Foto: Jens Ulrik Høghs arkiver og Shutterstock

Ingen ved med nogenlunde nøjagtighed, hvor mange bisoner (Bison bison) der fandtes på den nordamerikanske prærie, da der var flest. Kvalificerede gæt lyder på, at der omkring år 1750-1800 var mellem 20 millioner og 60 millioner af de store dyr, som er nært beslægtede med kvæg. En bisonko vejer i omegnen af 300 kg. En tyr kan komme i nærheden af et ton og måle mere end 2 meter over skuldrene. 30 millioner bisoner med en gennemsnitsvægt på 400-500 kg er en nærmest ufattelig mængde biomasse, som i sagens natur spillede en helt afgørende rolle i præriens økosystem. Der findes to underarter. Steppebison (Bison bison bison), som er den mindste underart og lever på den åbne prærie og skovbison (Bison bison athabascae) i Canadas nordvestlige skove.

Bisonen var den eneste af de store amerikanske græsædere efter den sidste istid, som overlevede frem til vor tid. Alle de andre store arter forsvandt i løbet af nogle årtusinder, efter at mennesket gjorde sit indtog fra Asien for mindst 15.000 år siden. Efter udryddelsen af de konkurrerende arter havde bisonen de vidtstrakte stepper – prærien – mere eller mindre for sig selv med mennesket som primære naturlige...

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: