Foto: Shutterstock

Hjertebanken og åndenød. Bukkejægerne, der er på Dianas stier i de sidste dage af juli, kender det godt. Det er ikke forkert at antage, at bukkene har det på nogenlunde samme måde, for de er også i spil. På udkig. Klar.

Og ligesom jægeren så venter bukken på, at der skal ske noget, som er uden for egen kontrol.

Jægerne venter på bukken. Bukken venter på råerne, og det er i realiteten råerne, der sætte det hele i gang.

Det er velbeskrevet, hvordan råerne har forlænget drægtighed, og derfor er de første af vores hjortearte,r der går i brunst.
Ligesom det er velkendt, hvordan bukken jager rundt med råen. En nogle gange ganske dramatisk leg, hvor især unge bukke endda stanger råen. De ældre bukke er antageligt mere rutinerede og nøjes derfor med at sætte efter råen. Først i store cirkler og ottetaller og til sidst i små korte volter inden de to ganske udmattede dyr endelig parer sig.

Råerne leder efter bukkene

I de vilde pattedyrs verden er det helt almindeligt, at det er hunnerne, der styrer reproduktionen. Hannerne får kun lov, når hunnerne tillader det.

Således også hos råvildtet, hvor et relativt nyt studie fra Universitetet i Siena viser, at råerne leder efter bukkene...

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: