Foto: Mads D. Jessen, Chris Parkin og producent

Sig Sauers nye BDX-system er en elektronisk opgradering af deres ballistiske system. BDX’en kobler nemlig kikkert og afstandsmåler sammen med mobiltelefonen, så enhederne kan dele data og beregne sigtepunktet. Det hele kontrolleres gennem Sig Sauers BDX-app, der er tilgængelig til Android og iOS.

Står vildtet længere ude end de 100 m., du har indskudt på, vil rødpunktet bevæge sig nedad, og du skal blot sigte med rødpunktet. Bemærk for øvrigt den lille trekant til venstre. Den lyser, hvis du kæntrer riflen for meget, og gør dig opmærksom på, at du i dette tilfælde skal rette op mod højre/med uret, førend riflen er på plads til skud.

Selve kikkerten har 30 mm. rør og helt almindelige kliktårne til at indstille sigtekorset. Indeni er kikkerten dog noget ud over det sædvanlige. Og det skyldes, at rødpunktet i sigtekorset kan flytte sig. Det gør den alt efter, hvilken afstand du har indmålt med din afstandsmåler. Altså, du sætter afstandsmåleren på målet, laver en måling, og den sender så en beregning af kuglebanen til kikkerten, hvorpå rødpunktet flytter sig. Fordelen ved det er, at uanset, hvor langt målet står væk, kan du altid sigte med rødpunktet. Eller ’connect the dot’, som Sig Sauer siger. Inden du når så langt, er der dog en indskydning og nogle ballistiske data, du først skal fodre BDX-systemet med.

For at få enhederne til at tale sammen skal de kobles med hinanden. Det gøres på mobilen gennem app’en, hvor du scanner for enheder i nærheden og finder det serienummer, der matcher din kikkert og afstandsmåler. Når de har fundet hinanden, kan du begynde at sende informationer direkte mellem kikkert og rangefinder.

Indskydning og jagt

Det centrale er at få opkoblet enhederne med hinanden, og det tager lidt tid, så til den del bør man afsætte en hel dag på indskydningsbanen. Desuden skal patronens data indtastes. Der medfølger samme ballistikbibliotek, som også ligger i Applied Ballistics. Her finder man alle de amerikanske producenters forskellige produkter og en stor del af de europæiske.

Efter en normal indskydning på 100 meter, bør du kontrolskyde på for eksempel 300 meter. Så kan du se, om de beregnede værdier matcher den faktiske kuglebane. Hvis ikke, kan du justere tallene i app’en, så du også rammer plet på længere afstande.

På jagt fungerer det utrolig godt med koblingen af rangefinder og kikkertsigte. Det er meget let at bruge, og hvis du har lavet en ordentlig indskydning, sidder skuddene, hvor de skal. Og bedst af alt – det koster ikke en herregård.

Sig Sauer Electro Optics kikkertsigte Sierra 3 BDX, 6.5-20×52 koster 7.999 kr., og afstandsmåler Kilo 1800 BDX koster 4.449 kr. De forhandles gennem Jaguargruppen, og du kan se mere om det hele på jaguargruppen.com.

Al kommunikation mellem enhederne foregår via Bluetooth. Et sådant signal hæmmes kraftigt af metal, så derfor er undersiden på kikkerten lavet af glasfiber. Det er faktisk også det eneste sted, hvor du kan se, at der er tale om en speciel kikkert.

Vil du helt ud i BDX’en nørde-hjørner, kan du faktisk også kobles op med en Kestrel vejrstation med Applied Ballistics. Så vil du på baggrund af dine indtastede patrondata få informationer om, hvordan du skal korrigere for vind og vejr. 

+ PLUS:

PRIS: Prisniveauet er for alle jægere, og det er der ikke mange af denne type elektroniske sigtesystemer, der kan konkurrere mod.

BRUGERVENLIGHED: Der er en smule arbejde med opkobling mellem enheder og indtastning af ballistikken, men herfra er BDX’en fantastisk let at jage med.

SOLIDITET: Kikkerterne fra Sig Sauer er solidt lavet. Der er kraftige greb, store knapper og tydelige tal, så du ikke er i tvivl om, hvad du piller ved – selv i sne og regn med handsker på.

– MINUS:

TRÅDKORS: Elektroniske, belyste trådkors fylder godt i kikkerten, og det tærer på lysgennemstrømningen. Derfor er det heller ikke en kikkert, der er særlig velegnet til skumringsjagt.

Den bedste måde at indskyde på er ved at have en spotter med rangefinderen og dig selv bag aftrækkeren. Så kan du koncentrere dig om skydningen. Her på 300 m. gav det konsistente grupper, men ca. 10 cm. for lavt. Så lavede jeg en ny indtastning i app’en, hvor mundingshastigheden blev sat lidt ned (det ændrer den ballistiske beregning), og herefter var vi i plet på 300m.
Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: