Foto: Niels Busch

For de jagthunde, der udfører førskudsarbejdet – altså lokaliserer og letter vildtet direkte for jægeren – er et sikkert stop, også kaldet “ro i opfløj”, et must. En hund, der stopper prompte, når fuglen letter, gør det ikke kun mere sandsynligt, at fuglen faktisk kommer på tasken, den øger også sin egen sikkerhed på jagten.

For jægere med hunde, der udfører førskudsarbejdet, fylder træning af ro i opfløj derfor rigtig meget. Det tager tid og tålmodighed at etablere et stabilt stop, men det er alle timerne værd, når hunden skal stå sin prøve på jagt. En hund, der letter fuglene præcist for derefter at forholde sig helt roligt, giver ganske enkelt de bedste betingelser for skytten. Her taler jeg naturligvis om jagtformer, hvor jægeren aktivt søger efter vildtet med sin hund – for eksempel en spaniel, der arbejder under bøssen eller en stående hund, der afsøger en stubmark. På jagter, hvor skytterne står for, og vildtet drives ud, er vigtigheden måske ikke helt så stor.

Forstå hundens motivation

I de fleste jagthunde ligger lysten til at jage vildt i bevægelse genetisk indbygget og er bevidst avlet frem. Det er nemlig selvsamme motivation, som gør, at hunden arbejder...

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: