Riffelopgradering

Efter at der er kommet styr på alle metaldelene, og bundstykket er blevet tunet, er det nu skæftet, der står for skud i vores riffelopgradering. Et at de gennemgående problemer med de ældre plastskæfter er, at de som regel er lidt for bløde i kødet.

Det vil sige, at særligt forskæftet ikke er særligt stift og derfor heller ikke kan tåle, at der bliver lagt pres på det fra siden eller under det, uden at det bøjer og presser ind på piben. Sådan et pres er den sikre vej til forbiskud. Med forkerte tryk får du nemlig ikke det ønskede konsistente svirp i piben, men derimod uregelmæssige svingninger, der sender kuglen forbi sigtepunktet.

Også på Weatherby’en var skæftet for blødt, og en afstivning var nærmest påkrævet i forbindelse med vores riffelopgradering. For at gøre plads til en bedding går Vaabensmeden i gang med grovfilen: De forskellige bomme og bjælker inden i forskæftet bliver skåret væk, mens sider og bund bliver riflet op, så blandingen har en bedre overflade at gribe fat i.

Riffelopgradering
Ældre plastskæfter kan ofte have en meget glat, nærmest fedtet overflade, der ikke binder særligt godt med epoxyblandingen til beddingen. Hvis ikke indersiden rifles op, risikerer du altså, at beddingen løsner sig, og hele arbejdet er spildt.

Carbonstænger og microballoons

Denne form for bedding kan godt være ret tung, for man bruger en form for epoxy. Men heldigvis er der flere snedige måder at bevare stivheden på, samtidig med at man letter vægten lidt. I dette tilfælde kombinerer Vaabensmeden to forskellige metoder: karbonstænger og såkaldte microballoons.

Som de fleste ved, er en af de gavnlige kvaliteter ved karbon, at det er ganske let, men alligevel ganske stift. Det er en god egenskab at putte i et skæfte, og derfor bliver der i beddingblandingen indlejret en karbonstang i hver side af forskæftet. Det øger stivheden, uden at tyngden øges.

Samtidig bliver der blandet små microballoons i beddingen, så den ikke bliver helt så massiv og altså heller ikke helt så tung. Disse små kugler følger faktisk med epoxyblandingen, der produceres af Caldwell, og som kan købes samlet som et beddingsæt, hvis du har mod på at lave din egen bedding. De to metoder øger dermed stivheden i forskæftet betydeligt, uden af det bliver unaturligt tungt og forrykker riflens balance. Resultatet bliver, at skæftet nu kan klare de ofte forskellige tryk, det udsættes for, og den frilagte pibe kan skyde uden at blive påvirket negativt af skæftet.

Riffelopgradering
De stive karbonstænger er lagt i skæftet og indlejret i beddingen under vores riffelopgradering, hvor de bidrager til den øgede stivhed. Den lille stift, der sidder og stikker op, er placeret, hvor rembøjlerne skal monteres, og bruges til at måle med, men holder faktisk også stængerne på plads.

Fast greb 

Næste punkt i vores riffelopgradering er den helt klassiske bedding af låsestolen. Som de fleste ved, går det ud på at skabe maksimal kontakt mellem de steder, hvor låsestolen hviler i skæftet.

Det er nemlig sådan, at når et skæfte og en låsestol sættes sammen på fabrikken, er de lavet efter en skabelon, der skal passe alle de rifler, der produceres. En bedding vil derimod kunne sikre, at præcis denne låsestol og præcis dette skæfte bliver formet nøjagtigt efter hinanden.

Riffelopgradering
Det hele er nu hærdet op, og forskæftet er blevet betydeligt stivere end før, vi gik i gang med vores riffelopgradering. Det skal gerne sikre, at der nu kan skydes i de mere vridende vinkler, uden at skæftet giver problemer.

Så ligesom ved forskæftet bliver indersiden af skæftet på hver side af magasinbrønden raspet op, så beddingen kan fæstne. Herefter hældes beddingen i, og låsestolen bliver smurt med et løsningsmiddel, så den ikke limer fast og presses nu på plads i skæftet.

24 timer senere er det hele hærdet, og man har en perfekt afstøbning af låsestolen i skæftet. Uanset hvordan vejrliget bliver, kan du nu være sikker på, at der er samme greb og match mellem dit skæfte og metallet. Her er der ikke noget, der slår sig og i værste fald ændrer træfpunktet.

Riffelopgradering
Riflen har fået en glat og jævn bedding uden bobler eller huller i forbindelse med vores riffelopgradering. Nu er det sikret en optimal pasform mellem metal og skæfte. Hvis du ønsker bedre præcision, er dette en af de mest pålidelige opgraderinger, du kan give dit skæfte.

En tur over Øresund

Nu er turen kommet til selve overfladen på skæftet. Det har en ret mat og efterhånden ret intetsigende overflade, og flere steder kan man se små ridser eller afskrabninger. Så for at skæftet skal matche den toptunede Cerakote-behandling på metaldelene, som blev beskrevet i sidste del af denne artikel om riffelopgradering, skal der gøres noget.

Lidt uden for Göteborg ligger firmaet Hydrodip, hvor de har maskineriet til at overføre fortrykte mønstre til tredimensionelle objekter. Skæftet bliver sendt op til dem. Den metode, de bruger, kaldes Water Transfer Printing, og mønstrene kan overføres til snart sagt alle genstande, så længe de har en relativt stiv form og kan tåle at komme i vand. Derfor kan almindelige træskæfter faktisk også få lagt en ny mønsteroverflade.

Første skridt er selvfølgelig at finde frem til et mønster, der passer riflen. Valget falder på en lidt usædvanligt camouflage, som ikke så ofte bliver brugt i Europa. Mønsteret hedder Stōn Premiere og baserer sig på en blanding af mos, lav og grålige stenoverflader, der er gengivet naturligt og fotorealistisk.

Alle slags mønstre

Da hele projektet med vores riffelopgradering går ud på at bygge en riffel til bjergjagt, er det oplagt at forsætte ud af det spor, og Stōn Premiere er et af de få mønstre, der tydeligt gengiver en fjeldside. Derfor er det helt oplagt til skæftet. Der er dog også mange andre mønstre at vælge imellem, på den gode side af 4.000 faktisk, så er du mere til neongrønne kranier, imiteret marmor eller måske et stykke pink leopardskin, så kan disse mønstre også overføres til dit skæfte.

Vil du gå den absolutte customvej, kan der også trykkes et mønster eller billede efter dit eget ønske, men det er dyrt. Inden mønsteret kan påføres, skal skæftet dog klargøres. Derfor bliver bagkappe og rembøjler afmonteret, og der bliver lagt en voks eller ler i de udsatte huller. Magasinbrønden og hele forskæftet bliver derfor lukket til, sidstnævnte endda med en lille rundstok i, så der ikke kommer maling og mønster i den nye bedding.

Riffelopdatering
Rembøjler og bagkappen er taget af under vores riffelopgradering, og skæftet gøres klar til den indledende maling. Derfor bliver magasinbrønden og forskæftet stoppet til, så der ikke kommer uønskede belægninger, hvor metallet møder den nye bedding.

Herefter går turen til sprøjteburet, hvor skæftet får et lag grunder. Derefter påføres en grundmaling, som både giver en ensartet og velegnet overflade at fæstne mønsteret på og skjuler steder på gamle skæfter, hvor der kan være afskalninger, eller hvor den tidligere farve er slidt af.

Klar til bad

Nu venter den egentlige overførsel af mønsteret, og det foregår ved at stort vandkar. Når arket med mønsteret lægges ned i bassinet, ligner det nærmest et stort stykke, tyndt bagepapir. Det er selvfølgelig flydende og lægger sig derfor på overfladen.

Herefter sprayes arket med en aktiveringsspray, der gør arket helt blødt, og nu kan mønsteret overføres til en ny overflade. Det sker ved, at skæftet bliver dyppet ganske langsomt ned i vandet gennem arket, og så limer det nu fast til skæftet. Hele humlen i processen er, at når emnet dyppes ned i vandet, så kommer der et svagt tryk på det, og dermed bliver arket med mønsteret fordelt jævnt hen over alle fladerne. Ganske enkelt, ganske smart.

Afhængig af, hvordan du vender skæftet på vej ned i vandet, vil den lille søm, hvor mønsteret overlapper, enten komme til at sidde på oversiden eller på undersiden af skæfte. I dette tilfælde er mønsteret meget sammensat, så sømmen er svær at finde og faktisk næsten usynlig.

Riffelopdatering
Et skæftet genfødes. Sidste punkt er en rensning, inden der kommer en lakering på mønsteret. Det sikrer både en bedre holdbarhed, og at overfladen bliver mere behagelig at gribe om.

Farve og lak

Da filmen med mønsteret er lavet i polyvinykalkohol, er det næsten også transparent. Det betyder, at selv om du vælger et meget anvendt mønster, vil du i flere tilfælde kunne tweeke nuancerne ved at vælge en alternativ underlægningsfarve. Her er det dog en god idé før din riffelopgradering at forhøre dig hos Hydrodip om mulighederne, for det er ikke alle farvesammensætninger, der er lige appetitlige.

Efter mønsteret er lagt på, hærder det et par dage, så de udstoppede huller kan skæres fri igen. Derefter går man kanterne efter. Nu mangler kun en sidste overfladebehandling, hvor skæftet lakeres med en tokomponent lak. Det giver både en god beskyttelse og i realiteten også et bedre greb. Netop sidste punkt var faktisk en mindre bekymring, da jeg valgte at hydrodippe – ville skæftet blive helt glat og svært at holde styr på?

Det er ikke tilfældet, for med den lakering, der er lagt på, er der på det nærmeste tale om en form for ’soft touch’, og det fungerer upåklageligt. Skulle du have ønske om det, kan lakken også laves i de helt skinnende, glossy versioner.

Riffelopgradering
Det eneste spor efter Hydrodippen er den svage søm, der løber ned langs undersiden af skæftet. Det er absolut til at leve med og forvinder nærmest i camouflagemønsteret.

Frem og tilbage   

Der bør lige følge en bemærkning omkring fragten af skæftet over sundet til Sverige. Det er nemlig sådan, at det er flere forskellige tolkninger af EU-reglerne på området, når det gælder fragt af våbendele. Og det er også lidt af en gråzone, for det er nemlig forbudt at sende essentielle våbendele, uden af det foregår med specialtransport.

Skal delene desuden over grænser, bliver det yderligere kompliceret af, at du skal have tilladelser fra told- og politimyndigheder. Men et skæfte bliver ikke regnet som en essentiel del af våbnet og kan derfor godt sendes frem og tilbage. Det er i hvert fald den melding, der kommer fra Politiet, og skæfter må derfor gerne sendes frem og tilbage ligesom alle andre stykker harmløs plast eller træ.

Det afholder dog ikke visse fragtselskaber fra at opstille ret strenge regler på området, og flere vil slet ikke tage den type gods med. Det gælder eksempelvis PostNord. Derfor skal du tjekke det grundigt, og ring gerne til fragtselskabet, inden du sender skæftet af sted. Ellers kan du komme ud i træge forhandlinger med firmaet og i værste fald ikke få udleveret din pakke. I dette tilfælde brugte vi GLS, og det forløb uden problemer.

Riffelopgradering
Når delene har været forskellige steder og blevet opgraderet, er det altid spændende, når det hele skal samles igen. I dette tilfælde er det hele endt med et meget råt look, der passer supergodt til bjergjagt. En svag grøn på metallet, mens der er beige, brunt, gråt og grønt på skæftet.

Samlet vurdering af vores riffelopgradering

Jeg skal ærligt indrømme, at spædingen var stor, da jeg igen tog ud til Vaabensmeden for at få alle delene samlet igen. De kåde forestillinger, man har i hovedet om farver, camouflage og overfaldebehandling, kan godt briste, når resultatet endelig foreligger.

Det var absolut ikke tilfældet her: Den solide, matte Cerakote i en lysere grøn og den naturtro Stōn Premiere-camouflage går som fod i hose, og jeg var egentlig positiv overrasket over, hvor godt det spillede sammen! Der var ikke alt for meget ’tactical look’ over riflen, men faktisk mere en ret neddæmpet, rå fremtoning, der uden tvivl vil gøre sig fremragende i bjergegne.

Desuden var følelsen af overfladen på metal og skæfte påfaldende ens, som sagt nærmest ’soft touch’. Forklaringen er nok, at der er tale om en malet overflade på begge dele. Riflen er altså mere end klar til fjeldet. Nu er det bare at finde ud af, hvilket trofæ der skal i sigtekornet.

Riffelopgradering
Den lidt specielle 7mm Weatherby Magnum forhandles af Guntex. Vi testede to klassiske amerikanske projektiler, 140 grain Branes TSX og en 160 grain Nosler Partition. Efter ret besværlig indskydning testede vi begge ladninger, og de spredte begge omkring 25-30mm, Partition måske lidt mere. Det vil sige, at vi ligger omkring en sub-MOA spredning, og det er ganske fint ud til de længere afstande – så bjerggeder, tag jer i agt!

Priser på metalarbejder

(vaabensmeden.dk):

Lapping af bundstykke:           598 Kr.

Cerakote af pibe/låsestol:       1.598 Kr. (Pris kan variere ift. slibearbejde og riffelmodel)

Nyt gevind/krone:                     698 Kr.

 

Priser på skæftearbejder

(vaabensmeden.dk):

Bedding af låsestol                    1.000 kr.

Bedding af forskæfte               Individuel

Caldwell beddingsæt                499 kr.

Hydrodip.se:  1.600 skr. (Pris kan variere ift. størrelse, materiale og fragt)

Både ammunition og våben fra Weatherby forhandles af Guntex.dk

 

Læs også:

Riffelopgradering del 1 – hvordan opgraderer du din ældre riffel?

Kalibre til de lange afstande

Få styr på din indskydning