Jane Goodall

Jane Goodall er verdenskendt som en passioneret forkæmper for vilde chimpanser i Afrika, og når den ældre dame taler om naturbevarelse, så lyttes der naturligvis. Det er derfor lidt ærgerligt, at hun i en nylig udgave af netavisen ”The Ecologist” har lagt navn til en artikel, som er en veritabel bredside imod den i Storbritannien så udskældte ”trofæjagt” i hendes elskede Afrika.

I artiklen fremsættes der en række opsigtvækkende påstande. Blandt andet skriver hun, at ”videnskabelige studier har vist en sammenhæng imellem trofæjagt og bestandsnedgange”, men glemmer at nævne, at for hver af disse eksempler findes der mere end ti eksempler på det stik modsatte – nemlig at trofæjagt har ledt til kraftigt øgede bestande af det vildt, der jages.

Endnu vildere bliver det, når det i brevet frejdigt påstås, at bavianer og aber fremavles til trofæjagt, og at giraffer er truede af jægeres ”lyst til at dræbe for sportens skyld”. Begge dele er meget langt fra sandheden, og historien om bavianavlen er decideret absurd. I Afrika opfattes bavianer som skadedyr og bliver bekæmpet hårdt overalt. Gæstejægere nærmest tigges om at skyde dem, og det er sjældent forbundet med andet end symbolske trofæafgifter. Jeg har været på steder, hvor en nedlagt bavian udløste en rabat på den samlede regning. At nogen på den baggrund skulle ofre tid og ressourcer på ligefrem at fremavle bavianer, er lige så absurd at forestille sig, som at nogen i Danmark fremavlede mårhunde til jagt. Det sker ikke, og det giver ingen mening.

Kritik over artiklen er væltet ind fra mange sider, men Jane Goodall har i skrivende stund mødt beskyldningerne om fabrikerede nyheder med fuldstændig tavshed. Jeg synes personligt, at det er brandærgerligt, når passionerede mennesker som Goodall ofrer et livs troværdighed for fristelsen til at lægge navn til løgne udbredt for at fremme en populær sag. Med hendes baggrund er der ingen undskyldninger. Hun ved, hvordan Afrika fungerer, og hun har med garanti ikke oplevet nogle trofæ-bavian-farme, for selv i Afrika er der ingen, som vil betale penge for at fremavle skadedyr, der til og med koster penge at blive af med efterfølgende.

Det er ikke forbigået min opmærksomhed, at samtlige beskyldninger i Goodalls brev også kan findes i Eduardo Goncalves nye bog ”Exposing trophy hunters”. Det er derfor en nærliggende mistanke, at han har hjulpet den ældre dame med at forfatte den decideret løgnagtige artikel.

Læs også

Historien om Leupolds Sigtekikkert

Gyldne tider