Foto: Bert de Tilly, Pirie MacDonald samt Danita Delmont og Jordon J. Myers /Shutterstock

For lidt mere end et århundrede siden nåede den nordamerikanske natur et lavpunkt. Stort set alle arter af vilde dyr var hastigt på vej til at forsvinde efter lang tids uhæmmet ødelæggelse af leveområder og ureguleret kommerciel jagt med moderne skydevåben. Vandreduen – der kun få årtier inden var verdens mest talrige fugl – var uddød efter storstilet fangst i de enorme redekolonier. Der var kun få hundrede bisoner tilbage på kontinentet, og der var blevet langt –  meget langt – imellem de trækkende fugle.

Fortidige fuglejægere fra USA.

Indsatsen kom i sidste øjeblik. En politisk bølge af naturbevarelse tog fart, da en datidens jægere nåede helt ind i Det Ovale Værelse i Det Hvide Hus, og der blev på kort tid vedtaget lovgivning til at beskytte de tilbageværende rester af vild natur: der blev indført særskatter på våben og ammunition til at finansiere bevaringsarbejdet, og der blev sat land til side til naturreservater.

Indsatsen bar hurtigt frugt for de klovbærende arter, som vi har beskrevet på disse sider for et par måneder siden. Situationen var betydeligt vanskeligere for det trækkende fuglevildt....

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: