Sponseret af

Efterårsjagterne er lige om hjørnet, og så er masser af gode timer i naturen forud. Ikke alle dage byder på lige godt vejr og både i morgen- og aftentimerne har kulden det med at bide fra sig. Drivjagterne kan være en kold omgang og de mange jægere der tager turen til Sverige for at skyde vildsvin kender alt for godt til de lange kolde timer.

Kulden sætter store krav til selv den mest standhaftige jæger, når den kommer snigende. For det gør den på et eller andet tidspunkt, uanset hvor mange lag man har iført sig, og hvor kraftig vinterpåklædning man har på. Specielt når man sidder på anstand, er man udsat for kulden, og selvom det kan være fristende, så er hop på stedet og sprællemænd altså ikke det bedste, hvis man ønsker at skyde noget.

Der findes mange smarte gadgets man kan benytte sig af for at holde kulden ude. Varmeundertøj og anden bekældning med varme i har været på markedet i nogle år, og det kan være nøglen til succes, når kropstemperaturen falder, og kulden udfordrer tålmodigheden.

Batteriopvarmet tøj fra Mike Hammer to the rescue!

Hos Land & Fritid kan man blive klædt på fra top til tå i deres eget brand Mike Hammer. Kollektionen indeholder langt varmeundertøj, en varmevest både til herrer og damer, handsker, en varmehue og endda en varmejakke.

Kollektionen henvender sig af åbenlyse grunde til jægere og fiskere, men den er bestemt også brugbar for håndværkere eller andre, der arbejder udenfor året rundt.

Batteriopvarmet hue og varmeundertøj
Kollektionen fra Mike Hammer er en kærkommen tilføjelse til jagtudstyret. Varmebeklædning øger komforten markant på selv de mest våde og kolde jagtdage.

Mike Hammer kollektionen har været under udvikling løbende. Det varmeundertøj, som er på markedet nu, er version 2. Det har fået optimeret pasformen og er af et kraftigere materiale, som for det første er mere behageligt mod huden, og som for det andet varmer mere, selvom batteriet er slukket.

Det har 3 varmeniveauer, man kan justere løbende og dermed holde en behagelig temperatur. Det gælder faktisk for alle produkterne, ikke bare undertøjet. Batteriet, som følger med, er genopladeligt og giver varme i tre timer på højeste niveau og fem timer på laveste niveau.

Varmevesten er også blevet optimeret, og den har fået en bedre pasform, så den sidder tættere til kroppen. På den måde får man mest mulig varme og mindst varmespild. Vesten har usb-stik og kan tilsluttes en power bank og derfor kan du faktisk selv vælge, hvor længe du vil have varme.

En power bank på 10.000mAh giver samme antal timer som det genopladelige batteri, men tilslutter man en større power bank, har man varme i længere tid. Det er godt tænkt, og det vil især være brugbart, hvis man sidder på grisejagt i vintermørket.

Det er en jagtform, der kræver totalt ro på posten og helst ingen brug af lys, og så duer det altså ikke at sidde og fumle med nye batterier, hvis varmevesten er løbet tør for strøm.

Mike Hammer varmeundertøj tilsluttes usb powerbank
Batterierne til undertøjet er genopladelige og sikrer varme i tre timer på højeste niveau. Vesten har usb-stik med mulighed for at tilslutte en powerbank efter eget valg, så man selv kan bestemme, hvor længe man vil have varme.

Handskerne er også en kærkommen hjælp til jægere, der har brug for fuld føling og motorik i hænderne, så våben og grej kan betjenes bedst muligt. At finde den perfekte jagthandske til de kolde dage er en svær udfordring. Som oftest er de for kluntede, hvis de skal være varme nok, og en tynd handske er ikke meget værd, fordi fingrene jo bare bliver kolde alligevel.

Handsken fra Mike Hammer er gennemtænkt, og den har varmezoner placeret på håndryggen og i alle fingrene. Håndfladen er udstyret med et gummiprint, som giver et godt greb, og pegefingeren har et hul, så aftrækkerfingeren kan blottes uden at man behøver at tage hele handsken af. Huen forhindrer, at man får et varmetab fra hovedet, hvor man ellers normalt taber meget varme.

Varmehandsker fra Mike Hammer
Handskerne har indbygget varme på håndryggen og ud på i alle fingrene. Designet er gennemtænkt, så de passer til jagt.

Hvordan bruges Mike Hammer varmeundertøj bedst?

Generelt skal tøjet placeres så tæt mod huden som muligt. Med det lange varmeundertøj giver det naturligvis sig selv. Med varmevesten anbefales det, at den placeres som det første lag uden på et tyndt base-layer af langt undertøj. Derefter kan man pakke flere lag oven på og slutte af med en skaljakke. Det er ikke anbefalelsesværdigt at kombinere både undertøj og varmevest. Det bliver for meget af det gode.

Varmebeklædningen giver også en anden stor fordel. Du kan holde varmen med færre lag tøj, fordi det tøj, man har på, er langt mere effektivt. Når du har mindre tøj på, er du mere mobil og let. Det er en fordel når man for eksempel pürscher rundt i terrænet.

Skulle man få brug for at sætte sig et sted nogle timer, så tænder man bare for varmen. Det er genialt at kunne regulere temperaturen løbende. Der findes næppe noget værre end at svede, når man er i bevægelse, for så at komme til at fryse, når man sætter sig ned.

En anden fordel er, at man ikke behøver at tage mere eller ekstra tykt tøj på, hvis vejrudsigten lover hård frost på fællesjagten.

Et tykt lag tøj ændrer på skuldringen og håndteringen af et haglgevær, som oftest er tilpasset skytten, når denne har et tyndere lag tøj på. Haglgeværet kommer til at virke for langt. Det er ikke let at få et godt sving i geværet, hvis man er klædt på som Michelin manden. Med Mike Hammer varmeundertøj eller varmevest, kan man nøjes med almindelig jagtbeklædning selv på de koldeste jagtdage.

Alle produkterne har tre varmeniveauer og betjenes let ved tryk på en knap.

Forebyg eller bekæmp kulden?

Folk er forskellige. Nogle fryser lettere og hurtigere end andre, og der er forskellige måder at bruge tøjet på. Nogle venter med at tænde for varmen til de mærker kulden komme, men det kan anbefales at have tøjet tændt på laveste blus fra starten. På den måde forebygger og forhindrer man, at man bliver kold.

Når kropstemperaturen falder, mærkes det først i hænder og fødder. Det kan være ulideligt at sidde stille i jagttårnet, når fingrene fryser, og fødderne føles som to isklumper. At man først mærker kulden i hænder og fødder er helt naturligt og skyldes kroppens egen forsvarsmekanisme.

Når vi bliver kolde og kroppen temperaturregulerer, nedsættes blodgennemstrømningen til yderpunkterne, herunder hænderne og fødderne. Kroppen beskytter nemlig organerne ved at sikre, at der er mest mulig varme omkring dem.

Hvis man sørger for, at der er rigeligt med varme omkring overkroppen, pumper det varme blod også ud i hænder og fødder. Er man først blevet kold, kan det være svært at få genopbygget en behagelig kropstemperatur, uanset om man har batterier og varme i tøjet eller ej.

Varmebeklædning – En fiks idé eller smart?

Jagtindustrien er i en rivende udvikling. Der kommer hele tiden nye fikse produkter på markedet, og nogle af dem er måske mere brugbare end andre, når det kommer til stykket. Specielt hos de lidt ældre og konservative jægere kan man måske rynke lidt på næsen af alt det nye udstyr.

Jeg er til dels enig. Jeg synes heller ikke, at jagt skal være alt for teknisk og udstyrstungt. Dog vil jeg sige, at tøj med varme i, til trods for at det er lidt teknisk, rent faktisk er ret brugbart og smart.

Det kan da godt være, at det ikke er strengt nødvendigt. Man kan da også klare sig uden, men som beskrevet ovenfor, er der en lang række fordele ved at bruge det, uanset om man er på pürsch, anstand eller fællesjagt. Det hele kan fås hos Land & Fritid.