Foto: Johannes Krarup

I kulturdebatten har der i de sidste par år været en række meningsudvekslinger

Behøver man at gå op i vægten på haglladning sidst på jagtsæsonen?

om nye film og TV-serier. De fremstår som historiske, men deres indhold rummer så meget fiktion og bevidst udeladelse af historiske fakta, at de forårsager en mytologisk forståelse af historien. Den danske TV-serie 1864 er nok den, som har været størst genstand for en sådan diskussion. Men blandt jægere findes der også myter.

Der findes mange forskellige synonymer for myter. Vi kender udtryk som kællingehistorier, vandrehistorier og ammestuesnak. Jeg tror ikke, at disse historier skyldes bevidst fordrejning af sandheden. Myterne er ofte noget, folk helt og aldeles er overbeviste om korrektheden af.

Mark Twain anføres ofte som ophavsmand til følgende citat: ”Det er ikke det, du ikke ved, som giver dig problemer. De kommer af det, du helt sikkert ved, men som bare ikke er korrekt.”

Kraftigere?

En af de myter, som kun ganske få jægere tror på, men som lever blandt mange danskere, stammer fra action-filmene. De uindviede tror fejlagtigt, at en pumpgun er kraftigere end andre haglbøsser.

Grundlæggende er det alene kaliberet og den...
Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: