Foto: Jens E. Perto

Jeg indrømmer det. Man skal være lidt af en nørd for at gå langt ned i detaljerne bag den moderne jagtbøsses udvikling. Men af og til falder man over en gammel bøsse, som bare kræver, at man vender tilbage til litteraturen for at lære sig mere om den.

For nylig stod jeg med en fin gammel bøsse i hænderne, som med sit underlukke umiddelbart lignede mange andre haglbøsser fra sidste halvdel af 1800-tallet. Men da jeg åbnede bøssen, gik det op for mig, at der var tale om en helt speciel lås. Når man åbner den, glider piberne først lidt frem, inden de tipper forover som på en almindelig side-by-side.

Bøssen er smukt graveret i henhold til datidens krav – og med det dengang vigtige ord ”patent”, som viste at producenten var innovativ.

Charles Lancaster

Bøssen er fremstillet af det velkendte London-bøssemagerfirma Charles Lancaster (1826-1932), som bl.a. var leverandør af piber til mange af de øvrige berømte bøssemagere i byen. Lancaster var både innovativ og lavede bøsser af meget høj kvalitet, så der er ganske mange af firmaets produkter, som har overlevet til i dag.

Det usædvanlige er, at, selvom Lancasteren er bygget allerede i 1864, så er den fuldt funktionsdygtig. Og...

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: