Jeg holder meget af at gå på jagt med gamle haglbøsser af høj kvalitet. Kvaliteten af et våben kommer til udtryk på mange måder. Mest i form af lav vægt og god balance, men også i form af en høj standard af det håndværk, som ligger bag bøssens fremstilling.

Glæden ved jagten får simpelthen en ekstra dimension, når jeg får udbytte af det fornemme håndværk og den enorme erfaring, som ligger til grund for fremstillingen af bøsser i høj kvalitet.

Har bøssen tillige damascerede piber, synes jeg, at de smukke mønstre fuldender indtrykket af, at bøssen ikke bare er et værktøj, men snarere et stykke kunsthåndværk. Og glæden ved at eje og bruge et sådant våben bliver bestemt ikke mindre af, at man ved at lede lidt kan erhverve sig et eksemplar for ganske små penge.

Fra Damaskus

I dag producerer man bøssepiber ved at bore hul igennem en massiv stang af stål for derefter at bearbejde både yder- og inderside. Denne teknik blev dog først gjort mulig, da man ved fremstillingen af stålet kunne sikre sig mod urenheder og gaslommer. Det problem løste Sir Joseph Whitworth i starten af 1880’erne med en ny teknik, hvor han under fremstillingsprocessen holdt stålet under tryk– det såkaldte fluid...

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: