I 2021 bortauktionerede de namibiske myndigheder i alt 37 elefanter (hele familiegrupper) fra Kuneneregionen på grund af voksende problemer mellem områdets beboere og de vilde dyr. I perioden 2019-2021 blev der registreret 960 omfattende markskader på de små landbrug i regionen, hvoraf de 923 var forårsaget af elefanter. Namibia måtte i samme periode punge ud med 13,9 millioner NAD (mere end 6 millioner DKK) i erstatninger for afgrøder og tabet af fire menneskeliv til elefanterne i området. Dette ledte til beslutningen om at fjerne i alt 37 elefanter fra regionen, og myndighederne valgte – i stedet for blot at aflive elefanterne – at sælge dyrene på auktion til højest bydende.

Foto: Efimova Anna/Shutterstock

Alverdens dyreretsorganisationer kunne på lige fod med alle andre byde ind på elefanterne, men ikke overraskende skete det ikke. De 22 dyr blev købt af en namibisk statsborger, som helt inden for rammerne af lovgivningen solgte dem videre til en dyrepark i UAE, hvortil hele gruppen nu er flyttet. Dette til stor opstandelse blandt førnævnte dyreretsorganisationer, som trods milliardindtægter ikke fandt anledning til at redde elefanterne, da det kom til stykket. Hvad der skete med de 15 andre elefanter fra regionen, melder historien intet om. Jeg gætter på, at de er blevet nedlagt og spist lokalt.

Det viser sig igen og igen, at verdens store og små dyreretsorganisationer ikke har praktiske løsninger på vildtforvaltning. De har masser af penge og masser af protestenergi, men hverken vilje eller evne til reelt at gøre en positiv forskel i forhold til naturbevarelse eller dyrevelfærd.

Læs ogsåIngen løsning på Namibias elefanter

Kunene Region – Wikipedia