foderet. Efter fire uger udvikles kyllingers skelet, og det betyder, at foderet i denne periode skal indeholde calcium, fosfor, mikromineraler, D-vitaminer med videre. Også i ugerne efter 6 ugers alderen skal du sørge for den korrekte tildeling af mineraler og vitaminer til kyllingerne.  Når kyllingerne begynder at blive voksne, skal du skifte foder. Du skal gå fra et foder med højt energi- og proteinindhold til et foder med et lavt energi – og proteinindhold, dog således, at der skal være godt med træstof/fibre i foderet.

Her i hele forårsperioden er det vigtigt, når du fodrer enten i fodertønder eller ved at smide fodret på jorden, at du skal sprede fodringen ud over flere steder for ikke at tiltrække for mange predatorer, som hurtigt finder ud af, at der er voldsom trafik nogle få steder. Du skal også sørge for, at kvaliteten af foderet er i top – det kan ikke betale sig med dårligt foder. Andre vigtige faktorer i forbindelse med fodring er at sørge for, at der er vand i nærheden af foderpladsen.

Vandet skal være rent, og derfor er det en god ide at rense vandtrugene regelmæssigt. Derudover er det vigtigt, at der er adgang for fuglene til at få kråseflint, og det kan blandt andet anbefales, at du benytter østersskaller som kalktilskud.

 Agerhøns på reviret

Har du agerhøns på dit revir, skal du følge med i, hvor de holder til, og hvor du kan forvente, at hønen vil lave sin rede – som regel i tæt og høj vegetation, hvor hun laver en fordybning i jorden, fordybningen fores med strå og blade, og her lægger hun i maj/juni op til 18 olivengrønne æg. Hun ruger cirka 25 dage. Kyllingerne passes af begge forældre, og kyllingerne forlader reden få timer efter klækningen, men er først flyvefærdige efter 15 -16 dage.
Agerhøns er i modsætning til fasanen monogame, hvilket vil sige, at de danner par, som sammen opfostrer et kuld. Gennem vinteren opholder fuglene sig i mindre flokke. Udparringen (pardannelsen) sker i april og maj, hvor parret finder et egnet territorium. Hannen hævder territoriet og holder andre agerhøns væk fra området. Territoriets størrelse varierer meget og bestemmes af terrænnets beskaffenhed. Jo bedre terræn, des flere par er der plads til. Et godt agerhønseterræn er derfor kendetegnet ved et stort antal egnede yngleområder spredt over terrænet.

Voksne agerhøns lever primært af ukrudtsfrø, spildfrø og grøntføde, som det kan være svært at finde i et intensivt drevet landbrug. For at gøre det lettere kan terrænplejen suppleres med opsætning af foderautomater med spildfrø eller hvede. Ved fodring af agerhøns får man de samme effekter som ved fodring af fasaner, men fodringen skal dog ske i mere åbent landskab end ved fodring af fasaner.

Læs også: Jagtsæsonen er slut – Hva’ nu?

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: