Foto: Den sydafrikanske vildtforvaltning

Sidste nyt fra vildtforvaltningens virkelighed, hvor kun de dyr, der har en værdi, bliver bevaret. Derfor er jagtbare arter bedre beskyttet end alle andre arter.

I et hjørne af Sydafrika har en sort næsehornstyr gået og puttet sig i et stort privatejet naturreservat gennem mere end et årti. Her var det meningen, at tyren skulle parre sig med en lille flok næsehornskøer og således bidrage til, at bestanden af den kritisk udryddelsestruede art voksede sig større.

Men idyllen brast. Næsehornstyren var blevet sur med årene og gad ikke at parre sig med køerne. Faktisk begyndte den systematisk at slå dem ihjel i stedet for, og det er jo selvsagt ikke så godt for bestandens fremtid.

Derfor blev det for relativt nyligt besluttet, at den aggressive tyr skulle væk fra området så hurtigt som muligt og erstattes af en ny, mere fredelig og forhåbentlig mere produktiv tyr.

Jagt eller fragt?

Jeg hørte ad omveje om tyren for en måneds tid siden. Det forholdt sig – omstændighederne taget i betragtning – så heldigt, at tyren bærer et massivt sæt horn. Sandsynligvis det stærkeste trofæ af sort næsehorn, som verden har set i årtier. Det betyder selvsagt, at man kan forvente en...

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: