Naturdebatten I Europa handler for øjeblikket utrolig meget om rewilding – ”genforvildning” på akavet dansk – og de konsekvenser det kan have for biodiversiteten. Der debatteres i den forbindelse hegn, udsætning, landbrug, skovbrug, ”naturnationalparker” og meget andet, og tonen er ofte ganske skarp og fundamentalistisk. Det er tydeligt, at mange debattører er stærkt personligt engagerede i spørgsmålet, og det leder desværre ret ofte til, at fakta og følelser blandes sammen på en ganske uhensigtsmæssig måde.

I helikopterperspektiv er det ret enkelt. De arter, vi har, er blevet til efter millioner af års tilpasning til en vild natur, som forsvandt på ganske kort tid – set i et evolutionistisk perspektiv – i forbindelse med menneskets pludselige bestandstilvækst for blot 10.000-15.000 år siden. De arter, som har overlevet frem til vor tid, er dem, som har kunnet klare omstillingen imod mere og mere kultiveret natur, mens specialiserede vildmarksarter uddør i takt med, at vildmarken forsvinder. Der er ingen tvivl om, at biodiversiteten – altså mangfoldigheden af arter i naturen – var betydeligt større for 10.000 år siden, end den er nu, hvor en meget stor del af landjorden ligger under plov...

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: