” Der er, hvad man har brug for og ikke mere.”

Foto: Johannes Krarup

Nikko Stirling er en producent, som udelukkende beskæftiger sig med jagtoptik. Firmaet blev grundlagt for 65 år siden af den australsk fødte Malcolm Fuller. I 1950’erne entrerede han med nogle af de fremspirende japanske optikfabrikker. Udgangspunktet var optik i den billige ende. I de senere år er de begyndt at lave sigtekikkerter i mellemprisklassen. Jeg har dog endnu ikke set noget produkt fra dem, som kan gøre sig gældende blandt den ypperste kvalitetsoptik.

Enkel

Nikko Stirling Ultimax serien er på mange måder ganske simpel. Der er ikke monteret komplicerende betjeningsanordninger på den. Linjerne i selve designet nærmer sig det klassiske på nær det, at traditionelle kanter er blevet afrundet. Umiddelbart får man indtryk af en god begyndermodel for den nye jæger.

Testkikkerten er et enkelt produkt uden komplicerende dikkedarer.

50 eller 56 mm.

Der er mange og uophørlige diskussioner om objektivets størrelse. Der er dem, der hævder, at alt over 40 mm er unødvendigt. Hvis man skyder med mellemforstørrelse på 5-6x, så er dette korrekt. Da behøver du ikke at have større udtrædelsespupil på en sigtekikkert. I den sammenhæng er det også afgørende, at du ikke skyder på for lange afstande i skumringen.

Hvis du skal skyde på længere hold, så får både objektivets størrelse og forstørrelsen betydning. Her kommer et større objektiv til sin ret. Skumringsfaktoren (som er en teoretisk, men virkelighedsnær værdi) stiger i takt med, at du skruer op for forstørrelsen. Hvis du sidder i et skydetårn og ser på et mål på 100 meters afstand ved lav forstørrelse, så vil du opleve, at billedet bliver klarere og lysere, når du zoomer ind til højeste forstørrelse. Når du forøger forstørrelsen, vil du kunne skelne detaljerne bedre. Hvis du derimod har et mindre objektiv, så vil billedet typisk begynde at blive mørkere, når du øger forstørrelsen. Større objektiver har i den sammenhæng altså en betydning.

Mit foretrukne

Igennem de sidste 20 år har min fortrukne all-round sigtekikkert været med 3-12 gange forstørrelse. Det har ikke været helt så afgørende for mig, om det er med 50 eller et 56 mm objektiv, men jeg hælder nok mod 56 mm som det foretrukne. Et 56 mm objektiv giver lige lidt mere lys på de højeste forstørrelser i skumringen. For mit eget vedkommende vil jeg til hver en tid foretrække 50 eller 56 mm frem for 40 mm eller derunder – i særdeleshed hvis jeg kun har én sigtekikkert.

Her ses forskellen på et 50 og 56 mm objektiv. Der er en forskel rent visuelt, men håndteringsmæssigt oplever jeg ikke nogen reel forskel. Vægtforskellen er sjældent mere end 75-100 gram.

Kvalitet

Mål på objektiv og forstørrelse gør det imidlertid ikke alene. Linsernes kvalitet er også vigtig. I dag er lystransmission ganske god på selv helt prisbillige sigtekikkerter. Det betyder, at der virkelig er en konkurrence blandt sigtekikkerter i den laveste og midterste ende. Men man skal se sig for. Der er ikke nødvendigvis sammenhæng mellem pris og kvalitet.

Trådkorset på testkikkerten er et traditionelt sigte 4A. Den kan også fås i en af de tyndere såkaldt plex varianter.

Fiberoptik

Blandt sigtekikkerter er der to typer belysning. Den ene type er med LED/diode. Den anden er med fiberoptik. Den første regnes for den mest strømbesparende. Den anden er imidlertid ofte den foretrukne, fordi man mener, at den kan give den mindste lysprik. Kvaliteten på belysningsenheden er dog langt vigtigere, end hvilken udførelse den er i. Du kan få sigtekikkerter i den højeste priskvalitet med begge typer af belysning.

Et belyst sigtemiddel er rigtig godt at bruge til at definere sit mål i skumringen. Særlig når dyret er sort (som et vildsvin). Det er også en god hjælp i dagtimerne, hvis du ser ind mod et hegn eller remise, hvor baggrunden er mørk, og det omkringliggende er lyst.

Nikko Stirling lægger ikke skjul på, at deres belyste sigtemiddel er lavet med fiberteknologi.
Betjeningshjulet til belysningsenheden sidder på venstre side af sigtekikkerten.

Ultimax

Nikko Stirling laver model Ultimax i tre udførelser. Den findes i en drivjagtsudgave på       1-6×24. Derudover er der to modeller, som ligger tæt op ad hinanden, nemlig 2,5-10×50 og 3-12×56. Alle sigtekikkerterne er lavet med 30 mm mellemrør.

Erfaringer

Testkikkerten havde jeg monteret på min .223 Rem. riffel. Den giver ikke udfordringer med rekyl. Ved højeste forstørrelse er øjenafstanden 75 mm. Det synes jeg er lidt for kort, hvis man har en riffel med rekylniveau på linje med en .30-06. eller mere.

Klikværdierne på kliktårnene er ¼ MOA, hvilket svar til cirka 7 mm på 100 meters afstand. Jeg indskød riflen med flere typer ammunition, og den klikkede helt efter mine beregninger og udmålinger. Kliktårnene er nemme at betjene.

Testkikkerten har en vægt på 696 gram. Det er omtrent det, jeg anser for en maksimalvægt for en sigtekikkert til en almindelig jagtriffel. Jeg vil ikke have dem meget tungere, for så bliver balancen på riflen irriterende toptung. På min relativt lette .223 Rem. riffel oplevede jeg balancen helt fin med Nikko Stirling Ultimax 3-12×56.

Det ville være ønskeligt, at øjenafstanden var fast og ikke variabel. Øjenafstanden kunne også være en anelse længere end 75 mm på højeste forstørrelse.

Husk skyggen

I Det Gamle Testamente er der en forjættende tilsigelse, der går således: ”Solen skal ikke stikke dig om dagen, ej heller månen om natten”. Månelys kan faktisk være blændende. Det kan man skærme sig mod i et jagttårn, hvor taget eller den øverste kant i skydetårnet kan give skygge for det direkte månelys. Månen kan nemlig være så stærk en lyskilde, at den kan nedsætte dit nattesyn. Det kan faktisk være en hjælp, at have en kasket med skygge på, når du pürscher om natten. I januar måned, hvor jeg testede kikkerten på jagt, oplevede jeg, hvor stærkt månen kan skinne. Det var nogle frostklare aftener og nætter, hvor månen lyste med al sin projektørkraft. Den lyste så meget, at min skygge var stærkere end om dagen.

Udfasning?

Det er spændende at se, hvad fremtiden afstikker af trends og lovgivende retning. Jeg har i nogle år brugt natsigtekikkert til vildsvinejagt. Denne type sigtekikkert rejser flere spørgsmål. Jeg vil undlade at kommentere på de sportsmæssige spørgsmål, der vedrører jagtens udfordringer. Jeg vil dog kommentere på det etiske. Etisk set er natsigtekikkerten til natjagt nok det mest enestående tiltag på udstyrsfronten, som kan nedbringe anskydninger af vildsvin. En almindelig IR sigtekikkert er på alle måder overlegen i forhold til en almindelig sigtekikkert, efter vi har passeret nautisk tusmørke. Den giver den bedste forudsætning for at sætte et præcist skud.

Før i tiden gjaldt det om at få den bedste kvalitet af linser til sin sigtekikkert. Man købte med hele det råderum, man havde i sit private budget. Der var et nogenlunde ligefremt proportionalt forhold mellem pris og kvalitet. Kurven er nu fladet mere ud. Du betaler væsentligt mere i dag for at få den sidste kvalitet med. Det bliver interessant, om man fremover kan nøjes med en almindelig god sigtekikkert til dagslys, og så anvende IR sigtemiddel herefter. I dag kan du få velfungerende IR-sigter til en femtedel af prisen, som har overlegne brugsegenskaber sammenlignet med de bedste almindelige optiske sigtekikkerter.

I flere lande er det kun vildsvin, man må bruge natsigte til. Det er et uundværligt værktøj i kampen mod vildsvinepesten i Tyskland, Ungarn, Rumænien, Tjekkiet, Baltikum og Polen. Muligheden for at påmontere natoptik på en sigtekikkert gør også, at man ikke nødvendigvis har brug for store, lysstærke objektiver på sigtekikkerten. Natoptiske monteringsenheder (IR eller termisk) til sigtekikkerter kræver ikke nogen særlig god optik i sigtekikkerten.

De nye natsigtekikkerter ændrer virkelig på jagtens bagstop. Når vi jager med almindelig sigtekikkert, så ved vi nogenlunde, at vi har en rimelig sikker bagkant. Det er cirka en til halvanden time efter solnedgang, hvis ikke der er fuldmåne. Med de nye natsigtekikkerter er det sjælen og ikke solen og månen, der sætter grænsen for afslutningen på vores jagt. Har du god tålmodighed og langmodighed? Har du nemt til kedsomhed? Disse sjælelige kvaliteter er din nye grænsesættende vejrudsigt og månekalender.

Nikko Stirling Ultimax 3-12×56 blev monteret på min Sako 75 Greywolf i kal. .223 Rem. Efter en del udfordringer fik Nikko Stirlingens trådkors kontakt med et rålam.

Pris

Nikko Stirling Ultimax 3-12×56 er en kikkert i den øverste ende af det midterste prissegment. Prisen er angivet til 8.499 kroner. Set i forhold til de mange kikkerter, jeg har testet, så vil jeg mene, at denne kikkerter burde være prissat en smule lavere. Den angivne pris er ikke særlig langt fra prisen på andre sigtekikkerter, som jeg anser som værende af højere kvalitet.

Jeg tror, der er mange, som har anskaffet sigtekikkerter med dyre og komplicerede kliktårne, men som har måtte sande, at de i realiteten aldrig fik det brugt i praksis. Det var en drøm. Det blev brugt på skydebanen et par gange. Man bliver træt af at skulle bruge små værktøjsnøgler for at afmontere kliktårnene, så man kan ændre grundindstillinger med videre.

Nikko Stirling Ultimax er imidlertid et eksempel på den enkle sigtekikkert. Der er, hvad man har brug for og ikke mere. Det er det mest tiltalende ved denne sigtekikkert. Jeg drages selv i et tilbagetog mod dette enkle. De ydre dimensioner på sigtekikkerten falder godt ind i min smag. Jeg efterlyser ikke fordyrende produktionsteknikker eller materialer for at skrabe en smule vægt af. Billedet i linserne er klart og fint af en sigtekikkert i mellemprisklassen. Der er en smule tunnelsyn over hele zoomspektret, men det er ikke udtalt. Ligeledes er optikken ikke særlig randskarp. Det er ikke noget, man behøver at gå meget op i. I en sigtekikkert er det trods alt trådkorsets midte, man skal fokusere på. De to sidstnævnte fænomener er ikke så udtalte, at det vil afholde mig fra at købe denne sigtekikkert.

Jagt

Jeg havde nogle dejlige jagture i januar måned, hvor jagten på råvildt nogle gange kan være lidt udfordrende, fordi dyrene er mere sky sidst på sæsonen. Oven i det fik jeg serveret situationer, hvor jeg ikke kunne komme til skud. En af dagene var jeg egentlig begyndt at køre hjem. Da jeg kørte forbi grænsen til mit eget jagtområde, så jeg nogle rådyr springe ind på mit stykke.
Så jeg vendte om, fandt riflen frem og pürschede mig ind på dyrene, som stod bag ved en bakkekam. Da dyrene kom fri, og jeg havde skud til dem, stod de uden kuglefang med åben himmel som baggrund, og så dampede de af.
Ved en anden lejlighed kom en rå og lam ind, men inden jeg kunne nå at skyde, kom en ung og ældre buk og stillede sig i vejen. Bukkene blev stående, mens råen og lammet løb ind i skoven. Bukkene skulle vente til foråret, havde jeg besluttet mig for.
Men et par dage senere fandt jeg et rålam, som stod i kanten af en remisse. Det blev pludselig forstyrret af nogle andre dyr, der ligeledes var blevet forstyrret. Det løb fem meter ud på vintersæden, og stillede sig observerende. Her satte jeg en kugle på det og sikrede mig kød til kyndelmisse-suppen.

På jagtturene fik jeg et godt indtryk af sigtekikkerten. Det er en fornuftig standardkikkert uden dog at imponere.

Teknisk data:

Forstørrelse: 3-12 gange.

Vægt: 696 gram.

Længde: 35,8 cm.

Mellemrør: 30 mm.

Trådkors: 4A (Fås og i Nikkoplex).

Belysning: Fiberoptik drevet via C2032 batteri.

Klikværdi: ¼ MOA (svarende til 7mm. på 100 meter).

Øjenafstand: variabel 75-95 mm.

Pris: 8.499 kroner.

Læs også: Nikon Laserforce 10 x 42 – Et fund til prisen?

Nikko Stirling | Optics For Sport, Since 1956

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: