Side-by-side fra Tyrkiet

nyjager_yildizsbs

Yildiz A3
Set til 5.495 kr.

Der er ikke mange nye side-by-side modeller at vælge imellem. Efterspørgslen er ikke stor, og derfor findes der ikke mange eksemplarer af denne type haglgevær i de danske jagtforretninger.

Der bliver produceret nye side-by-sides til rimelige priser fra bl.a. tyrkiske Akkar, FAIR i Italien og Yildiz i Tyrkiet. Dette er en side-by-side, der er bygget op efter en helt klassisk europæisk model med bokslås, pistolskæfte og løb på 71 cm. Det er en fin side-by-side med en god balance, og kvaliteten fra Yildiz er helt i orden. Enkelte forhandlere har denne udgave hjemme i flere versioner. Jeg har testet modellen og andre Yildiz-modeller, og det er altid slående, hvor gennemført disse geværer er i produktionen.

Ellers skal du have penge på kontoen, hvis der står en ny side-by-side på din indkøbsliste. De kendte mærker, der producerer typen, starter i den dyre ende af mellemprisklassen. Det skal dog siges i den sammenhæng, at udvalget af brugte side-by-sides er ret stort hos en del forhandlere, så du kan gøre mange gode handler, hvis du vil have denne type gevær.

Italiensk over/under

nyjager_guerini_ou

Caesar Guerini Figura
Set fra 13.995 kr.

Udvalget af over/under-haglgeværer er enormt. Du kan få en Baikal til 4.000 kr., og de tyrkiske modeller koster fra samme pris og op. Men det største udvalg af interesse for nyjægere ligger fra 12-13.000 kr. og op. Her finder vi Beretta, Browning, Miroku og italienske Caesar Guerini med deres Figura.

Guerini er en forholdsvis ny producent på markedet, men mange har fået øjnene op for denne elegante italiener. Konstruktionen er ligesom alle de andre, og kvaliteten er også mindst lige så god som hos de mere kendte mærker.

Den afgørende forskel er geværets finish og balance. Jeg har testet flere Guerinier, og det er slående, at netop denne italienske fabrik har formået at gøre ’hyldevarer’ til noget særligt. Du vil kunne mærke, at geværet har en rigtig god balance, når du tager det ned fra hylden. Det er også tydeligt, at Guerini er rigtig gode til lasergravering, netskæringer og den øvrige finish, både udvendig og indvendig.

Det betyder, at skal dit valg ikke udelukkende afgøres af prisen, men også af udseende og finish, så står Guerini stærk i den hårde konkurrence i denne prisklasse.

Tyrkisk halvautomat

nyjager_girsan_auto

Girsan MC 312
Set til 4.995 kr.

Girsan er en forholdsvis ny producent på det danske marked, men de ligger i den store gruppe af især tyrkiske producenter, som laver gode halvautomater til rimelige penge. Det er også her, jeg kan anbefale samme type fra Akkar, ATA og russiske Baikal.

Model MC 312 er en rekylstyret halvautomat med et syntetisk skæfte og i sort udførelse. Det er populært, og den matte overflade er med til at gøre denne type gevær til et godt våben i krageskjulet eller i prammen. Du kan også få den i en camouflagefarvet udgave.

Geværet er af en god kvalitet, men i den prisklasse er finishen med polering osv. ikke højt prioriteret. I sidste ende er det dog også blot afgørende, om den skyder godt, og det gør den. Vil du have en finere halvautomater, skal du lede blandt mærker som Beretta, Remington og Browning – og de bliver solgt til helt andre priser.

En amerikansk pumpgun

nyjager_rem870_pump

Remington 870 Pump action
Set til 4.995 kr.

Det er ikke almindeligt, at nyjægere vælger en pump-gun som deres første valg. Det er heller ikke det mest udbredte våben på skydebanen eller på fællesjagter, men mange bruger dem til krage- og duejagt eller på havet. Det er som regel våben af den lidt hårde slags, og du kan få dem til priser helt ned omkring 2.000 kr.

Forskæftet fungerer som ladegreb, og konstruktionen er ens, uanset om der er tale om en tyrkisk, russisk, italiensk eller amerikansk udgave som denne Remington 870. Det er en ægte, gedigen pumpgun, som kan holde til lidt af, uanset om du vælger et med træskæfte eller syntetisk skæfte..

Remingtons 870’er er klassikeren blandt pumpguns, og geværet bliver brugt af jægere over hele verden. Den er dog mest populær i sit hjemland.

I denne gruppe af haglgeværer kunne du også vælge et gevær fra de tyrkiske mærker ATA, Akkar, Yildiz og Khan. De er alle gode alternativer.