Foto: Betina Hastoft

De bedste historier er jagthistorier, og jeg kender ingen erfarne jægere, som ikke lige har en god historie at fortælle. Det er, som om at jeg går rundt med et skilt på ryggen, hvorpå der står: Del gerne! Og det gør jeg også gerne med jer: Deler gode historier – og opskrifter!

Over en madfotografering forleden dag gik snakken lystigt om mad, vildt og jagt. Kasper fortalte levende om en spændende vildsvinejagt i Sverige med tre venner, og om hvordan de havde ligget og ventet i mørket med bankende hjerter og adrenalin i kroppen. Min veninde Bodil har fortalt om en lignende oplevelse i Tyskland, og min far om en fantastisk vildsvinejagt i Polen for år tilbage. Så hermed inspirationen til månedens opskrift.

Min egen oplevelse med de store grise blegner lidt, men den er til gengæld sand.

I mine forældres hus i Frankrig blev græsset en sommer bogstavelig talt pløjet op hver nat. Min far var frustreret, og vi fandt hurtigt spor efter de ubudne gæster. Da vi ville være sikre i vores sag, udtænkte vi, på ægte Olsen Banden-manér, en plan á la Egon. En snor blev bundet på gafler, som blev sat på tværs af plænen. Enden af snoren førte vi over hængslerne af havedøren til et værelse, og snorens ende blev bundet om endnu en gaffel og sat i en tom flaske på gulvet. Jeg havde vagten den første nat og lå for åben dør og vindue og lyttede intenst. Efter timers blunden hørte jeg grynt og roden i jorden udenfor. Som Benny i fjollet nattøj (dog uden blød hat) listede jeg hen til vinduet for ved selvsyn at kunne konstatere, at tre vildsvin lystigt var i færd med at anlægge snorlige plovfurer i haven. Som en anden Kjeld blev jeg helt befippet, hvorefter jeg hamrede tåen ind i havedøren, væltede flasken med et rabalder, trådte på gaflen og bandede herefter så højt ’på fransk’, at jeg hørte de tre små svin smågrinende løbe deres vej.

Grise eller svin? I disse tider er det svært at vide, hvad man skal kalde dem. Nu hedder det ’hakket gris’, ’kalv og gris’ og Landbrug & Fødevarer meddeler, at danskerne hellere vil spise gris end svin. Nå, men nu er det heldigvis mit vilde køkken, og her serveres stadig vildsvin. Skide godt, Egon!

VILDSVIN I FORÅRSFARVER

4 personer

800 g vildsvinefilet (ryg)
80 g smør, blødt
1 bdt persille
3 fed hvidløg

600 g små kartofler
6 små skalotteløg
3 gulerødder
12 tørrede abrikoser
2 dl piskefløde
250 g snittet blandet kål (f.eks. spidskål, rødkål, hvidkål)

  • Tænd ovnen på 180 grader.
  • Puds kødet for sener og hinder og skær evt. lidt af fedtet fra. Gnid kødet med salt og peber og læg det i et smurt ovnfast fad. Rør smørret med finhakket persille og presset hvidløg, og smør kødet med halvdelen af hvidløg/persillesmørret. Steg kødet i ovnen i ca. 30-40 minutter til en centrumstemperatur på 72 grader. Tag fadet ud af ovnen og lad kødet trække uden tildækning på et skærebræt i 15 minutter.
  • Skyl og gnub kartoflerne og kog dem i letsaltet vand i 12-15 minutter. Hæld vandet fra og halvér kartoflerne.
  • Pil skalotteløgene og skær dem i kvarte. Skræl gulerødderne og skær dem i tynde stave (julienne). Skær abrikoserne i strimler.
  • Smelt resten af hvidløg/persillesmørret på en sauterpande. Kom skalotteløgene på panden og rist dem et par minutter. Tilsæt gulerødder, kartofler, fløde og stegefedtet fra kødet. Kog op og lad saucen tykne. Tilsæt snittet kål og abrikoser, vend blandingen rundt og smag til med salt og peber. Servér vildsvinefileten i skiver med den lune forårssauté og pynt evt. med frisk persille.

TIP: Hvis vildsvinet er selvskudt, så husk altid at følge Fødevarestyrelsens anbefalinger i det pågældende land og få kødet testet for trikin og andre sygdomme.

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: