Oversættelse: Jens E. Perto
Billeder: Jonas Bryngelsson/Magnus Fredholm

I dag er det en anderledes oplevelse at besøge en våbenbutik, end det var for 20 år siden. I starten af 1990’erne havde næsten alle våben skæfter af træ. Det var kun de billigste modeller og visse specialrifler, som havde syntetiske skæfter. Her var de billige af middelmådig kvalitet, mens specialriflernes skæfter var dyre, og af usædvanlig god materialekvalitet.

Syntetisk sejrstog

I dag forholder det sig præcis omvendt. Flertallet af nye rifler er forsynede med syntetiske skæfter, mens der er blevet meget længere mellem rifler med træ som bindeled til skytten. De syntetiske skæfter har unægtelig været med til at holde priserne nede på mange modeller, og de har også ubestridelige fordele ved at være vejrbestandige og kræve meget lidt vedligeholdelse. Personligt har jeg blandede følelser over for denne udvikling. Med rent logiske argumenter er det svært at sætte spørgsmålstegn ved de syntetiske skæfters sejr over træskæfterne. De allerbilligste modeller er stadig for slaskede og enkle til deres eget bedste, men generelt har også de billige rifler fået så tilpas gode skæfter, at de ikke vælter våbenets øvrige...

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: