Støvlen kan sagtens bruges som lave gummistøvler.

Tekst og foto: Freya Askjær og Claus ”Claude” S. Andersen
Supplerende foto fra Jens Quedenfeld/Shutterstock

Indtil fornylig har jeg som oftest oplevet, at støvler klemmer et eller andet sted, når jeg tager dem på, at de er for små, for brede, for hårde, eller at der er en syning et sted, der irriterer! Jeg var derfor virkelig spændt, da jeg skulle teste Alta Bunion GTX fra tyske Hanwag.

”Født i Bayern – båret jorden rundt”

Hvis du kender lidt til Hanwag, er du sikkert stødt på ovenstående udsagn. Det er nemlig Hanwags motto. Hanwag har specialiseret sig i at producere bjergbestigningssko, trekkingsko og vandrestøvler i høj kvalitet fra sit hovedkvarter i Vierkirchen nær München. Firmaet har eksisteret siden 1921 og kan dermed fejre 100-års jubilæum i 2021.

Hanwag fodtøj står for traditionelt bayersk håndværk og holdbarhed, kombineret med teknisk ekspertise og kontinuerlig innovation. Med et specifikt fokus på den perfekte pasform, robusthed og materialer af høj kvalitet er al virksomhedens fodtøj fremstillet i Europa.

Alta Bunion GTX
Der er god plads i Alta Bunion GTX støvlen, selvom den ser smal ud.

Historien bag Hanwag

HANs WAGner blev født i 1896 i Jetzendorf, Bayern. Ligesom sin far og bedstefar blev Hans skomager, og i 1921 grundlagde han sin virksomhed – og døbte den Hanwag efter sit eget navn. Hans’ to brødre Alfred og Lorenz blev også skomagere, som grundlagde deres egne virksomheder – Hochland og Lowa. De tre brødre skabte med deres virksomheder et solidt grundlag inden for udendørssporten.

Op gennem 20’erne blev efterspørgslen efter Hanwag fodtøj større og større, og i 1936 producerede de læderskistøvler til vinter OL i Garmisch-Partenkirchen.

I 1945 skiftede virksomheden navn til Hawa, men da en tekstilvirksomhed allerede havde dette navn, endte man i 1952 igen med navnet Hanwag. I 1956 blev Hanwag fodtøjet introduceret i USA, hvor salget også eksploderede.

JagtstøvleOp gennem de næste årtier skabte Hanwag ikke blot fodtøj til skiindustrien, men i stor stil også til både bjergbestigning, paragliding, hiking, trekking og backpacking.

I 1996 producerede Hanwag ”Alaska GTX”, en trekking støvle i læder med GORE-TEX® foring. Alaska GTX er stadig den dag i dag en bestseller, og designet er stort set uændret.

Hanwag var indtil 2004 på Wagner familiens hænder, men her er det ikke længere muligt at finde en arving til at føre Hanwag videre, og Sepp Wagner vælger derfor at sælge firmaet til Fenix Outdoor AB i Sverige (som også ejer virksomheder som Fjällräven, Primus, Brunton og Tierra). Dog er der i aftalen en klausul om, at Hanwags hovedkvarter skal forblive i Vierkirchen.

I dag bliver meget af Hanwags fortøj stadig produceret i Vierkirchen i Bayern. Hanwag har dog indgået partnerskaber med produktionsfaciliteter i Kroatien, Ungarn og Rumænien, og her sikres den samme høje kvalitet som på de oprindelige produktionsfaciliteter i Vierkirchen.

I 2013 lancerer Hanwag deres første ”Bunion” model. Det er en specielt udviklet støvle med ekstra plads ved storetåleddet. Netop denne ekstra plads gør det muligt for mennesker med knyster at opretholde deres passion for at vandre (eller gå på jagt) uden at få ondt på grund af knysterne! I dag tilbydes flere Bunion modeller – og det er netop en af disse, vi har kigget på i denne anmeldelse.

Kvindefoden i støvlen

Jagtstøvler
Næsten som at gå på en sky med Hanwag Alta Bunion GTX.

Freya: Da jeg får støvlerne ind ad døren, er det tid til den første vurdering, og det allerførste, jeg reagerer på, er vægten! ”De vejer jo ingenting”, er de nøjagtige ord, men selvfølgelig gør de det, men de føles virkelig lette.

Så skal støvlen på og med på tur. Næste kommentar er: ”aaaaaah” – for de føles også virkelig gode på foden. Følelsen af lethed følger med, når støvlen kommer på og bliver snøret. Støvlen har en virkelig god pasform og er true to size, det vil sige, at størrelsen på støvlen stemmer overens med det oplyste nummer. Jeg bruger en størrelse 40-40½, og støvlen passer helt perfekt. Der er plads til en ekstra sok, uden at de føles for store, når jeg har almindelige strømper på. Faktisk er det de første jagt-/vandrestøvler, jeg prøver, der ikke trykker, strammer eller irriterer nogen steder. Det er i hvert fald mit første indtryk.

Og så er det tid til en gåtur i skoven på en regnfuld sensommerdag. Op og ned, ujævnt terræn, smat og vandpytter. Støvlerne føles stadig gode på foden. Der er ingenting, der skarver, og jeg husker også tydeligt, at jeg tænker, at de her støvler jo ikke engang skal gås til – de passer bare fra første gang, de bruges.

Jagtstøvler
Støvlerne er stadig tørre indvendigt, selvom de er gennemblødte udvendigt.

Hen over sommeren bruger jeg støvlerne, hver eneste gang jeg er på bukkejagt (hvilket er mange gange), på hver eneste gåtur (hvilket er dagligt) og hver eneste gang, jeg skal noget andet udendørs (hvilket sker flere gange ugentligt).

Det er blevet efterår, og jeg kan med rette sige, at jeg har brugt støvlerne godt og hårdt. De er ikke blevet skånet for noget, og de har ikke givet nogen grund til, at jeg ikke vil anvende dem mere. Min eneste anke er, at de er begyndt at knirke lidt igen, som de gjorde i starten, da jeg gik med dem. Jeg har beskrevet længere nede i teksten, hvordan knirkeriet kan behandles.

Mandefoden i støvlen

Claus: Jeg overraskes med det samme over vægten og pasformen. Støvlen føles næsten, som om det er en almindelig vandresko, jeg har på. Jeg har brugt støvlerne dagligt i over fire måneder, både på arbejde, på lange vandreture og selvfølgelig på jagt.

Jagtstøvler
Meget lette og behagelige støvler at gå med.

Under mine mange og lange vandreture og jagter, har jeg ikke haft problemer med vabler eller andre irritationer. Støvlen føles meget rummelig og behagelig, selvom den ser smal ud på foden.

Støvlen er opbygget med gode muligheder for et godt greb med sålen og god stabilitet. Snøringen op omkring anklen er vældig godt gennemført med den ekstra dybe hægte, som gør, at støvlen kan strammes godt til omkring anklen for den bedste støtte i ujævnt terræn.

Jagtstøvler
Du får meget bedre støtte om anklen, når du anvender den dybe hægte.

Jeg kan rigtig godt lide, at støvlen er udstyret med skind, både udvendigt og indvendigt, da det giver et rigtig godt klima for fødderne. Jeg har brugt støvlerne i udlandet med temperaturer på noget over de 35 grader i lange perioder, og selv i den varme føler jeg ikke, at fødderne bliver overophedet.

I efterårets regn og kulde, hvor jeg har siddet en del på anstand, har jeg til gengæld heller ikke mærket mine fødder blive kolde eller våde. Jeg kan sagtens have en lidt tykkere sokker på uden at føle støvlerne stramme.

Jagtstøvler
Vi går ikke gennem ild, men gennem vand for at teste støvlen.

At Hanwag Alta Bunion GTX er en halvstøvle gør også, at den ikke er så tung og klodset, som større støvler kan føles. På grund af skindet på indersiden føles støvlen utrolig komfortabel, og den giver en super støtte uden at sidde for stramt.

Det er især dejligt på længere vandreture eller jagt på fladere sti og i kuperet terræn. Støvlen føles ikke, som om den holder din fod for stiv, og jeg mister heller ikke lysten til at tage den på, fordi den er for besværlig og stiv på kortere dagsture.

Det eneste problem, jeg egentlig har haft med støvlen, er, at den kan begynde at knirke lidt i læderet, specielt når jeg har den på i fugtigt vejr eller regnvejr hen over flere dage, hvor den måske ikke når at tørre helt.

Det betyder noget, både når jeg går på pürsch, men også når jeg bare går en lang tur. Det kan være lidt træls at have en lille mus på slæb hele vejen. Heldigvis kan man pudre eller smøre sig ud af problemet.

Faktaboks

Hvis dine nye læderstøvler pludselig begynder at knirke, når du går, er der heldigvis nogle enkelte metoder, der i de fleste tilfælde kan stoppe det.

Du skal først finde ud af, hvorfra lyden kommer. Den kommer oftest fra ét eller flere steder ud af tre mulige. Enten fra indersiden af støvlen; her er det oftest indlægssålen, der er den skyldige.

Det kan være fra toppen eller siderne af dine støvler; her er det oftest pløsen (flappen lige bag snørebåndet) eller området omkring snørebåndet, der er skyld i lyden.

Til sidst kan lyden komme fra undersiden af støvlen, og her er det sålen, der er den skyldige.

Hvis problemet ligger hos indlægssålen, kan det løses med lidt børnepudder eller talkumpulver. Når du går, skaber friktionen mellem indlægssål og bunden af støvlen, den knirkende lyd.

Du fjerner blot indlægssålen, drysser talkumpulver ned i støvlen, ryster støvlen for at fordele pulveret, og herefter placere du sålen på plads igen. Pulveret vil skabe et beskyttende lag og sandsynligvis stoppe knirkeriet helt. Talkumpulveret vil også reducere fugt og absorbere lugt, hvilket ofte er en fordel for dine fødder.

Talkumpulver til brug i din støvle
Du kan sagtens anvende samme talkumpulver, som du bruger til at finde vindretningen med.

Du kan være uheldig, at dine indlægssåler er limet til bunden. Så kan du vælge at rive dem ud og så lime dem igen senere, eller blot lade dem ligge løse i støvlen. Det er ekstremt sjældent, at knirkeriet opstår ved indlægssåler, der er limet fast, da der ikke er nogen friktion mellem sål og støvlebund.

Efterhånden som fugt nedbryder talkumpulveret, og støvlerne begynder at knirke igen, kan det blive nødvendigt at gentage operationen. Jeg har gået i mine støvler dagligt cirka 8 timer i en periode på over fire måneder, og jeg har indtil nu kun skullet gentage det, når jeg har brugt støvlerne i fugtigt vejr over længere perioder.

Hvis det derimod er pløsen eller området ved snørebåndet, der knirker, kan du også anvende et smøremiddel til læder, som sadelsæbe eller lignende. Det er typisk et problem ved nye skindstøvler. Her har jeg også anvendt talkumpulver i området omkring pløsen på støvlen for at forhindre den i at knirke. Disse løsninger fungerer, men oftest kun i en periode.

Vi har efterfølgende været i dialog med importøren, som oplyser, at støvlerne kan knirke, da der netop er tale om en skindstøvle. Når man har med skind at gøre, kan det behandles, ligesom man vil behandle sin egen hud, og de anbefaler derfor, at man benytter en ansigts-/bodylotion uden parfume og parabener. Det gælder både pløsen og det indvendige læder.

Fjern, eller løsn snørebåndet, så det ikke bliver smurt ind i fedt/lotion, hvis det er det, du anvender, og arbejd dig fra toppen af pløsen ned til bunden. Hvis du har brugt dine støvler nogle gange, før problemet opstod, så husk at rengøre området først.

Arbejd det godt ind i læderet, eventuelt med en mikrofiber-klud. Du har ikke brug for ret meget sadelsæbe eller lotion til opgaven, bare sørg for, at læderet er blevet velindsmurt.

Sadelsæbe til at gøre din støvle lydløse
Støvlerne bliver lydløse i en periode efter behandlingen med sadelsæbe. Efter importørens udsagn kan man også bruge parfume- og parabenefri lotion, som vi vil bruge til vores egen hud.

Hvis det er undersiden af sålen, der knirker, når du går på en fast overflade, kan du måske fjerne knirkelyden ved at tilføre den noget mere tekstur ved hjælp af noget sandpapir.

Sørg for, at sålen er ren og fri for de største jordklumper. Herefter gnider du sålen let med sandpapir i korn 60-180 for at give den mere tekstur og en mindre glat overflade.

Hvis dine støvler knirker, når du går i græs, snavs eller anden blød overflade, er problemet ikke bunden af ​​dine såler.

Det kan være nødvendigt at gentage behandlingen efter et stykke tid, hvis problemet opstår igen.

 

Fakta om Hanwag Alta Bunion GTX:

Alta Bunion GTX er en letvægts lædervandrestøvle i høj kvalitet, særligt udviklet til mennesker med knyster (også kaldet bunions eller hallux valgus).

Støvlen er lavet med en vandtæt GoreTex membran, som samtidig tillader foden at ånde gennem det slidstærke Nubucklæder, som overdelen af støvlen er lavet i.

Støvlen er forstærket med ekstra højt kantbånd i samme læderkvalitet i snude og hæl.

Ydersålen er en Vibram Endurance, som har god fleksibilitet, er blød at gå med, samt stødabsorberende med et sikkert greb på forskellige underlag.

Jagtstøvler
Du bliver overrasket over, hvor let og behagelig støvlen føles.

Det særlige ved bunion støvlen er, at der er god plads ved storetåleddet, hvor der heller ikke er nogen indvendige syninger. For en person uden knyster, kan forskellen virke lille – og der er da heller ingen forskel at se på støvlen udefra. Men en person med knyster vil opleve, at der er plads og ikke er noget, der generer i støvlen.

Jagtstøvler
Der kan samle sig rigeligt med skidt i sålen under jagten.

Alta Bunion støvlen er lavet til både trekking og hiking, i fladt terræn på stier og i skov og fungerer også fint på ture i fjeldet, hvor du kommer over trægrænsen og måske går på løse sten. Derfor kan du selvfølgelig også bruge den til de fleste jagtformer. På grund af det lette design, bliver man ikke træt i fødder og ben efter en lang dag med støvlerne på.

Støvlen er måske ikke optimal til buejagt, hvor du ofte skal have en god følelse med jorden, du træder på. Det kan være svært med den forholdsvist stive sål.

Lang levetid på støvlen

Hemmeligheden bag den gode, uforanderlige pasform og den bemærkelsesværdige holdbarhed er kogt ned til blot to teknikker: den traditionelle håndlavede dobbeltsøm, som kun få skomagere bruger i dag – og en cementeret konstruktion. Det er håndværk, der vil noget, og forudsat, at du plejer dit Hanwag fodtøj ordentligt, har du det i rigtig mange år.

Fakta boks

Hanwags forsåling ved hjælp af den cementerede konstruktion giver blandt andet en større slidstyrke, hvor forfoden knækker.

Selve konstruktionen består i, at kanterne af støvlens skind er trukket et godt stykke ind under sålen ved samlingen. Det gør det muligt at få den forsålet. Denne mulighed for forsåling gør, at du investerer i en støvle, du kan have i rigtig lang tid.

Da det er den samme støvle, du får tilbage efter forsåling, så skal du ikke gå den til eller finde en ny støvle.

 

Kalvelæder i din Jagtstøvle
Kalvelæderet føles rigtig lækkert og meget behageligt.

Ved fodtøj i skind/Nubuck er man sikker på en lang levetid, og støvlerne her er med både Nubuck på ydersiden og blødt chrom-frit kalvelæder på indersiden.

Støvlen er voksbehandlet fra fabrikken. For at opretholde åndbarheden og vandtætheden i støvlen bør du imprægnere den i ny og næ. Vi har gået med vores støvler i over fire måneder uden at imprægnere dem, og vi mærker endnu ingen forskel.

Bedømmelse

Efter mere end 4 måneders brug er vi begge ret enige i vores vurdering af støvlerne. Det er nogle helt igennem gode støvler, det skal der ikke herske nogen tvivl om.

Støvlen har stort set ikke skullet gås til, den har passet på foden fra første færd. Støvlen sidder godt på foden, der er ingenting, der trykker, klemmer eller generer, og det er derfor ikke noget problem at have støvlen på i rigtig mange timer ad gangen.

Støvlen er ganske let. Der er derfor heller ikke et problem med, at støvlen føles tung under lange gå- eller vandreture. Støvlen kan snøres godt til på fod og ankel, hvilket giver en rigtig god støtte, så anklen ikke overbelastes i ujævnt terræn. Det betyder også en del, når man skal have støvlerne på i lang tid.

Det er let at få støvlen på, og den er let at snøre, så den sidder godt til foden. Selvom støvlen er true to size, er der stadig plads til en ekstra sok i din normale størrelse.

Jagtstøvle
Vi kontrollerede ofte støvlerne for knirkeri.

Vores eneste beklagelse er dog, at støvlen knirker! Det er et irritationsmoment, når først støvlen er på, og der skal pürsches hen over marken eller listes hen til skydestigen. Det er let at afhjælpe med et pust talkum, og det bør gøres, inden man går ud ad døren. Hav derfor altid talkum eller læder-/sadelfedt ved hånden.

Begge vores støvler knirker endnu, i perioder, selv efter rigtig mange timers brug. Vi håber stadig, at det stopper helt, så vi slipper for at skulle bruge talkum inden afgang klokken meget tidligt, når morgenjagten kalder.

Nu har knirkeriet fyldt nogle linjer i dette afsnit, men det er faktisk ikke helt fair, for ud over dette er der intet at udsætte på støvlerne. Vi giver begge støvlerne topkarakter for både design, brugervenlighed, værdi for pengene og finish.

Hanwag Alta Bunion GTX
Hanwag Alta Bunion GTX bliver helt klart vores go-to i fremtiden, både sommer og vinter!

Data på Alta Bunion GTX®    

Materialer
Overdel: Vokset Nubuck læder.
Skaft: Vokset Nubuck, med blød kant på skaftet.
Foring: Gore-Tex membran og chrom-frit kalvelæder.
Gummiforstærkninger på hæl, tå og med ekstra højt kantbånd.
Sål

Vibram® Endurance, med flekszone ved hælen.

Mellemsål: EVA.
Indersål: Blød, formbar indersål, der altid vender tilbage til sin oprindelige form.

Snørebånd system
Øvre del: Hægter.
Mellem del: D-ring lukke system, det gør det let at spænde støvlen til.

Snørebånd
Kvinder: UK 3,5 – 5 140 cm, UK 5,5 – 8 150 cm, UK 8,5 – 9 160 cm. Ca. 6 mm tykkelse.
Mænd: UK 6 – 8 150 cm, UK 8,5 – 10,5 160 cm, UK 11 – 13 170 cm. Ca. 6 mm tykkelse.

Vægt
Kvinde: (UK 7 – EU 40½) 1.270 gram pr. par.
Mand: (UK 8 – EU 42) 1.320 gram pr. par.
Størrelser
Kvinde: UK 3,5 – 9 (EU 36,5 – 43) med halve numre imellem.
Mand: UK 6 – 12 (EU 39,5 – 47) med halve numre imellem.
Farve

Brun

Vejledende pris

Ca. 2.099,00 kr.

 Forhandles af mange jagtforretninger, herunder Jaguargruppen.

LÆS OGSÅ

TEST: Jagtstøvler Dubarry Sligo Boot

I-Jagt-Tagelser, maj 2020

 

 

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: