Trin 2 – At holde et fast greb om apport-emnet

Sideløbende med at vi træner håndtarget, skal vi også lære hunden at holde korrekt om en dummy. Mange kaster dummyen ud, hvilket man også godt kan når den er hvalp. Men når den bliver ældre og mere selvstændig risikerer vi, at den vil beholde dummyen for sig selv, og så har vi intet at falde tilbage på, hvis ikke vi har lært hunden, hvordan dummyen skal håndteres og at den skal afleveres i hånden hver gang. Derfor bruger vi baglænskædning, så vi hjernevasker hunden til, at aflevere til hånden hver gang.

For voksne og større hunde kan man sagtens bruge en dummy, men det anbefales til mindre og unge hunde, at bruge et stykke af en haveslange. Det er nemlig blødt og ikke så stort at gribe om, hvorfor det er nemmere at lære hunden, at gribe rigtigt fat. Bemærk, at vores fokus er, at hunden skal holde fast om apport-emnet, ikke at slippe. Hunden skal lære at holde fast indtil der gives en kommando på, at den må slippe. Det kunne f.eks. være ’’tak’’. Godbidden skal først gives, når hunden har bidt sammen om dummyen. Al start kan være svært så oplever du, at hunden ikke har interesse i dummyen og ikke helt ved hvad den skal, kan det være nødvendigt at klikke og belønne, blot for at hunden dutter sin næse på dummyen. Men dette er kun til en start, så hunden får succes og forstår at dummyen er interessant.

Karrusel-bevægelse

Benyt karrusellen, hvilket vil sige, at du placerer hunden på ydersiden og bevæger dummyen rundt nedenfor hendes næse, samtidig med du gå roligt. Belønningen falder til en start ved hundens dut på dummyen. Træk dummyen fremad, uden at proppe den ind i munden på hunden for vi vil gerne have, at det er på hundens eget initiativ at den tager fat. Når vi roligt trækker, kan vi mærke et svagt modtræk og det er ved modtrækket, at vi klikker. Det er vigtigt at der klikkes præcis når vi kan mærke modtrækket, og ikke når hunden slipper.

Arbejd med varigheden

Når hunden forstår øvelsen, skal vi arbejde på varigheden. Det gør vi for at lære hunden, at holde dummyen indtil den får besked på at slippe. Vi gør stadig brug af karrusellen her, men nu trækker vi tiden før der klikkes. Der trækkes stille og roligt og gradvist. Slipper hunden dummyen, så prøver vi bare igen – uden at skælde ud.

Når hunden viser, at den har forståelse for at holde fast indtil klikket, mens vi laver karrusellen, så begynder vi at stå stille. Stå stille og lad hunden holde fast greb om dummyen. Hold på hver side af dummyen så du sikrer, at hunden griber korrekt fast om apport-emnet. Præsenter dummyen foran hunden, så snart den bider om dummyen får den klik og godbid. Når hunden igen forstår spillereglerne, så øg varigheden. Det er helt i orden, hvis hunden trækker lidt igen. Vi skal have hunden til at tænke og udføre øvelsen på eget initiativ. Vi skælder ikke ud når øvelsen udføres forkert, det udløser blot ikke nogen godbid.

Beløn med godbidder for en succesfuld apport

Der er mange skrøner om, at man ikke kan træne apport med godbid, fordi man er bange for at hunden spytter dummyen ud for tidligt, for at få godbidden. Det er netop derfor, at vi træner i at holde et fast greb om emnet og først slippe på kommando.

Se forudgående øvelse lige her:

Se Trin 1 – Håndtarget lærer din hund at aflevere direkte til hånden.

Se de næste øvelser her:

Se Trin 3 – Aflevering til hånd

Se trin 4 – Frivillig opsamling

Se trin 5 – Tilbageløb med afstand