Råvildtet er Europas mindste hjorteart og med en kropsvægt på mindre end 30 kg er arten i riffelmæssig sammenhæng at regne for småvildt. Arten jages hovedsagligt på pürsch og anstandsjagter. Typisk afgives skud til stillestående mål på kort til mellemlang afstand. Rigtigt lange skud er forholdsvis sjældent praktiseret på råvildtjagt med riffel.

De mest populære riffelkalibrer startende med 6,5×55 er i virkeligheden kraftigt overdimensionerede til opgaven. Det volder absolut ingen praktiske problemer, at kaliberet er ”tungt” i forhold til vildtarten, som jages, men man har friheden til at vælge noget lettere, hvis man brænder for det. På råvildtjagten er der kalibermæssigt stort set frit valg på alle hylder.

klassisk jagtriffel der kan anvendes ti lbukkejagt

Bukkeriflen

I mine øjne kan man gå tre veje med råvildtriflen. Man kan holde sig til ”standardkalibrerne” med alle de praktiske fordele det indebærer og blot sørge for at vælge passende ammunition. Man kan vælge et mindre men hurtigtgående kaliber, som fungerer i en lettere og mere elegant riffel eller man kan vælge et decideret langsomt kaliber, som skyder med tunge kugler. Uanset, hvad man vælger, er god præcision alfa og omega.

Traditionelt vælger man til deciderede råvildtrifler lette fladtskydende kalibrer, der tillader mellemlange skudhold i åbent terræn. Disse kalibrer har den fordel, at de er lette at skyde præcist med i kraft af en meget mild rekyl og de er meget enkle at dæmpe med lyddæmpere i moderat størrelse. Ingen roser uden torne – anslagshastigheden er på kortere skudhold så høj, at man ødelægger en hel del kød og kalibrerne er følsomme overfor både vind og forhindringer i form af strå og kviste. Desuden kan disse kalibrer ikke anvendes på vildtarter større end råvildt, hvis lejligheden byder sig. En god tilgængelig kaliber for de, der ikke lader selv er .223 Remington. For hjemmeladeren er udvalget som altid enormt.

Man kan også gå den anden vej og vælge en forholdsvis langsom kaliber, der benytter tunge kugler – f.eks. i skikkelse af revolverkaliberen .44 Remington Magnum. Med et sådant kaliber opnås en forholdsvis lav anslagshastighed, der ikke skader dyreryggen ret meget samtidigt med at følsomheden i forhold til bevoksning nedsættes markant. Dette er den specialiserede mulighed for kødjægeren som pürscher på tæt bevoksede revirer. Kalibertypens drabsevne afspejles ikke i de skandinaviske regler, der ganske vist tillader .44 RM til råvildtjagt men ikke til større arter. I nordamerika anses kaliberet for et udmærket valg til hjort, bjørn og svin på moderate skudhold. Endvidere tillader den indre ballistik for kalibrer af denne type meget korte løb, hvilket naturligvis bidrager til at gøre riflerne let håndterbare. Eneste reelle ulempe er at det maksimale skudhold uden kompensering for kuglebanen er begrænset til 100 meter. Det må være op til den enkelte jæger at vurdere, hvor ofte han skyder på længere hold.

Selvom den altovervejende jagtform er råvildtjagt, vil langt de fleste stadig vælge en riffel i en gængs standardkaliber, som tillader jagt på større arter, hvis muligheden opstår. Dette forhindrer dog på ingen måde, at riflen er optimeret til netop råvildtjagten – bl.a. igennem valget af ammunitionen og sigtet.

Ammunitionen

Vælg tunge stærke kugler. De ødelægger mindst muligt kød og i relation til råvildt er spekulationer omkring drabsevnen rimeligt overflødige. Råvildt er langt fra en skudstærk art.

Jeg har selv været rigtigt godt tilfreds med diverse blyfri projektiler i standardkalibrerne 6,5×55 og .308 Win – herunder Hornady GMX, RWS HIT og Barnes X. Bondede blyprojektiler fungerer også rigtigt fint til råvildt – såsom Norma Oryx, Geco Plus og Winchester Powermax. I de mindre kalibrer – .223 osv. – fungerer de blykernede projektiler bedst. Undgå generelt meget bløde projektiler, eftersom de ødelægger alt for meget kød til ingen verdens nytte.

Der er rigtigt mange kandidater til effektiv ammunition til råvildtjagt. Jeg vil derfor foreslå, at du liner nogle muligheder op og vælger den ammunition, som rent præcisionsmæssigt fungerer bedst i din riffel.

Sigtet

Mellemlange skudhold til relativt små mål stiller naturligvis krav om lidt forstørrelse. Vælg f.eks. 1.5-6X eller 2.5-10X. Råvildt jages i dagslys, så kikkerter med objektivdiameter større end 42 mm er unødigt store og tunge. 32 mm er faktisk rigeligt, men udvalget af så små kvalitetskikkerter er begrænset. Satser man udelukkende på kortere skudhold (mindre end 120 meter) er en forstørrelsesgrad på 1-4X rigeligt.

Ingen af disse kalibrer er hårde ved kikkerterne, så det vil på praktisk jagt være svært at påvise den kvalitetsmæssige forskel på kikkerter i mellemprisklassen og dyre europæiske kikkerter. At en forskel i kvalitet kan være svær at erkende, er imidlertid ikke ensbetydende med, at den ikke eksisterer! Investerer man i bedste kvalitet, vil den formentlig uden problemer holde til generationers hårdt brug.

Vælg montage efter om riflen ofte skal transporteres i forbindelse med rejser eller ej. Er riflen til “hjemmebrug” er en fast stålmontage et stabilt og godt valg. Skal riflen af og til med flyveren ud i verden, gør man sin kikkert en stor tjeneste ved at have den i aftagelig montage og transportere den i egen håndbagage

Ekstra udstyr

Det ubetinget vigtigste ekstraudstyr du har brug for til råvildtjagt med riffel er en god skydestok. Jeg kan garantere, at den investering gør mere for dine praktiske evner med riflen end alt det andet udstyr tilsammen!

Pürschjagt er i sagens natur ensbetydende med, at riflen hænger i lange perioder på skulderen, hvorfor en god rem er absolut nødvendig.

Køb et solidt futteral og et godt rensesæt, affyr mindst 200 skud på skydebanen årligt og vedligehold dit våben omhyggeligt.

1. Afficionadoens valg

Blaser K-95
Norma Oryx

 

Som specialiseret bukkejæger, har man ikke brug for mere end et skud. Med en god kipplauf-riffel som Blaser K-95 får man et let og robust våben med en fantastisk god præcision. Helt uden at skelne til prisen falder mit personlige valg på modellen K-95 Stradivari, som med sine enkle og elegante linier tiltaler min minimalistiske skandinaviske smag. Jeg ville vælge riflen i kaliber 6,5×55 og krydse fingre for at den fungerede optimalt med Norma Oryx.

Zeiss Victory HT 1.5-6×42

På toppen af den riffel ville jeg sætte en Zeiss HT 1.5-6×42 uden lys eller dikkedarer. Om halsen ville jeg hænge en Swarovski EL 8,5×42 håndkikkert.

Alt i alt ville det eventyr koste mig noget over 120.000,- kr, men jeg kunne naturligvis komme en del billigere i

Swarovski EL 8,5×42

mål, hvis jeg valgte en simplere udgave af riflen. Jeg er dog sikker på, at hustruen har forståelse for, at bukkeriflen er vigtigere end bilen – bukkejagt er trods alt et livsstilsvalg!

 

2. Det fornuftige valg

Tikka T3 hunter
Tikka T3

Skulle jeg vælge et sæt udstyr sammensat af anerkendte mærker i rigtig god kvalitet til rimelige penge, ville mit valg af bukkeriffel falde på en Tikka T3 hunter med træskæfte og fluted pibe i kaliber .308 Winchester. Tikkas rifler er kendt for deres driftsikkerhed og præcision. Det er et ukompliceret og gennemprøvet valg. Det kan ikke gå galt.

Jeg ville håbe at riflen fungerede fint med Norma Oryx og kunne dermed slippe helt for at bekymre mig om ammunitionen, eftersom jeg ved, at Norma er kendte for en ekstremt ensartet kvalitet.

Nikon Monarc 8,5×42

Jeg ville sætte en Leopold VX-6 2-12×42 på toppen, skyde riflen ind på 150 meter og glemme alt om kliktårne og afstandsmålere.

Mit valg af håndkikkert kunne passende være en Nikon Monarch X 8,5×42. Samlet set ville det hele til vejledende udsalgspriser koste mig i omegnen af 35.000,- – men mon ikke det er muligt at få et samlet tilbud?

 

3. Value for money

Ruger American
Ruger American

Det kan sagtens lade sig gøre at sammensætte et effektivt udstyrskit til relativt små penge uden at gå væsentligt på kompromis med brugsegenskaberne.

Tasco Titan

Her er mit bud til nyjægeren – eller blot til den jæger, som i bund og grund bare vil have et stykke værktøj, som løser opgaven til lavest mulige pris. Jeg ville vælge en Ruger American riffel i kaliber .308. Winchester.

Powermax er nok et rigtigt godt bud på ammunitionen.

Vortex Viper HD 10×42

Jeg ville montere en Tasco Titan 1.5-6×42 og fuldende mit bukkejagtkit med en Vortex Viper HD 10×42 kikkert med 30 års garanti.

Alt i alt burde jeg kunne få det hele for under 14.000,- og rent skydeteknisk ville sættet med garanti leve op til langt dyrere løsninger.


Læs også

Tema: Alt om Bukkejagt