Blyfri ammunition uden plastik
Haglpatroner med nedbrydelige forladninger og riffelammunition uden bly – men med plastikspidser, der nok kalder på en gentænkning af hele konceptet.

Foto: Steen Andersen samt Roman Kosolapov og Light Field Studios/Shutterstock

Miljø-patroner og blyfri ammunition

Ammunitionsproducenterne bevæger sig mere eller mindre kollektivt imod en fremtid uden bly og plastikrester i naturen. Stort set alle fokuserer på blyfri riffelprojektiler og bio-nedbrydelige haglforladninger.

Når man spørger folk i branchen om deres forventninger til fremtiden, så lyder det fra alle, som jeg har talt med, at man forventer pludselige skred i lovgivningen i retning af blyforbud. Om det sker inden for et, to, fem eller ti år er der ikke mange, der tør gætte på, men som det ser ud nu, er EU længst fremme i planerne om at udfase bly.

RWS har netop lanceret blyfri jagtammunition i kaliber .22 LR. Flere andre producenter har haft blyfri alternativer i randtændingskalibren et stykke tid, og Hornady har faktisk blyfri ammunition i kaliber .17 HMR. Dermed er ingen del af kaliberspektret uden blyfri alternativer, og selv om branchen også giver udtryk for, at udviklingen af brugbare alternativer kan få den effekt, at et forbud gennemføres hurtigere, så er de alle så sikre på udviklingen, at ingen vil stå uforberedte den dag, politiske indgreb bliver en realitet.

Den samme udvikling ses på...

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: