Regeringen præsenterede i dag torsdag planerne for de meget omdiskuterede 10 nye naturnationalparker. De bliver spredt over hele Danmark, og kommer til at ligge her:

  • Læsø Klitplantage (Læsø Kommune)
  • Hanstholm i Thy (Thisted Kommune)
  • Husby Klitplantage i Vestjylland (Holstebro Kommune)
  • Kompedal Plantage i Midtjylland (Silkeborg Kommune)
  • Mols Bjerge i Djursland (Syddjurs Kommune)
  • Nørlund Plantage og Harrild Hede i Midtjylland (Ikast-Brande Kommune og Herning Kommune)
  • Draved Skov og Kongens Mose i Sønderjylland (Tønder Kommune)
  • Hellebæk Skov og Teglstrup Hegn i Nordsjælland (Helsingør Kommune)
  • Bidstrupskovene på Midtsjælland (Lejre Kommune)
  • Ulvshale Skov på Møn (Vordingborg Kommune)

Sammen med de 5 naturnationalparker, der allerede er i etablering, vil parkerne dække et areal på cirka 25.000 ha. Et område, der er mere end 20 gange så stort som Danmarks mest besøgte naturområde, Dyrehaven.

Ifølge regeringen får naturen i parkerne plads til at udvikle sig på mere naturlige præmisser. Ud over de 15 parker er det også besluttet at etablere to marine Naturnationalparker i henholdsvis Lillebælt og Øresund, hvor der gøres en særlig indsats for at styrke den marine natur og biodiversitet.

15 nye naturnationalparker skal styrke naturen over hele Danmark. Modtagelsen blandt lokale og jægere er blandet. Grafik: Naturstyrelsen

Miljøminister Lea Wermelin er begejstret for, at regeringen har opfyldt sit løfte om at skabe de nye parker og udtaler i forbindelse med offentliggørelsen:

”Alt for længe har vi lagt bånd på naturen. Tæmmet den. Gjort den snorlige og symmetrisk. Men i dag sætter vi naturen fri. Vi gik til valg med et løfte om at give naturen langt mere plads med 15 naturnationalparker fordelt over hele landet. Det leverer vi på nu. I årtier har vi talt om alt det, der er forsvundet fra vores natur. I dag kan vi begynde at tale om alle de arter, der skal blive flere af. Og det er ikke kun godt for naturen. Det giver også fantastiske naturoplevelser,” siger ministeren.

Hvor vilde nationalnaturparkerne er, og hvordan de skal fungere i lokalsamfundene har længe været til debat. Både lokale og jægere har flere steder udtrykt bekymring for, om de kommer til at få medindflydelse på områderne.

Parkerne er en konsekvens af at regeringen, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet har afsat 888 millioner kroner i en Natur- og Biodiversitetspakken til, hvad partierne kalder at give naturen et markant løft.

De første fem naturnationalparker skal ligge i i Fussingø ved Randers, Gribskov i Nordsjælland, Almindingen på Bornholm, Stråsø mellem Herning og Holstebro og Tranum ved Jammerbugt.

Læs også: Planer for tre af de nye naturnationalparker klar