Foto: Arkiv, fabrikanter, samt David Tadevosian, Militarist, Kevin Brine, Oliver Le Queinec, Lunasee Studios, W. Scott McGill mv.

Oliver Fisher Winchester.

Skjortefabrikant Oliver Fisher Winchester havde tjent gode penge i den amerikanske tekstilindustri på østkysten, da han sammen med nogle få andre investorer købte Volcanic Repeating Arms Company i 1855. Den skrantende våbenfabrik, der var startet blot et år tidligere af de talentfulde våbendesignere Horace Smith og Daniel B. Wesson, havde produceret Volcanic-riflen – et våben i et banebrydende design, som affyrede hule projektiler, der indeholdt deres egen drivladning. Små vulkaner – deraf navnet.

Men det var ikke blot ammunitionen, der var nytænkt. Selve riflen var en videreudvikling af et riffeldesign fra 1848 – Volition repeterriflen – der som en af de første repeterrrifler benyttede sig af en underliggende bøjle til repeteringen og et rørmagasin til ammunitionen under piben. Desværre var Volcanic riflen ikke særlig praktisk anvendelig. Først og fremmest fordi ammunitionen ofte svigtede. Det var af samme årsag, at fabrikken efter kort tid i Smith og Wessons eje blev solgt videre til Oliver Winchester og hans medinvestorer.

Winchester troede så...

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: