Nattens mørke har altid skabt udfordringer for jægeren. Fraværet af synligt lys gør navigation og opdagelse af dyr vanskelig, selv ved en god fuldmåne. Heldigvis har teknologiske landvindinger inden for natoptik siden 1930erne hjulpet, først militæret og senere også det civile samfund og dermed jægerne. Samtidig med de teknologiske fremskridt er priserne på natoptik de seneste år også kommet ned i et leje, hvor private kan være med. Men med al den nye udvikling opstår der også en bunke tekniske begreber omkring forskellige typer lysforstærkning og termiske kikkerter. Hvad er forskellen på generation 1, 2 og 3 af natoptik? Skal det være analogt eller digitalt? Hvilken bølgelængde skal den infrarøde lyskilde have? Er termisk natoptik bedre? Vi har kigget under hjelmen på et bredt udvalg af natoptik til din riffel og forsøger at besvare alle dine spørgsmål.

Usynligt lys

Grundtanken bag natoptik er at synliggøre det lys, der ikke er synligt for det menneskelige øje. Alt lys er blot fotoner (elektromagnetisk stråling) med forskellige bølgelængder, der rammer fotoreceptorerne i øjet. Det spektrum, som øjets receptorer kan se, kaldes det synlige lys, mens den resterende del indeholder fx infrarødt og...

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: