Det største salg af nye haglvåben her i Danmark ligger mellem 5.000 kroner og 10.000 kroner for nye geværer. Men derefter ryger der også en hel del nye geværer over disken i prisklassen op til 20.000 kroner. Men hvis pengene ikke lige er til at investere stort i et nyt haglgevær er der også en del på hylderne. Hvad får man for pengene, hvis budgettet siger maksimum 5.000 kroner – eller endnu mindre, hvis det kan lade sig gøre?
Det er selvfølgelig for de fleste budgettet og bankbogen, som er afgørende for hvor meget man som jæger kan bruge til det vigtigste redskab for at dyrke jagt – nemlig geværet.
For mange jægere er det først og fremmest ønsket om at få et godt, velskydende gevær, som passer en, og som kan bruges til den jagtform man dyrker. Det betyder intet, hvilket navn der er stemplet på geværet. Og for mange er det også mindre væsentligt, hvordan geværet ser ud. Bare det virker.
Det har selvfølgelig også betydning, hvor meget man går på jagt og hvor meget geværet skal bruges. De fleste mener ikke, at der er mening i at bruge 25.000 kroner på et gevær, som skal “luftes” to-tre gange i sæsonen.
Der er også en gruppe købere i denne prisklasse, som skal have et gevær nummer to. De har et godt gevær, som de bruger “til daglig”, men føler behov for noget, som de ikke behøver tage så meget hensyn til, f.eks. hvis de skal på jagt i slemt vejr eller på havet.
Endelig er der nye jægere, som heller ikke ser en ide i en stor investering. Og det kan være meget fornuftigt at begrænse pengestrømmen i starten, hvis man nu alligevel ikke vil fortsætte med at gå på jagt. Et nyt haglgevær er som en ny bil. I det øjeblik den forlader forretningen og bliver brugt bare nogle få gange, falder værdien drastisk.
For andre jægere betyder geværets udseende, navnet og modellen rigtig meget. Sådan er det jo med alle de gadgets vi omgiver os med, hvis man hører til i denne kategori af jægere, og dem er der mange af.
Det skal ikke nødvendigvis være håndbyggede engelske eller belgiske geværer, der behøver ikke være skæfter af supertræ, men mange har nogle helt klare meninger om hvilke geværer, der er de bedste. Der er dem, som sværger til Browning og dem, der sværger til Beretta.
De kunne aldrig drømme om at købe andet og de er ihvertfald ikke blandt dem, som kigger efter en tyrkisk Armsan eller Yildiz. Og de kunne aldrig drømme om en russisk Baikal. Det er fordomme, der spiller ind her. Det er fuldstænding, som med biler: nogle kan ikke køre en kilometer på vejen med mindre det er en tysk bil, mens andre aldrig ville røre andet end franske.
Under 5.000 kroner
Vi præsenterer her de billigste våben, som står rundt omkring hos jagtforretningerne i Danmark. De fleste kommer fra de tre store importører: Jaguar-gruppen, Normark og Guntex, som i kraft af store indkøb er i stand til at købe hos producenterne så priserne kan komme i bund i forretningerne. Det er fuldstændig ligesom i alle andre detailhandelsbutikker. Ind imellem er der så nogle enkelte jagtforretninger, som køber ind til sig selv uden om de store. Det kan lade sig gøre fordi producenterne overalt i Europa gerne vil sælge til hvem som helst – næsten. Så man skal ikke undre sig hvis der pludselig står et ukendt tyrkisk mærke på et gevær i den lokale jagtforretning.
Hvad kan man så forvente til under 5.000 kroner? Helt i bunden af skalaen finder vi en russisk TOZ, som kan fås fra 1.500 kroner uden ejektor. Med ejektor er prisen 1.700 kroner. Det er ikke det kønneste gevær, men russisk “kvalitet” – altså lig med særdeles gedigen udførelse og uden den helt store finish i materialet. Men det virker og skal det med på havet er det ikke nogen katastrofe med lidt saltvand.
Også fra Rusland kommer gode gamle Baikal over/under, som har rigtig mange tilhængere her i Danmark. Baikal er kendt for at være et gevær, som virkelig kan tåle næsten hvad som helst. Og når man står med det i hånden er der ingen tvivl om, at her har den russiske producent holdt på traditionerne. Det er en simpel konstruktion uden dikkedarer og med en særdeles stærk konstruktion. Det betyder også, at det er en tung sag og med en finish, som kun Baikal kan slippe af sted med. Der er ikke kælet specielt for detaljerne nogen steder. Lås og løb er nydeligt sorte, men der skal bruges kræfter for at betjene det, og står man med en spritny Baikal fra kassen kan det være svært at samle den første gang.
Skæftet er ikke tyrkisk valnød, og det er ikke på udseendet Baikal vinder. Men det er sådan en Baikal er, og altid har været. Til gengæld er der mange af dem, som har haft en hård tid både på havet og ved almindeligt hårdt brug, og med mange tusinde skud. Og som ejerne siger: “Den virker altid!” Den almindelige over/under koster lige under 4.000 kroner og kan ind imellem fås billigere. Der findes også en halvautomat til under 5.000 kroner.
Flere fra Tyrkiet
Konkurrenterne til den russiske Baikal finder vi hos flere tyrkiske producenter. Hvis Baikal er accepteret trods afstamningen har de tyrkisk mærker haft det noget sværere. De har været i Danmark en del år, men der er stadig mange, som rynker på næsen af “tyrkerne”. Det er der ingen grund til. JAGT, Vildt & Våben har tidligere testet både Yildiz, Armsan og Khan fra Tyrkiet og det er faktisk rigtig god kvalitet til en meget favorabel pris.
Yildiz ligger efter min vurdering i den bedste ende af de tyrkiske geværer. Standardmodellerne i over/under fås både med syntetisk skæfte og almindeligt træskæfte. Yildiz gør sig bemærket ved – specielt i sammenligning med Baikal – at have en rigtig pæn finish. De tyrkiske producenter har formået at få CNC-produktionen til at køre meget fint, således at der er tale om konstruktioner, som er stærke og meget ligner deres italienske forbilleder. En ny Yildiz over/under er behagelig at “arbejde sammen med” – forstået på den måde, at de lukker rimeligt stramt, uden at man skal kæmpe med den og samtidig har de en fornuftig balance, når man skal skyde med dem.
Overfladebehandlingen på den billige udgave er den moderne matsorte, som umiddelbart ser lidt skrøbelig ud, men sikkert godt kan tåle almindeligt brug. De har en fornuftig vægt, som de fleste over/undere og der er ingen grund til at tvivle på, at både letvægtslåsen og de indvendigt forkromede løb har mange tusinde skud i sig. Og de kommer med udskiftelige chokes. Faktisk en fin pakke til prisen, som ligger ommkring 4.000 kroner.
Khan er en anden tyrkisk produktion, som på mange måder har de samme kvaliteter som Yildiz. Måske en lille smule opgraderet, hvilket prisen lige under 5.000 kroner også gerne skulle afspejle. Jeg har testet en Khan k200 over/under med syntetisk skæfte og det gevær vil sagtens skulle stå sig i en sammenligned med geværer, der er dobbelt så dyre. Ikke helt igennem naturligvis, men overordnet set er der god balance og pæn finish overalt (i forhold til prisen naturligvis). Også her er der chokes med i købet.
Armsan er også et af de kendte tyrkiske geværer på markedet herhjemme. Også her er snakker vi om kvalitet i forhold til pris, hvor jeg har testet deres halvautomat, som koster lige omkring 5.000 kroner. Det er faktisk billigt for en velfungerende halvautomat, når de øvrige på markedet er dobbelt så dyre – mindst. En Armsan halvautomat med syntetisk skæfte og 76 centimer lange løb vil være en virkelig god følgesvend på havet og det er da også havjægere, som for det meste vælger denne type geværer. Er man ikke på havet så ofte, men dog så meget, at man gerne vil have et gevær til formålet er det et godt bud. Den kan tåle at ligge i bunden af prammen.
Escort er en anden tyrkisk mulighed. Den produceres af Hatsan fabrikken, som også leverer til andre. Her fås den som halvautomat i kaliber 12 med max. 89 millimeter patroner og chokes for under 4.000 kroner.
Er det nu sådan, at man gerne vil have et kendt navn på geværet kan man faktisk få en Winchester pump-gun til 3.999 kroner i kaliber 12 magnum. Pump-guns er ikke lige den geværtype man ser flest af på danske fællesjagter, men der er en del, som sværger til denne geværtype på havet og Winchesteren har da også kunstofskæfte så det kan tåle mosten.
Noget der kan holde
Det skal selvfølgelig med, at samtlige nye geværer har de samme garantibetingelser, som alle andre, selvom de er billige. Men det generelle indtryk er, at det ikke er disse geværer, der kommer retur eller har funktionsfejl. Der er altså tale om noget, der kan holde og som teknisk set er i orden.
Men hvorfor købe et billigt nyt gevær, når hylderne i jagtforretningerne bugner med brugte geværer? Rigtig mange vil gerne have et nyt gevær og opleve glæden ved at pakke geværet ud af kassen, tørre fabrikkens fedtbeskyttelse af og samle det, før det skal prøves i praksis. Det er en dejlig fornemmelse. For mange mennesker er det også vigtigt, at eje noget nyt og ikke noget brugt, som jo vitterligt kan have set brug, som man ikke selv vil udsætte det for.
Gode grunde til at vælge nyt, uanset om man vil bruge 3.995 kroner eller ti gange så meget. Og det er samtidig sådan, at de fleste brugte geværer på stativerne rundt omkring ofte er dyrere, end dem vi snakker om her. Det er de dyrere geværmærker, som bliver byttet ind til noget endnu dyrere, og prisskiltet på en brugt Browning har svært ved at komme under 10.000 kroner, når det er 100 procent i orden.
Men der kan findes meget, som er meget billigere. Gamle tyske side-by-sides kan man få for en 1000-kronerseddel. Men det er jo ikke det flertallet vil i dag. 99.9 procent af haglgeværer, som glider disken i Danmark er over/undere.