Sikkerhed på havjagten

Jagt på fisketerritoriet uden overvejelser i forhold til sikkerhed kan have dødelige konsekvenser og er direkte tåbeligt.

Foto: Anders Larsen

Kolde overvejelser

Når jagten starter i september, er vandet og luften som oftest stadig lun og kræver måske ikke de større overvejelser ved første anskuelse.

Jagten er udelukkende efter svømmeænder og gæs, da der er en måned til, at jagten begynder på dykænderne, som er mere forbundet med jagt på dybt vand i en koldere periode.

Men selv i den varme periode kan jagten være lumsk og bringe dig ud i uforudsete hændelser, som du helst burde have beskyttet dig imod, og i takt med, at det bliver koldere, skal der også gøres flere overvejelser.

De dårlige eksempler uden redningsvest 

Selv har jeg været en af dem, der bare lige skulle på årets første træk den første september, og før jeg viste af det, lå jeg midt ude på fjorden med otte meter vand under mig uden redningsvest eller evnen til at kommunikere, hvis jeg røg i vandet, mens jeg jagtede en anskudt gås en kulsort aften.

Redningsvesten lå sikkert på land med både lygte og nødudstyr, og min telefon var i lommen frem for at være i det vandtætte etui, som jeg ellers plejer at lægge den i.
Det skulle bare være en hurtig tur, hvor jeg lå helt op ad land ikke mere en hundrede meter væk fra, hvor jeg sejlede ud.

Der findes sikkert masser af den slags historier, og jeg kan også selv bidrage med flere, ligesom det ikke er svært at forstille sig, hvor galt det kunne have været gået, hvis uheldet skulle have været ude efter en.

Båd på vandet

Bliv sejler

Jagten på vand er altid forbundet med en risiko, og det skal tages alvorligt til hver en tid, og jager man på vandet, så bør man som jæger måske først og fremmest anse sig selv som sejler frem for jæger.

Hovedparten af den tid, vi er på vandet, er vi enten i bevægelse eller afventende, og det er kun sekunder, hvor vi har bøssen i hånden.

Inden du begiver dig på jagt, skal du selvfølgelig have lært at sejle i det fartøj, du har valgt, og du skal kende både dit fartøjs og dine egne begrænsninger.

Det vil altså sige, at du på forhånd har brugt en hel del timer i dit fartøj og ved, hvad du kan og ikke kan i forhold til vind og vejr.
Jeg vil også helt klart opfordre til at tage et speedbådscertifikat, da det er billigt og giver dig et godt indblik i både sejlads, bøjer, lys og nødsituationer, og samtidig får man faktisk også retten til at sejle en speedbåd.

Hav altid redningsvest på.

HavetRedningsvest er afgørende, hvis du ender i vandet, og alle statistikker, som er endt med dødeligt udfald, er ofte beskrevet med manglende redningsvest.

Som jæger er vi dog ret udfordrede på en korrekt redningsvest, da den klassiske orange vest ikke er en løsning for os. Vi bør dog altid have en vest på både inden og under jagten, så længe vi er på vandet. Der findes en lang række redningsveste, der er værd at overveje både som mavebælter eller svømmeveste samt selvoppustelige redningsveste, og de har hver især deres fordele og ulemper.

Redningsvest Redningsbæltet så som Plam GlidePDF eller andre i denne kategori er klart dem, der fylder mindst, og de kommer endda med en lille vandtæt lomme. Det kræver dog bevidsthed, hvis uheldet er ude, da den skal monteres manuelt, når man er faldet i vandet.

Der findes også en lang række af svømmeveste, som er meget frie i skuldrene, så det stadig er muligt at skuldre bøssen, her bør man kigge mod kajak- og fiskekajak-forhandlere, som oftest ligger inde med den type af veste.

Fordelen ved disse veste er, at du kan trække din jagtsløring ud over svømmevesten, og at de har en masse lommer. Ulempen er, at det stadig kræver bevidsthed, hvis du falder i vandet, da den ikke vil vende dig rigtigt i vandet af sig selv.

RedningsvestDen klassiske selvoppustelige redningsvest har klart den fordel, at den vender dig rigtigt i vandet, hvis du mister bevidstheden, og kan også fås i camouflage farver. Den bør dog aldrig bæres inden under noget andet som for eksempel en anorak, da det ville gøre dig ude af stand til at bevæge dig, hvis den udløses.

Som jæger på vandet må man altså vægte og veje hvilken type, der passer bedst til en. Det vigtigste er dog, at man altid har en redningsvest på, og at man får vænnet sig til at bruge den som en fast del af ens jagt.

Klæd dig som sejler

Beklædning er også en vigtig faktor, og igen bør man tænke sig først og fremmest som sejler, der har tilpasset sin beklædning efter vandtemperaturen.
Tørdragter eller flydedragter kan være gode bud på at holde dig tør og varm, men igen har hver især deres fordele og ulemper.

Redningsvest
Instruktion af korrekt brug af sikkerhedsudstyr.

Tørdragten gør, som ordet siger: den holder dig tør, hvis du falder i vandet, og din beklædning inden under bør være justeret efter vandtemperaturen. Den giver god bevægelsesfrihed, er åndbar og kommer ofte med muligheden for at lade vandet.

Dens største ulempe er, hvis den går i stykker, da det ville svare til kun at have almindeligt tøj på, hvis du faldt i vandet, ligesom prisen på en tørdragt ligger i den høje ende. Redningsvest skal altid bruges sammen med en tørdragt, da en tørdragt ikke er et sikkerhedsudstyr i sig selv.

Flydedragten, som ofte bliver brugt på motorbådsjagt, er en tykkere dragt, der holder en varm – også delvist, hvis du er faldet i vandet. Nogle lever også op til, at der ikke skal bruges redningsvest. De er dog tykkere, har nedsat åndbarhed, mindre bevægelsesfrihed i forhold til tørdragten og kommer uden ordentlige muligheder for at lade vandet. Hvis man ryger i vandet, holder den en flydende enten med eller uden redningsvest, dog tager den vand ind og forringer dine overlevelsesmuligheder i koldt vand.

De første to minutter kan være afgørende.

Koldt vand udgør altid en risiko, og selv om man er klædt på til det kolde vand, er det ikke ensbetydende med, at man er sikret, hvis man skulle falde i vandet.

Får man koldt vand i ansigtet, er første reaktion ofte at gispe efter vejret, og får man inhaleret bare en teskefuld saltvand, er en mulig drukneproces i gang, da det kan fremprovokere en voldsom hoste, hvor på man får hevet mere vand ned i lungerne.

Undersøgelser har vist, at de første to minutter i vandet kan være afgørende for, om man overlever eller ej.

Er man først faldet i vandet, så undgå at svømme, før der er styr på åndedrættet.

Kom efterfølgende ud af det kolde vand, hvis det er muligt, kravl op bagfra på dit fartøj, aldrig ind over siden.

Kan du ikke komme tilbage i båden, så bliv ved dit fartøj i fosterstilling og signaler efter hjælp med telefon, VHF, fløjte, lys og tilsvarende.

Simulation af ulykke i vand
Relevant og livsvigtig træning under kontrollerede forhold.

Gode råd til sikkerhed.

Lær at sejle.

Hold udstyret i orden.

Planlæg din tur.

Hav en livline til land.

Brug vesten.

Kend dine begrænsninger.

Lær genentring af dit fartøj.

Klæd dig efter vandtemperaturen.

Brug en livline og en dødmandsknap.

Lad bøssen ud over rælingen.

Afsikkér ikke dit våben, før det er peget ud mod vildtet.

Hav et sikkert sted til dit våben under sejlads.

Checkliste til jagt på vandet.

Redningsvest.

Lys/lygte/strobelys, som kan blinke.

Fløjte.

Vandtæt etui til telefon eller vandtæt VHF.

Kniv.

Knæklys/nødblus og raketter.

Livline.

Dødmandsknap.

Sejlsikker app på telefonen.

Tørdragt/flydedragt.

Ordentlig inderbeklædning, ingen bomuld.

Hue/Handsker.

Lænsepumpe.

Eksempler på relevant udstyr til havjagten.
Eksempler på relevant udstyr til havjagten.
Læs mere om sikkerhed på Danmarks jægerforbunds hjemmeside.

https://www.jaegerforbundet.dk/jagt/jagtformer/strand-og-havjagt/sikkerhed-pa-strand-og-havjagt/

Se også sejlsikkerts hjemmeside.

https://www.respektforvand.dk/paa-havet/sejlsikkert

LÆS OGSÅ

Sikkerhed på jagten

Strandjagt og havjagt er allerbedst i møgvejr

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: