I RØG OG DAMP

Ryger du? Nej desværre, men jeg ville mægtig gerne! For jeg er simpelthen fan af alt røget. Jeg elsker duften af røg fra bål, åbne ildsteder, pejs, brændeovn – og ja især fra røgeovn. Der er ikke noget bedre end smagen af røg i min madlavning. Jeg er VILD med alt røget lige fra Fynsk røgeost (kampen om rygeost, røgost eller røgeost lader vi ligge), Bornholmske røgede sild og laks, røget te om eftermiddagen, røget bacon, til ALT røget vildt.

Min fascination af røgning stammer fra Bornholm, hvor min farfar boede, og hvor jeg tilbragte alle mine sommerferier. Sammen med min onkel og en lokal murer havde han bygget en stor fin røgeovn, som stod ude bagved. Den var hvid med to ’tårne’ og lignede en lille kirke, som stolt blev fremvist for gæster og besøgende. Alt kom i røgeriet og fik den skønneste intense smag af røg. Selv min lillesøster røg i ovnen under en fejlslagen omgang gemmeleg (det skal siges, at ovnen ikke var rygende) – godt duftede hun… og længe!

Røgning er en klassisk oldgammel konserveringsmetode baseret på tørring, som forlænger råvarens holdbarhed, da det modvirker fordærv og harskning. Den eneste ulempe er, at der bliver mindre af det røgede produkt. Det er...

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: