Foto: Johannes Krarup og Browning

Det bliver ikke nemmere i disse år at eje en halvautomatisk riffel i Europa. For de jægere, som rejser til forskellige lande i Europa for gå på drivjagt, vil jeg mene, at Browning Maral er et godt bud på en riffel, som i den henseende ikke kommer til at volde vanskeligheder. Ifølge lovgivningen er den at regne for en traditionel repeterriffel.

For almindelige rutinerede skytter er den halvautomatiske riffel den hurtigste at skyde flere skud med. På andenpladsen kommer en pumpriffel, som er en repeterriffel. Den er lidt hurtigere end de rifler, hvor man skal flytte hånden fra pistolgrebet for at genlade. På tredjepladsen kommer denne type som Browning Maral, hvor man slipper håndtaget på bundstykket og igen kan få fat om pistolgrebet, mens bundstykket selv farer frem på plads. På fjerdepladsen kommer rettrækkeren, hvor håndtaget skal føres både tilbage og frem. På sidstepladsen kommer en traditionel repeterriffel, hvor bundstykket skal løftes, føres tilbage, føres frem og sænkes.

Den mest markante opgradering på Browning Maral Nordic er aftrækket. Riflen har fået et aftræk, der gør den mere egnet til pürschjagt.

Omstødt kritik

Kritikken af den første generation af Browning Maral gik først og fremmest på det lidt for tunge aftræk. Det er en kritik, som på sin vis har sin berettigelse og så alligevel ikke. Hvis våbnet er tænkt til at skulle bruges til drivjagt, er det ikke så slemt med et lidt tungt aftræk. På den slags jagter bruger man ofte en mere bevidst og kontant aftræksstil. Men kritikken er berettiget, hvis man tænker, at den også skal kunne bruges til anstands- og pürschjagt.

Det nye aftræk er let. Det gik ved en påvirkning på ca. 1000-1100 gram i vores test. Der var en anelse kryb på aftrækket, men ikke udtalt. Jeg skød utroligt godt med aftrækket helt fra første færd. For nogle år siden skød jeg med den første generation af Browning Maral. Jeg er som regel meget fintfølende over for aftræk, men når det kommer til at afgive skud på løbende mål, er jeg ikke så kritisk. Jeg var ikke helt så kritisk over for det gamle aftræk, som andre har været. Ikke desto mindre kan jeg på baggrund af min test konkludere, at det nye aftræk på Browning Maral Nordic er en regulær opgradering.

Maral’en gav et godt indtryk fra første gang, jeg satte skuddene i skydeskiven.

Trekløver

En anden kritik, som Maral’en har været udsat for, angik præcisionen. Hvis jeg skal købe en Browning Maral, så er det udelukkende til brug ved drivjagt. Den er for mig en drivjagtsriffel. Her vil jeg ikke være så kritisk med hensyn til præcision. En egenspredning på 5 cm vil opfylde mine behov.

Browning Maral er fra et mekanisk perspektiv af samme type som halvautomatiske rifler. Den halvautomatisk genladningsmekanisme er blot gjort manuel på en Maral. I stedet for, at den bliver opereret ved gastryk og stempel, opereres den her med et manuelt håndtag. Denne type låsemekanisme hører ikke til blandt de mest præcise, og de er typisk ikke så stive som traditionelle repeterrifler. Testriflen viste dog et godt præcisionspotentiale. Jeg skød til sidst en fin trekløver-skudgruppe. Det gjorde jeg med Winchester Extreme Point 9,7 gram.

Browning har været med helt fra tidernes morgen i design af denne type riffellås. Våbenproducenten har været kendt for deres model BAR, som i mange versioner har stadfæstet Brownings navn som en afgørende spiller inden for denne type af riffellås. I dag bliver Browning Maral produceret i Viana i Portugal.

Browning Maral udviste et fint potentiale til præcision.

Træk og slip

Tekniske specifikationer

Kalibre: .308 Win. og .30-06 Spr.

Roterende låsebolt med 7 låseknaster

Løbslængde: 51 cm.

Totallængde: 105 cm.

Vægt: 3,2 kg.

3 bagkapper (12, 20 og 25 mm.) og forlængerskive (12 mm).

Aftagelige rembøjler med trykknapper til hurtig montering.

Gevind: M14x1.

Fluted pibe (ikke særlig dyb).

Mattbruneret pibe.

Ingen ydre sigtesmidler.

Magasin: 4-skudsmagasin og 9-skudsmagasin (.30-06 kan indeholde en patron mere).

Kuffert i ABS-plast.

Monteringsskinne fra firmaet Dentler (Nomad Hybrid).

Pris: 16.999 kroner.

Browning Maral fungerer på den måde, at du trækker bundstykket tilbage og slipper. Når du slipper, bliver bundstykket automatisk ført frem. Låsen har et roterende hoved. Det betyder, at låsen i sit lige repeterende forløb selv sørger for, at bolthovedet roterer. At bolthovedet roterer, er det samme, der sker, når låsebolthåndtaget føres ned på en almindelig repeterriffel.

I en riffel låser knasterne enten i låsen eller i piben. Browning Maral har syv låseknaster. Der er tre rækker knaster, og låsehovedet har derfor ca. 60 graders rotation. Låsehovedet låser direkte i piben. Andre rettrækkere har en anden låsetype, hvor låsehovedet er ekspanderende.

Jeg havde ingen funktionsfejl under testskydningen. Browning Maral førte patronen sikkert frem i kammeret hver gang. Den eneste ting, der var uregelmæssig, var, at når 9-skudsmagsinet var fyldt og monteret i riflen, så gik den første patron en anelse trægere i kammeret – men stadig sikkert.

Genladning

Hvis du vælger at genlade din ammunition, så sørg for, at hylstret bliver presset tilstrækkeligt tilbage. Det kan være nødvendigt at købe et ’small-base-die’. Det er et værktøj, som presser hylstret lidt mindre, end standard værktøjerne gør. Det samme gælder ammunition til halvautomatiske rifler eller pumprifler.

Hvis ikke du sørger for at give patronen tilstrækkeligt med spillerum, så vil du opleve funktionsfejl, ved at patronen klemmer i kammeret. Det sker kun i yderst sjældne tilfælde. Winchester-ammunitionen, som vi anvendte, fungerede helt upåklageligt.

Pibe og magasin

Riffelpiben er flutet. Det er nok mere kosmetisk end praktisk, for flutningerne er ikke særligt dybe. Piben har en længde på 51 cm. Det er en dejlig kort pibe. Piben har gevind til montering af lyddæmper. Den er lavet i størrelsen M14x1.

Overfladen på piben er en mattbrunering. Det samme gælder også baskylen. Det betyder, at der ikke er noget, som har mulighed for at glimte og give refleks på en solskinsdag.

Browning Maral leveres med et 4-skuds- og 9-skudsmagasin.

Det tog mig lidt tid at lære at sætte magasinet i problemfrit. Forreste ende af magasinet skal føres i først, og derefter vipper man magasinet i. Her må man gerne være lidt kontant. Riflen leveres med et 4- og et 9-skudsmagasin. Til .30-06 kan det store magasin indeholde 10 skud. Jeg testede begge magasiner, og de virkede fint begge to. De er meget nemme at fylde op. 9-skudsmagasinet er lidt nemmere at montere i magasinbrønden, da der er en del mere at holde om.

Sigtemidler?

Optiske sigtemidler er og bliver den hurtigste type af sigtemidler, du kan få. De er hurtigere at bruge og bedre til få afgivet hurtige og præcise skud sammenlignet med ydre sigtemidler. Sigtekikkerter og andre optiske sigtemidler er derfor førstevalget til brug på drivjagt.

Ydre sigtemidler er naturligvis driftssikre, og de kan heller ikke rigtig blive beskidte, så man ikke kan se igennem dem. En riffel med ydre sigtemidler kan naturligvis bruges på meget korte skudhold, hvor man kaster riflen op og bruger den som en haglbøsse. Der fremstilles også i dag ydre sigtemidler med fiberoptik. Det kan måske give lidt hurtigere mulighed for at få riflens korn og kærv til at stå korrekt. Men de er stadigvæk ikke lige så hurtige som optiske sigtemidler.

Monteringsskinne

På testriflen var der monteret en Leupold QR-montage. Der er ikke ydre sigtemidler på riflen.

Riflen bliver leveret med en monteringsskinne fra firmaet Dentler. Modellen hedder Nomad Hybrid og kan bruges på andre af Brownings rifler. Den er lavet til at kunne tage almindelige kikkertringe af typen Weaver. Det er et utroligt stabilt monteringssystem.

På testriflen var der monteret en Leupolds QR-montage. Skinnen er lavet af et stykke stål. For den, som rejser meget, kan det være rart, at den kan tages af og på. Den kan også være rart, hvis du gerne vil have flere kikkerter til at montere på riflen. Måske har du en kikkert, som er bedre til kortere skudhold, mens du har en til mere åbnet terræn, hvor skudholdene kan blive lange. Der er ikke ydre sigtemidler på riflen, så du skal ikke købe den aftagelig montage af den grund.

Browning Maral Nordic fås kun med syntetisk skæfte. Bliver den en succes, kommer den sikkert også i en træudgave.

Skæfte

Browning har med deres nye Maral Nordic-model valgt kun at føre riflen med syntetisk skæfte. Jeg ville dog ønske, at den også kunne leveres i træ. Både for- og bagskæfte har en god ergonomi. Der er indlagt bløde og skridsikre indlæg i skæftet på pistolgrebet og på forskæftet. Indlægget på forskæftet går hele vejen rundt under bunden på forskæftet. Forskæftet er godt og fyldigt uden at være for stort. Pistolgrebet er tilpas dybt og giver god kontrol og styring.

Der er i alt tre bagkapper og en mellemlægsskive. Det giver mulighed for at ret fin justering af skæftelængden.

Bagskæftet har en justeringsenhed, så man kan justere kindpuden. Det er godt, når riflen skal bruges til at afgive et hurtigt skud. Her kan du være sikker på at få lavet en indstilling af kindpuden, så riflen ligger fuldstændig korrekt ved instinktivt anslag. Det er afgørende, at du bruger lidt tid på at få den indstillet korrekt. Den justerbare kindpude virker til at være lavet stabilt. Jeg oplevede ikke, at den var sløret eller gav sig under skydningen.

Bagskæftet har justerbar kindpude. Denne mulighed er vigtig, så riflen kan lægges an perfekt, når den hurtigt skal monteres på skulderen.

Jeg synes, at rekylforløbet og rekyloptaget på riflen var god. Riflen er i den lette ende og vejer 3,2 kg, og det er godt, for en riffel til drivjagt må endelig ikke være for tung. Det vil gøre den langsommere at få i anslag og svinge med den. Hvis den skal bruges på kort hold, hvor der ikke er lang betænkningstid, vil en for tung riffel betyde en tabt chance.

Browning Maral i den gamle model kan stadig fås med træskæfte, men de er ikke lavet i den opgraderet udgave, som Nordic-modellen er. Nordic-modellen skulle efter min mening som sagt være lavet i en træudgave. Som den er lavet nu, overgår den i mekanisk henseende de andre modeller, der er lavet med træskæfte. Mon ikke Nordic-modellen vil blive opgraderet i programmet, hvis den slår an?

Leupold VX-5 HD-kikkerten

Leupold har med denne kikkert-serie bevæget sig ind i boldgaden med de bedste kvalitetskikkerter. Der er to serier, som ligger meget op ad hinanden: VX-5 HD og VX-6 HD. Den eneste forskel på disse to kikkerter er, at VX-5 HD har en 5 gange zoomfaktor, mens VX-6 HD har en 6 gange zoomfaktor. Det er samme glas, der er i dem. VX-5 HD har kun udvendigt kliktårn på den vertikale justering, VX-6 HD har det på begge. Ud fra min vurdering får man mere for sine penge ved at holde sig til VX-5 HD-serien. Det er meget lidt, man får ekstra ved at betale en merpris på 30-40%.

Jeg skulle lige vænne mig til kliktårnet. Det er lavet med Leupolds eget system, som hedder Zero Lock. Det var netop denne låseknap på kliktårnet, der fik mig til at blive glad for systemet. Jeg vil ikke have udvendige kliktårne på en riffel, som ikke kan låses. For der er stor risiko for, at de kan blive justeret, uden at man lægger mærke til det, som fx når man tager riflen ud af foderalet.

Jeg erfarede, at det er meget vigtigt, at man strammer alle unbrako-skruerne på kliktårnet (der er tre), ellers fungerer låseknappen ikke ordentligt. Den vil binde, når man fører den tilbage til nulpunktet. Når alle skruerne er stammet, fungerer låsen derimod rigtig godt.

Du kan faktisk få lavet dine egne kliktårne med talværdier, som passer til en bestemt kugle, kaliber og udgangshastighed. Du skal blot oplyse nogle værdier og indsende dem til importøren eller din forhandler, så vil du få dem eftersendt.

I skrivende stund har Leupold skiftet over til firedot-systemet på alle sigtekikkerterne i VX-5 HD-serien. Det er et belysningssystem, som er lavet af teknologi med fiberoptik. Det sørger for, at man får den mindst tænkelige størrelse i lyspunktet. I den 2-10×42, jeg testede, var der firedot-belysning i. Jeg har skudt råvildt og vildsvin i den mørkeste del af skumringen, og jeg har været godt tilfreds med den lysgennemgang, der har været i det relativt lille objektiv på 42 mm. Den lille ydre størrelse på 2-10×42 er tiltrækkende i forhold en mindre riffelopsætning.

3-15×56 er en væsentlig større kikkert, men jeg havde stor glæde af den på et par jagter, hvor jeg havde brug for at bedømme opsatsstørrelsen på nogle råbukke. Her fungerer denne kikkert som et mindre spotting scope.

Jeg er en mester i at glemme at slukke for sigtekikkertens lysenhed. Men Leupold har lavet et system i deres lysenhed, som de kalder Motion Sensor Technology (MST). Det betyder, at kikkerten selv slukker, når riflen ikke har været i bevægelse i fem minutter. Den tænder igen med det samme, når man tager fat i riflen. Denne feature løfter produktet i topklasse.

Man kan også tilkøbe magnetiske dæksler (de leveres med til model VX-6 HD). De skal skrues ind i de gevind, som allerede er lavet i kikkerten. Dækslerne virker fint og lydløst. De binder ikke for meget, som billige dæksler typisk gør. De er også nemme at montere. Leupold VX-5 HD har også en smule varierende øjenafstand, men det er så lidt, at det ved praktisk brug ikke registreres.

Vejledende udsalgspriser:

1-5×24 – 8.999 kroner
2-10×42 – 10.299 kroner
3-15×56 – 12.599 kroner