Foto: Koca Vehbi/ Shutterstock

Jeg har flere gange før skrevet om konflikter imellem mennesker og vilde dyr, som kører af sporet på grund af dårlig forvaltning – som desværre ofte skyldes, at myndighederne har berøringsangst i forhold til brug af jagt/regulering som et værktøj i forvaltningen.

I 2023 blev 155 mennesker dræbt af vilde elefanter på Sri Lanka. Det er en ny kedelig rekord – i hvert fald i nyere historisk tid. Dødsfaldene skete næsten udelukkende i fattige landdistrikter. De høje tal afspejler et stigende antal konflikter mellem elefanter – som oftere og oftere kaster sig over afgrøder – og lokale bønder. Set i forhold til befolkningens størrelse svarer det til omkring 40 dødsfald i et land med Danmarks indbyggertal. Oven i dødsfaldene kommer naturligvis et endnu større antal skadede og masser af materiel skade på afgrøder og tilsvarende.

I landdistrikterne er befolkningen i forvejen plaget af omfattende markskader forårsaget af vildsvin, og de opsætter derfor snarer og primitive selvskudsfælder, ligesom de udlægger gift og såkaldte kæbebomber (der eksploderer i munden på dyret, der samler dem op) for at bekæmpe deres plageånder. Elefanterne, som også går i afgrøderne, går i de samme fælder som vildsvinene. Langt hovedparten af bekæmpelsen er illegal.

Resultatet for elefanternes vedkommende er, at 440 elefanter blev dræbt i 2023. Cirka tre for hvert elefantdræbte menneske.

Desværre er det nærmest skruen uden ende, når der ikke findes effektive metoder til at holde elefanter og afgrøder hver for sig, og uden en effektiv forvaltning er der kun udsigt til, at situationen eskaleres.

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: