Putins uprovokerede angrebskrig imod nabostaten får naturligvis konsekvenser for alle menneskers liv i en eller anden udstrækning. Jagt i Ukraine – samt både i Danmark og i udlandet – bliver helt sikkert også påvirket.

Jagt i Ukraine

Ukraine har aldrig været en stor jagtrejsedestination, så på den front er der ikke de store ændringer. Derimod vil der næppe være mange jægere, som har en brændende lyst til at besøge jagtrejselandet, Rusland, i nærmeste fremtid, og hvis man har en sådan trang, må man nok imødese massiv kritik fra omverdenen for at støtte landets skrantende økonomi på den måde.

Dette kan, hvis det trækker i langdrag, potentielt blive et problem for bevarelse af russiske arter. En anden mulighed er, at russiske outfittere har held til at erstatte jægere fra vesten med russiske jægere. Det er aldrig godt for naturen, hvis vildtet mister sin værdi. Omvendt er visse ting – herunder folkedrab – større end jagten.

I forhold til jagtrejser til andre destinationer vil der naturligvis være rejsende, som afventer på grund af generel frygt for verdenssituationen (nok ikke så mange, som det ser ud i skrivende stund). Rejseaktiviteten må dog også forventes at blive påvirket i tilfælde af markante stigninger på flybilletter.

Kiev den 25. februar 2022. Beboelsesejendom angrebet af russisk fly. Foto: Giovanni Cancemi, Drop of Light, Yanosh Nemesh og Efimova Anna/Shutterstock

Jagtudstyr

På kort sigt er den i forvejen anstrengte leveringssituation for natudstyr forværret. En meget stor del af det grej, der lå rundt om i butikkerne, er simpelthen opkøbt og sendt i kamp i Ukraine. Dette vakuum forsvinder naturligvis, men det er nok realistisk at forvente prisstigninger og lange leveringstider på en del af udstyret i en rum tid fremover.
En anden markant udfordring er, at en meget stor del af det mere avancerede natudstyr faktisk bliver produceret i henholdsvis Ukraine og Hviderusland. Vi må derfor forvente et fuldstændigt leveringsstop, indtil disse produktioner flyttes. I Ukraine fordi de næppe kan producere noget som helst i den aktuelle situation og i Hviderusland, fordi vi ikke gider at handle med dem længere.

Hvis energipriserne skyder yderligere i vejret – som mange forventer – vil det naturligvis føre til en fordyrelse i produktionen af alle former for udstyr, og der må derfor også forventes prisstigninger på den konto. Ammunitionen kan desuden rammes af hamstring (særligt i USA), hvilket allerede leder til leveringsproblemer her i Europa. Jeg har netop hørt fra finske venner, at ammunitionshylderne i de finske jagtforretninger står gabende tomme – de har før haft uønsket besøg af russiske tropper med alt, hvad det indebærer, og de tager derfor ingen chancer.

Kiev den 25. februar 2022. Hovedstadens borgere søger tilflugt i undergrundsbanen.

Vores egne jagter

Der forventes markante prisstigninger på korn og foderstoffer, og det vil naturligvis også betyde højere foderomkostninger på jagtrevirerne. Måske bliver majsen i den kommende tid så dyr, at vi (der jager i Sverige) vælger at fodre mindre og som en konsekvens af dette nedlægger mindre? Sker det, må vi forvente voksende vildsvinestammer og øgede markskader, hvilket i sig selv leder til stigende priser.

Hvis verden går ind i en dyb økonomisk krise på baggrund af den lavine af effekter, en eventuel storkrig i Europa har, så påvirkes jagten naturligvis også af dette. Vi er jo alle ”fritidsjægere, som først og fremmest går på jagt, fordi vi har lyst til det. Og det betyder, at omkostninger forbundet med jagten ikke har førsteprioritet i langt de fleste jægerhusholdninger. Huslejen, strømregningen, mad på bordet og benzin på bilen er trods alt vigtigere end at fodre fasaner (eller vildsvin) eller for den sags skyld at tage på jagtrejse. Havner vi derude, kommer den generelle afmatning selvfølgelig til at smitte af på jagten i bredt omfang.

Uzhhorod, den 26. februar 2022. Ukrainske flygtninge venter på at kommer over grænsen til Slovakiet.

Lige nu og her er der ingen grund til at male fanden på væggen. Vi har ingen anelse om, hvordan situationen reelt udvikler sig, og hvis vi formår at styre uden om en dyb økonomisk krise. Og hvis krigen ikke breder sig yderligere, så er det nok ret begrænset, hvor hårdt jagten i virkeligheden rammes.

I virkeligheden rammer jagten nok den russiske invasion betydeligt hårdere, end invasionen rammer jagt i Ukraine. Der er cirka 350.000 ukrainske jægere, som kender det ukrainske landskab ud og ind. De bliver noget af en hovedpine for besættelsestropperne i den langtrukne modstandskamp, som stort set alle militæranalytikere venter forude…

Læs også: Europæisk bison – en omtumlet historie