Når kronvildtet kommer i brunst, er det i langt højere grad muligt at finde og se de sky dyr end på alle andre tider af året. Krondyrenes brunst er et storslået skuespil, som i sig selv er en stor naturoplevelse. Samtidig åbner brunsten mulighed for en langt mere selektiv og spændende jagt på vores største vildtart end alle andre jagtformer.

Klassisk brunstjagt på kronhjort begynder med, at man bevæger sig ud i terrænet inden solopgang for at lytte til de brunstende hjortes brøl. Især i Vestjylland er brunstpladserne ofte åbne moseområder eller lysninger i plantagerne, hvor pladshjortene lettere kan holde øje med deres harem af hinder. Den vedholdende brølen giver ikke bare mulighed for at lokalisere hjortene. Erfarne hjortejægere vil ofte også ud fra brølets tone og styrke kunne fastslå, om det er en yngre eller ældre hjort. Når lyset kommer, pürscher jægeren sig så forsigtigt frem efter lyden for at se, om der er tale om en hjort, som skal afskydes. Er det tilfældet, gælder det ofte om at kende sin besøgelsestid, da fritstående kronvildt ofte søger ind i tættere bevoksning kort efter solopgang.

I Øst- og Centraleuropa er der lang tradition for at lokke brunsthjortene på skudhold ved at...

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: