Flere hundrede fugle døde sidste uge, da fugleinfluenza brød ud på en kalkunfarm på Lolland. Udbruddet ramte alle gårdens syv haller med kalkuner, og da smitten først var løs steg den med eksplosiv fart. Statens Serum Institut kunne fredag bekræfte, at prøver udtaget af Fødevarestyrelsens dyrlæger viste, at kalkunerne er døde af den meget smitsomme variant af fugleinfluenza H5N1.

Læs også: Frygt for at trækfugle spreder fugleinfluenza medfører skærpede krav

​​”Vi har ingen kur mod fugleinfluenzaen, så vi er nødt til at aflive alle kalkunerne for at stoppe udbruddet og hindre smittespredning. Det er trist, at vi nu igen skal aflive så mange dyr og samtidig et stort tab af ressourcer for samfundet. Lørdag måtte vi aflive en hobbybesætning og denne uge en meget stor kalkunfarm. Situationen viser, at både hobbyavlere og professionelle skal tage truslen om smitte fra de vilde fugle meget alvorligt”, siger dyrlæge og kontorchef i Fødevarestyrelsen, Charlotte Vilstrup.

Opgaven med at aflive og køre de 36.000 kalkuner til destruktion begynder i dag mandag den 3. januar og kommer til at tage flere dage. Arbejdet bliver udført i et samarbejde mellem Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen. Når opgaven er afsluttet, bliver hele ejendommen rengjort og desinficeret, inden den igen kan blive fyldt med kalkuner.

Som følge af smitteudbruddet i kalkunfarmen har Fødevarestyrelsen oprettet en 10-kilometers restriktionszone rundt om den smittede kalkunfarm, der ligger ved Keldernæs nord for Stokkemarke. I restriktionszonen er det bl.a. forbudt at sælge og flytte æg, høns og andre fugle, medmindre man får en særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen. I en 3-kilometers beskyttelseszone skal ejere af høns og andre fugle desuden registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk. Fødevarestyrelsen forventer at kunne ophæve restriktionerne 30 dage efter, at oprydning og desinfektion af ejendommen er afsluttet.

Læs også: Jagtsulten – Læserberetning fra en jagt, der sætter sig tydelige spor

Siden november har alle hønse- og fugleejere haft pligt til at holde fjerkræ inde eller overdækket for at hindre smitte fra vilde fugle. Mindre hønsegårde og fuglehold er dog undtaget fra kravet om overdækning, hvis indhegningen er 40 kvadratmeter eller mindre.

Fødevarestyrelsen anbefaler jægere at være ekstra forsigtige omkring hønsegårde og andre fjerkræbesætninger, hvis de har været i nærheden af vilde fugle.

Læs også: Jacob Kamman: Derfor er vildsvinejagt noget helt særligt.

Se Fødevarestyrelsens kort over restriktionerne på Lolland her:

https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2022/1