Johannes havde stor morskab og læring af at skyde lerduer fra et tårn, som slyngede duerne ud i alle mulige retninger, og nogle endda på rigtig langt hold.

Når jeg har valgt at kalde testbøssen for frk. Guerini, så er det, fordi den har en høj skinne, som får én til at tænke på et par høje stilethæle. Skinnen står løftet over piberne. De høje sigteskinner har en periode været gemt af vejen og er dukket op igen inden for de senere år. Der findes jægere, der er allergiske over for høje skinner og ikke synes, at de hører hjemme på jagt. Jeg har i hvert fald intet imod at tage den højskinnede frk. Guerini med på kragejagter. Den jæger, jeg har med på kragejagt, har ikke for fine fornemmelser. Jeg havde først besluttet mig for udelukkende at teste hende på lerduebanen, her gjorde hun gode dansetrin, og derfor inviterede jeg hende på udflugt, hvor hun kunne danse med kragerne.

Svunden

Sigteskinnen på testbøssen rejser sig 10 mm over piberne.

I halvfjerdserne og firserne var haglbøsser med høje skinner mere populære, end de er i dag. De har dog fået et lille comeback. Høje skinner har generelt været mere populære på trapbøsser. Men også jagtbøsserne fik i en periode moderat forhøjede skinner. Jeg har selv haft en Sauer Suhl i mine yngre dage, som havde en højere skinne.

Højskud og høje skinner

Det justérbare skæfte er lavet enkelt. To små tårne forankret i bagskæftet og to bøsninger i skæfteryggen.

Høje skinner betyder ikke nødvendigvis, at der er højskud i bøssen. Højskud er noget, som er ønskeligt, når man skyder trap. Højskud betyder, at haglsværmen træffer det, som du kan se over sigteskinnens linje. De fleste haglbøsser har en smule højskud. Men på en fuldblods trapbøsse sidder hele skuddet over sigteskinnen. Hvis en haglbøsse er neutral, så skriver man 50/50.

Det betyder, at halvdelen af haglsværmen vil sidde under sigtelinjen og 50 % over sigtelinjen. En bøsse bør aldrig

Sideværtsjusteringen sker via de to tårne. Det virker som en stabil løsning.

skyde under neutral. Der er ingen relevans for en haglbøsse med lavskud. Cæsar Guerini laver faktisk også sigteskinner, som kan justeres op og ned, således at man kan manipulere med højskuddet.

En høj skinne er ofte forbundet med trapbøsser. Højskuddet kommer af to ting. Det kan enten komme af hældningen i sigteskinnen, men den kommer primært fra højden og hældningen i bagskæftet.

Testbøssen kan justeres op til et markant højskud.

Sigteskinnen på testbøssen har lidt hældning i sig, hvilket giver en anelse højskud. Sigteskinnen er på sit højeste 10 millimeter over piben. Testbøssen er lavet målrettet til sporting-skydning, og den laves også i en trap-udgave. Der er mulighed for at få mere højskud i bøssen ved at hæve ryggen på bagskæftet, som er justérbart.

Jeg synes ikke, at højskud er hensigtsmæssigt til jagt. De eneste steder, jeg tænker, det kunne være hensigtsmæssigt til jagt, er, hvis man skal på fasanjagt, hvor fasaner bliver drevet højt over en til spidsskud. Højskuddet vil i den sammenhæng blot give et lidt mere praktisk foranhold. Det andet kan være på trampejagt på fugle, hvor fuglen letter opad og fremmad. Til sidstnævnte jagter vil man alligevel foretrække en let bøsse, da den som oftest skal bæres langt og længe. Små og lette jagtbøsser har sjældent indbygget højskud.

Denne husskade sad for foden af en stejl skrænt. Den tog af sted i flugt og steg hurtigere end alle trap-duer, Johannes har prøvet. Mange mener, at nogle lerduer på lerduebanerne ikke virker jagtrelevante, men ofte er det, fordi deres jagtsituationer er meget ensartede. Prøv at tænke på flugtlinjen for en husskade, som højt på himlen dropper i et frit fald ned mod træerne for at finde ly under sin flugt. En lerdue, der falder lodret ned fra himlen, er jagtrelevant.

Nytte

En morgen i et grangærde sammen med nevøen gav en ekstra bonus i form af en gås.

Hvad nytter en høj skinne så? For haglskytter, som kæmper med dominans på forkert øje, kan det være værd at afprøve, om en høj skinne kan være med til at støtte det ikke dominerende øje.

En høj skinne kan være med til at give en mere opretstående ansigtsholdning. Det skulle efter sigende være en mere afslappende stilling at skyde i. Tyskerne har også haft tradition for en skydestil med både haglbøsse og riffel, hvor hovedet holdes oprejst. Dette afsløres ofte af de mange tyske bøsser, som har meget krumme skæfter, eller de mange tyske rifler, som har himmelstræbende høj kikkertmontering. Jeg bryder mig ikke om at skyde med en bøsse, hvor jeg ikke har fuld kindkontakt med skæfteryggen. Jeg oplever ikke personligt behovet for at have en opretstående ansigtsholdning under skydning. Den høje skinne er dog en hjælp for den, som vil have fuld kindkontakt og opretstående ansigtsholdning.

Ret sent bemærkede Johannes, at der var forskel på overfladebehandlingen af piber og baskule. Piberne er matte, og det gør haglbøssen jagtrelevant. På solrige dage sidder man ikke og glimter med piberne, så fuglene ser det og slår af.

Den høje skinne på testbøssen har ventileret sigteskinne. Ventilerede sigteskinner er mere sårbare over for slag. Jeg har set mange bøsser igennem tiden med ventilerede sigteskinner, som har fået et slag, når de bliver taget ud af bilen eller rammer imod en hård kant på rør eller hegn på skydebanen.

Den ventilerede sigteskinne har dog den teoretiske fordel, at den kan minimere varmeflimmer over piben. Det har jeg aldrig oplevet som noget problem på nogen bøsser overhovedet. Den virkelige fordel er, at den reducerer vægten på piben, og det er betragteligt, når bøssen har en høj skinne.

Piberne på haglbøssen er 81 centimeter, men lægger man de udvendige chokes til, er de i realiteten 83 centimeter. Jeg har på ingen måde oplevet bøssen snudetung eller træg at skyde med. På balancen troede jeg egentlig umiddelbart, at den virkede som en med 76 centimeter piber.  Det skyldes både, at piberne er trimmet og balanceret godt. Men der er også et godt massivt bagskæfte, som er med til at styre piberne og gøre bøssen en anelse mere livlig.

Der er både ventileret rum mellem piberne og den øverste pibe og skinnen. Pibernes brunering er mat. Blanke haglpiber, der glimter i solen, eller en skyggebevægelse får fugle til at slå af øjeblikkeligt.

Når man skyder med en haglbøsse, så sigter man ikke. Men derfor kan profilen over både baskule og sigteskinne godt have en betydning.

Sigt ikke

Det er helt korrekt sagt, at man ikke sigter med en haglbøsse, når man vel og mærke skyder til bevægelige mål. Dette er nævnt og skrevet utallige gange i jagtvåbenlitteraturen. Når man sigter med en riffel, har man sit fokus på sigtemidlerne. Målet vil derfor være ufokuseret. Det er omvendt med haglbøsseskydning, her har du fokus på målet, og selve bøssen er ikke i synets fokus. Men det betyder ikke, at man slet ikke bruger bøssen visuelt til at pege med.

Igennem vinteren fra november og frem til det spæde forår i april fik Johannes skudt krager i alle tænkelige vinkler.

Derfor kan man lidt mere nuanceret sige: ”Sigt ikke med bøssen, men peg gerne med den”. Sigteskinner, overkanten af baskulen og piberne er ikke uden betydning for, hvor godt vi peger med en bøsse. Sandheden er blot, at vi har forskellige præferencer. Især den ældre generation, der er vokset op med jagten, hvor langt de fleste skød med S/S, sværger til det brede sigteplan. Andre, som er vokset op med en O/U, kan have det lidt svært med et bredt plan. Sigteplanet på denne Caesar Guerini Summit High Rib er udpræget smalt. De bøsser, vi ser i dag med høje skinner, afskiller sig i tendens fra tidligere år. Her var skinnerne væsentligt bredere.

Chokes

De udvendige chokes bliver mere diskrete, da det udvendige er holdt i farven sort.

Caesar Guerini Summit High Rib Sporting kommer med 8 chokes. De dækker hele vejen nede fra cylinder boring op til fuld trangboring. Man kan som regel mærke, om pasformen mellem chokes og piber er lavet godt, når man afmonterer chokesene. Efter afmontering, og efter at man har skruet dem ud af gevindet, må det gerne føles, som om chokesene bindes af vakuum, når de trækkes ud. I dag er chokesene generelt af god kvalitet, og der kommer Caesar Guerini heller ikke til kort med deres chokes. Finish er fin. De er præget med store bogstavsforkortelser for aktuelle trangboringsgrader. Men trangboringsgraden er også skrevet fuldt ud med små bogstaver. Choksene er lavet med en længde på 80 mm.

Netskæringerne på testbøssen er lavet maskinelt. Mønsteret er holdt helt klassisk. Netskæringerne er ikke skarpe, så de bider ikke på fingrene, de første gange de bruges.

Det blev nogle fantastiske stunder med Frk. Guerini. Det begyndte for det meste i den dunkle morgen. En morgen før solopgang oplevede vi et bagholdsangreb af 5 krager, de kom lydløst bagfra og kunne nærmest have plukket ørevoks ud af øret på os, før vi opdagede dem. To af dem slap med livet i behold, men to andre måtte smage den hårde frost på marken. Et par dage forinden oplevede vi, at en husskade satte sig lige bag ved skjulet på en meters afstand, hvorefter den fløj lige ned og satte sig mellem lokkerne.

En anden morgen efter solopgang satte en krage sig også mellem lokkefuglene. Min hund oplevede det som en invitation, den ikke kunne takke nej til. Den prellede og strøg ud efter kragen. Kragen strøg lodret til vejrs. Det var en invitation, jeg ikke kunne modstå, selvom jeg ikke burde belønne hunden med en død fugl. Jeg er åbenbart lige så jagtivrig som hunden, og måske også lige så lidt dresseret.

Af en bøsse på 3,7 kilo er testbøssen overraskende levende uden at blive svirpende. En bøsse bliver svirpende, hvis piberne er for lette og bagskæftet for tungt. Til trækjagt fra skjul er der intet, der kan slå en robust sportsbøsse, fordi langt de fleste skud, der afgives ikke opstår pludseligt. Man har som regel god tid, fordi fuglen spottes flere sekunder, før den er inde på skudhold. Derfor er grænsen for mig ikke så skarp mellem sportsbøsser og jagtbøsser. En sportsbøsse er blot en massiv og robust jagtbøsse. Mange sportsbøsser holdes i nogle klassiske linjer, og det synes jeg også denne Frk. Guerini er.

Teknisk data for Caesar Guerini Summit Sporting High Rib:

Pibelængde: 81 cm. (fås i 71/76/81/86)

Totalvægt: 3,7 kg.

Skæftelængde 37,7 cm.

Justérbart skæfte

10 mm. høj sigteskine

Kal./kammer: 12/70

Aftrækket kan flyttes frem og tilbage til håndtilpasning.

Pris. 25.495 kroner

Forhandler: Kr. O. Skov  (Jaguar Gruppen) tlf. 86861177

LÆS OGSÅ

Pulsar Proton FXQ30 [testet]

VÅBENTEST: Remington 7600 – Pumpriffel

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: