Sladderpressen sælger bedst, når forargede historier om kendte – og gerne rige – mennesker fylder forsiderne. Den svenske tabloidavis, ”Expressen”, var ingen undtagelse, da man i påsken startede en ”afslørende! artikelserie” om kendte svenskeres trofæjagt, baseret på aktindsigt i CITES importtilladelser.
Kildematerialet have avisen fået fra ”Djurrättsalliansen”, en organisation blandt mange rabiate dyreretsorganisationer, der længe har været i den svenske sikkerhedstjeneste SÄPOs søgelys, da man ikke går af vejen for anvendelse af vold i foreningens virke.  Både ”troværdighed” og ”objektivitet” var med andre ord allerede på plads, inden avisen gik i gang med den ”afslørende” journalistik…

Og hvilke afsløringer kom så frem? En kendt svensk skuespiller havde efter sigende skudt et par bavianer, en tidligere finansminister havde importeret zebraskind fra Namibia og – den ubetinget saftigste ”afsløring” – Zlatan Ibrahimovic blev udhængt for at have nedlagt en opdrættet dåseløve i Sydafrika – et stakkels dyr, som havde siddet indespærret i omkring et år i en lille boma (indhegning), hvor den blot ventede på at blive skudt.

Nu fremgik det ganske vidst af CITES-papirerne, at Zlatans løve var ”wild”, men Expressen havde talt med en tidligere ansat på en anden farm end den, som Zlatan ifølge papirerne havde jaget løve på, og selvom vedkommende ikke havde været med på jagten, så mente han, at det måtte være hos hans tidligere arbejdsgiver, at løven var fældet, og at det var en halvtam, opdrættet dåseløve. ”Vidnet” var i øvrigt anonymt, og Expressen fortalte sine læsere, at det var helt umuligt at finde vidner, der faktisk havde overværet jagten.

Det, syntes jeg, lød underligt. Så jeg ringede til et par gode kontakter i Zululand og fik med det samme nummeret på Zlatans outfitter, A.J. Marais, som jeg fangede i hans lodge i Mozambique. Jeg fik hans historie og et direkte nummer til den løveansvarlige hos Zululands vildtmyndighed, Brent Coverdale, og fik en snak med ham. Han dykkede ned i den 10 år gamle sag, og nogle dage senere fik jeg en officiel erklæring fra myndigheden omkring hændelsesforløbet.

Kwazulu Natal er en af de få provinser i Sydafrika, der ikke tillader opdræt af løver, hold af opdrættede løver eller jagt på opdrættede løver. Alle løver i provinsen er derfor vilde og overvåges indgående af myndighederne under ledelse af Coverdale. Hver eneste løve, der fødes, importeres eller dør (af den ene eller den anden årsag), registreres. Jagt og aflivningstilladelser på overskudsløver udstedes af myndighederne, som også sender repræsentanter med på selve jagterne for at overvåge, at alt forløber i henhold til reglerne. Det skete også på Zlatans jagt, og myndighedsrepræsentanten bevidnede, at det hele var foregået, som det fremgik af CITES papirerne. En helt igennem legal jagt på et privat naturreservat, på 27.000 hektar, hvor løvebestanden skulle reduceres efter tilladelse fra myndighederne. Intet opsigtsvækkende. Og definitivt ikke en opdrættet ”dåseløve”.

Expressen har hverken kommenteret de nye oplysninger eller dementeret de urigtige beskyldninger om jagt på opdrættede løver, som de er fremkommet med. Historien om Zlatans ”dåseløve” har været rundt i alle kroge af verdens tabloidpresse. Efter min mening er det mangel på respekt for naturen at pakke døde fisk ind i den slags…

LÆS OGSÅ

I-jagt-tagelser januar 2021

I-jagt-tagelser, juli 2020

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: