Inde

Som med en del af Leicas produkter er designet underspillet, men elegant. Den sorte krop med det røde logo ser godt og skarpt ud. Frontobjektivet er 24 mm i diameter, og okularet afrunder den meget enkle form. 

Kikkerten føles robust og solid, med en let kampvægt på 480 gram. Alle gevind, tårne og justeringsskruer går let og fast. Forstørrelsesindstillingen fandt jeg dog at være en kende stram, så den blev besværlig at indstille hurtigt med riflen i anlæg. Et throw lever kan varmt anbefales for at få den fulde funktion ud af kikkerten. Et sådan laver Leica ikke selv, så der må man ud at finde et, der passer.

Belysningen af sigtepunktet kan indstilles mellem 10 forskellige lysstyrker. Det er ikke alle, der er relevante for drivjagt, da de første fire til fem niveauer er for svage til at bruge effektivt i dagslys. Hvert andet klik på justeringen slukker for lyset, så det er meget nemmere at finde den passende justering hurtigt igen. Det kan også spare lidt på batteriet, at man kun skal flytte et hak.
Lyset, modsat de dyrere kikkerter fra Leica, slukker ikke af sig selv.

Trådkorset er det helt enkelte tysk L-4a, i andet fokalplan. Det står meget fint og skarpt i sigtebilledet. Sigtepunktet er ret lille – det dækker 0,6 cm ved 100 m – så det føles næsten obligatorisk at benytte belysningen. Et klik er 1 cm på 100 m, og justeringen af trådkorset klikker tilfredsstillende og tillidsvækkende. Justeringsskruerne er ligeledes markeret meget tydeligt med, hvad der er op/ned og højre/venstre. 

Test af den finere mekanik: indskydning, justeringer og tracking gik inden for de rammer, jeg har kunnet teste, upåklageligt. Jeg fandt ingen afvigelser overhovedet, selv efter at have rykket kikkerten rundt i alle hjørner og kanter, og tilbage igen. 

Linserne er klare, og coatingen er den samme som på alle andre af Leicas riffelkikkerter. Jeg har ikke set nogle fejl eller farveforvrængninger i sigtebilledet, og randskarpheden er fin. På en dag med høj skarp sol oplevede jeg en meget svag lilla skygge på objekter på lang afstand – det er ikke forstyrrende på nogen måde og vil ikke være til stede under en almindelig jagtsituation. Der er nærmest ikke noget at udsætte på klarheden af sigtebilledet. Lysgennemstrømningen på linserne virker god, men anvendeligheden under dårligere lysforhold er dog mærket af frontobjektivets 24mm diameter. 

Kikkerten er beskrevet som værende parallaksefri på op til 100 meters afstand. Teoretisk, så opleves parallaksefejl oftere ved kortere afstande end lange, så det, skal man være forberedt på, kan ske. Jeg oplevede det dog ikke under testene, så jeg har ingen grund til at tro, at dette skulle være et problem med kikkerten overhovedet.

Ude

Kikkerten præsterer som forventet fint under normal anstandsjagt fra et skydetårn – sigtebilledet er skarpt, og der er godt overblik. 6x som maksimal forstørrelse er ikke helt nok til at komme ud over 100 meter, mens det er behageligt at kunne få et bedre overblik, når man kommer tættere på. I lav belysning er lysgennemstrømningen som forventet ikke så høj; kikkerten kan bruges, men det er ikke prangende. Den kan fint anvendes under de rigtige omstændigheder.

Drivjagtskikkerter er naturligvis konstrueret med et lidt andet fokus: hurtig genkendelse og tilegnelse af målet samt overblik under bevægelse på korte afstande: nemlig på tryk- eller drivjagt.

Og det er netop her Amplus 6 1-6x24i brillierer. Okularet er stort, og øjeafstanden er nem at få til at passe, når man skal have riflen til skulderen hurtigt. Kanten på okularet forstyrrer ikke i sigtebilledet, så overblikket med begge øjne er godt. Sammenholdt med det brede synsfelt – 38 meter ved 1x forstørrelse, ned til 6,3m meter ved 6x ved 100 meter– så er det nemt at finde og holde på mål i bevægelse. Får man et throw lever på, er kikkerten nem at få indstillet hurtigt, for eksempel hvis et eventuelt andet-skud skal tages på længere afstand.

Man skal have belysning på sigtepunktet, for at kikkerten fungerer optimalt. På sin vis er sigtepunktet faktisk for fint: det kan nemlig være svært at finde sigtepunktet hurtigt, hvis ikke man har indstillet belysningen korrekt efter omstændighederne. Når man så har det, så står sigtepunktet også klart og fint. Belyst, er det nemt at finde i sigtebilledet, og de fine streger i trådkorset leder let blikket mod centeret. Skru endelig op for lyset, da de første fire-fem lysstyrker ikke er helt klare nok i dagslys.

 

Konklusion

Amplus 6 serien beskriver Leica selv som værende ”en attraktiv introduktion til premium klassen”. Og det rammer de ret godt. Stilen er elegant, kvaliteten høj, og man får rigtigt meget for pengene. Der er ikke meget at sætte en finger på. Skal man finde noget, så er det i den meget lille ende af småtingsafdelingen. 

Med Amplus 6 1-6x24i får man en solid og god drivjagtskikkert, som kan anbefales til alle almindelige danske og udenlandske tryk- og drivjagter. 

Den vejledende udsalgspris på Leica Amplus 6 1-6x24i er kr. 10.099. 

Faktaboks
Trådkors L-4a i andet fokalplan
Belysning Rødt punkt med 10 niveauer
Sigtepunkt 0,6 cm på 100 m
Forstørrelse 1-6x
Objektivdiameter 24 mm
Øjeafstand > 90 mm
Synsfelt (100m) 38 m – 6,3 m
Diopterjustering -3/+2 dpt
Rørdiameter 30 mm
Parallaksejustering Parallaksefri op til 100 m
Maks justering 300 cm (alle retninger)
Justeringsenhed 1 cm/100 m per klik
Coating Leica AquaDura®
Længde 272 mm 
Vægt 480 g

 

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: