Tekst: Henrik Juel Hansen
Foto: Søren Madsen samt Matauw, godi photo og Marek Rybar/Shutterstock

Hvor blev den klassiske harejagt af?

Mange steder i Danmark er den klassiske harejagt, hvor et hold jægere stringent indrangeret på række med koblede hunde, fokuserede blikke og faste greb om haglbøsserne tramper en mark over for at rejse aktuelle harer fra sædet, desværre ved at være en saga blot. Nok først og fremmest, fordi bestanden af harer over flere årtier generelt er faldet markant i Danmark blandt andet som følge af udviklingen i landbruget. Mange steder er haretramp heller ikke længere i så høj kurs, når der blæses til fællesjagter om efteråret, fordi mange hellere vil stå – end gå på jagt. Det er en skam, fordi den klassiske harejagt rummer så mange finurlige jagtoplevelser – og en haresteg smager i den grad af vildt på den gode måde, når den er tilberedt efter alle kunstens regler. 

Harejagt smager samtidig af nostalgi for os jægere, som med tiden er blevet lettere gråhårede eller tyndhårede, da det ofte var noget af det første jagt, vi havde adgang til sidst i 70’erne, hvor trenden ud i jagtoutfit i al beskedenhed bestod af en arvet tysk haglbøsse i kaliber 16, en patrontaske med...

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: